Sınıra yakın tatil ‘cep’i yakabilir

Güncelleme Tarihi:

Sınıra yakın tatil ‘cep’i yakabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 00:00

Tatil günlerinin başlamasıyla cep telefonu kullanıcıları ‘fatura sürpriz’i yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

Sınırlara yakın yerlerde tatil yapan aboneler operatörlerini sürekli kontrol etmeli.
ÖZELLİKLE yaz aylarında yoğun şekilde sahillere inen tüm cep telefonu kullanıcılarının uluslararası dolaşım konusunda dikkatli olması gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK) GSM operatörlerinin karşılıklı yaptığı roaming anlaşmaları ve elektromanyetik spektrumun doğası sonucu sınır bölgelerimizde yaşanabilen hat değişimi konusunda tüketicileri uyardı.

FATURA SÜRPRİZİ

Türkiye’nin sınır bölgeleri komşu ülkelerle zaman zaman baz istasyonu “sürprizi” yaşıyor. Türk tüketiciler bu bölgelerde cep telefonu sinyallerini diğer ülkelerden alabiliyor. Bu karışıklık çok uluslararası görüşme statüsüne girdiği için yüksek fatura olarak tüketiciye yanısıyor. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan BTK, sinyallerin karışmasının sebebini şöyle açıkladı: “GSM operatörünün kullanıcının bilgisi olmadan değişimi, komşu ülkelerin GSM operatörlerinin karşılıklı yaptığı roaming anlaşmaları ve elektromanyetik spektrumun doğası sonucu sınır bölgelerimizde yaşanabilmektedir. İki ülke operatörleri arasında yapılan uluslararası dolaşım (roaming) anlaşmaları sayesinde, kullanıcıların seyahat ettikleri ülkede cep telefonlarının SIM kartlarını değiştirmeden hizmet almaları sağlanmaktadır. Sınır bölgelerinde; komşu ülkede roaming anlaşması yapılan operatörün sinyal seviyesi ile ülkemizdeki operatörün sinyal güçlerine bağlı olarak hizmet alınan GSM operatörü değişebilmektedir.”

ENGELLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Elektromanyetik sinyallerin engellenmesinin mümkün olmadığını anlatan BTK, “Deniz üzerinden oluklanması (ducting etkisi), coğrafi koşullara bağlı olarak komşu ülke operatörlerinin sinyalleri bazı noktalarda ülkemiz operatörleri sinyallerinden daha güçlü olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı, sınır bölgelerinde hizmet alınan GSM operatörü komşu ülkenin GSM operatörü ile değişebilmektedir. Bu durum, telefon ayarlarında yer alan otomatik operatör seçimi özelliğinin aktif olmasından kaynaklanmaktadır. Cep telefonu; otomatik operatör seçiminde, roaming anlaşmalarına bağlı olarak sinyal seviyesi en güçlü operatöre geçiş sağlamaktadır” bilgisini verdi.

OPERÖTÖRÜ MANUEL SEÇİN

Sinyal karışıklığına karşı tüketiciler kendi telefonlarındaki ayarlamayla önlem alabiliyor. Yapılması gereken işlem, kullanıcıların telefon ayarlarında otomatik operatör seçimi özelliğini kaldırıp yerine hangi yerli operatöre abone ise o operatörü manuel olarak seçmek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!