38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkKahramanmaraşlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmeni Fatma Rabia Derebent ve Fizyoterapist Ferhat Özarslan, aileleri şehir dışına gitmesine rağmen otistik çocuklara destek için kenti terk etmedi. İkili gündüzleri çocuklarla birebir seans yapıyor, geceleri de birlikte kalıyor.
#DepremÇocuklukları boyunca çocuklar evde ve okulda değişikliklerle karşılaşırlar. Bu değişiklikler küçük olabilir ve fark edilmeyebilir ya da yaşamı değiştirebilir. Anaokuluna anasınıfına başlamak, çocuklar için birçok değişikliği içeren bir geçiştir. Oysa bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının evden okula geçişine katılımının önemi yeterince vurgulanamaz. Sevecen, çocuğunu destekleyen bir ebeveynin desteğiyle, bu geçiş çocuk için olumlu bir deneyim olabilir, ona özgüven ve başarı duygusu verir.
#Konuk YazarNE söylediğinden ziyade “nasıl söylediğin daha önemlidir” diye bir söz vardır. Çoğu kez “Doğrucu Davut”çu olmak çözümlenebilecek meseleleri kilitlemeye sürükler. Türkiye’nin dış politika üslubu son birkaç yıldır diplomatik esnekliğe yer bırakmayacak ölçüde sert olmaya başladı.
#İzmirErken çocukluk eğitiminin 0-6 yaşlar arasını kapsayan okulöncesi yılları, çocukları ilkokula hazırlayan gelişimsel değişiklikleri etkilemeyi amaçlayan etkinlikler ve / veya deneyimlerden oluşur. Bu yıllar; kişiliğin oluşumu ve şekillenmesi, temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların kazanılması ve geliştirilmesinde ileri yıllara olan etkisi nedeniyle, yaşamın en kritik dönemlerinden biri.
#EğitimAile Meclisi bu hafta AK Parti Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Ali Şahin ile eşi Ebru Şahin’in konuğu. Aynadaki ilk bakışın ardından, bir ay içinde evlenmişler. Çiftin Ankara’daki evinde, çocukları Safiye Feyza ve Ahmet Hakan ile kedi dostları Fındık eşliğinde keyifli bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriArtan aşı karşıtlığı toplum sağlığını doğrudan etkiliyor. Özellikle son yıllarda aşıyı reddeden aileler dolayısıyla kızamık vakalarında patlama yaşandı. Aşılama ile sadece birey sağlığı değil toplum sağlığının da korunduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Banu Yazıcı, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#AşıSıfır atık politikasını üretim anlayışlarının temeline taşıdıklarını ifade eden Bürotime Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Tosunoğlu, “Geri dönüşüme kazandırdığımız hammaddeler sayesinde, her yıl 60 bin metrekarelik ormanlık alanı kesilmekten kurtarıyoruz. Çalışma alanlarında gün ışığından faydalanarak enerji tasarrufuna da dikkat ediyoruz” dedi.
#GazetehaberleriMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da otizmli öğrencilerin okul çıkışında veliler tarafından yuhalandığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. İsmini vermek istemeyen otizmli öğrenci velisi, isyan etti. Olayın ortaya çıkması ardından sosyal medya kullanıcıları ‘otizm’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Peki, otizm nedir? Otizmli çocukların özellikleri neler?
#Otizm Neden TT OlduÇocuklarda konuşmanın tekrarlanmasının gelişim döneminin bir parçası olduğunu ve ekolalinin bütün çocuklarda var olduğunu vurgulayan Özel Eğitim Öğretmeni ve Psikolog Mine Ağır, “Çocuklarda, gelişim döneminin bir parçası olan ekolali, genellikle 2,5-3 yaş civarına ulaşan çocuklarda sona ermesi beklenir. Ekolali bu süre içerisinde son bulmuyorsa otizmin belirtisi olabilir” uyarısında bulundu.
#EkolaliOtizmli ve epilepsi hastası olan M.F.D. (8) adlı öğrencisine şiddet uygulayan öğretmen Y.İ.’nin daha önce de R.K.’yi darp ettiği iddia edildi. Şiddet anını kaydeden öğretmen Tuğba Özerdemir ise “Neden böyle yaptığını sorunca ‘Zaten anakart yanmış’ dedi” diye ifade verdi.
#GazetehaberleriAnkara Etimesgut Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda Otistik Çocuklar Eğitim Sınıfı’nda (OÇEÇ), otizm ve epilepsi hastası olan sekiz yaşındaki M.F.D. adlı öğrencisine şiddet uygulayıp ittiği ve üzerine sandalye attığı görülen öğretmen Y.İ. ifadesi alındıktan sonra adli kontrolle serbest bırakıldı. Y.İ., “Çocuk çok agresifti, sürekli üzerime geldi ve karnıma kafa attı. Bunaldım ve ağlamaya başladım. Bir anlık öfkeyle sandalyeyi kaldırıp yere attım. Çocuğa zarar verme kastım yoktu” dedi. Görüntülerini çeken öğretmen ise Y.İ.’nin kayıttan hemen önce çocuğu tokatladığını, kayıttan sonra fondöten ve bitkisel ilaçla darp izlerini kapattığını anlattı. Bakıcı anne de çocuğun yüzüne buz bastırdıklarını söyledi.
#FondötenAğrı, insan oğlu var olduğundan beri onu etkileyen bazen çaresiz bırakan zararlı bir durum. Bir şekilde ağrı çekmeyen canlı yok gibidir. Ağrı kişiye has bir özelliktir. Her canlı kendi ağrısı ile baş başadır. Bilindiği gibi ağrı akut yani aniden oluşan genellikle bir doku hasarının söz konusu olan ağrı olarak bilinirken, kronik ağrı; geçmeyen süreklilik arz eden bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sınıflaması bu iki eksen üzerinden detaylandırılır.
#Aşk Hormonu Neye İyi GelirOkurumuz Sn. Aydın Karabudak’ın yıkılmışlığına teslim olmuş e-postasıyla birlikte gelen müracaat dilekçeleri ve çok zor hayatlarına ilave olarak yıkıcı olduğunu bildiğim koşuşturmacalarıyla alakalı olan üzüntü, sıkıntı ve yorgunluklarını düşündüm de birden...
#Bursa