Osmanlı-Rus Savaşı haberleri sayfasında Osmanlı-Rus Savaşı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1142 Osmanlı-Rus Savaşı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bayburt’ta bulunan, Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı, çok sayıda şehidin verildiği ve 2016 yılında milli park ilan edilen Kop Dağı sahasında savaşın izleri hala duruyor. Rusya’nın, İstanbul’a geçişinin engellendiği ve büyük bir savunmanın yapıldığı Kop Dağı sahasının, turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.
#Osmanlı-Rus SavaşıOsmanlı - Rus Savaşı'nda Erzurum halkının taş, sopa ve baltalarla geri aldığı Aziziye Tabyaları'ndaki destana tanık olmak için sabah namazında düzenlenen etkinliğe, her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce Erzurumlu katıldı. Yaklaşık 10 bin kişi, atalarının izinde yürüdü.
#Osmanlı Rus SavaşıMehmetçik, Osmanlı tarihinin önemli savaşlarından birisi olan ve "93 Harbi" diye adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda savunma hattı olarak kullanılan tabyalara bu kez temizlik ve tamirat için geldi.
#MehmetçikTarihte 93 harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’na sahne olan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın bir dönem kullandığı Mecidiye Tabyası, bugünlerde ahıra döndü. ‘Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ içinde olmasına rağmen yöredeki köylüler, büyükbaşlarını güneşten korumak için günün belirli bölümlerinde tabyanın odalarını kullanıyor. Ecdadın kemiklerinin sızlatıldığını belirten Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, tarihi binaya sahip çıkılmasını istedi.
#Mecidiye TabyasıTarihte 93 harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’na sahne olan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın bir dönem kullandığı Mecidiye Tabyası, bugünlerde ahıra döndü. ‘Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ içinde olmasına rağmen yöredeki köylüler, büyükbaşlarını güneşten korumak için günün belirli bölümlerinde tabyanın odalarını kullanıyor. Ecdadın kemiklerinin sızlatıldığını belirten Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, tarihi binaya sahip çıkılmasını istedi.
#ErzurumAile Arasında oyuncuları, ekran başındaki birçok izleyicinin gündemindeki konu oldu. Bir müzikholde vokalistlik yapan Solmaz'ın, kızını evlendirmek üzereyken düzenli aile izlenimi vermek istemesi, onu sıradan bir esnaf olan Fikret'in yanına iter ve olaylar başlar. Peki, Gülse Birsel, Demet Evgar ve Engin Günaydın'ın yer aldığı Aile Arasında oyuncuları arasında kimler var? İşte, oyuncu kadrosu
#Aile ArasındaKemal Arı ‘Büyük Mübadele’ adlı çalışmasında, bu tarihi zorunlu göçün sadece Rumlar ile Türkler’in karşılıklı yer değiştirmesinden ibaret olmadığını fark ettiriyor. ‘Mübadele’ tarihsel şartlarıyla düşünüldüğünde bir dizi çetin siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel problemi de karnında taşır...
#Büyük MübadeleGeçen hafta dört gün boyunca Kars’taydım. Kendimi iyi hissettim burada. Kars’ta gezerek tarihi kokuyu soluyabilirsiniz. Farklı lezzetleri de mevcut, kaz ve piti gibi... Kars insanını apayrı bir yere koymak gerekiyor. Rus işgali sırasında Kars’a yapılan binalar ve caddelerin güzelliği ise şehre anlam katıyor.
#Sayım ÇınarSarıkamış Harekâtı’nın 108’inci yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı önceki hafta. Ülkenin dört bir yanından binlerce gençle birlikte bu eşsiz iklimde, ‘yükseklerdeydik’... Dünyada benzeri az bulunan kristal karlarla örtülmüş ‘Serhat Şehri’nde iklimin davetine uyup yola çıkacaklara kısa bir rehber hazırladık.
#SeyahatUzun zamandır düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri’ne bu yıl da 30’dan fazla ülkenin peyniri katıldı. En çok övgüyü İsviçre ve İtalya peynirleri alırken Türkiye’den hiçbir peynirin yine listede yer almaması dikkat çekti. 150’den fazla peynir çeşidine sahip olan ülkemiz neden uluslararası arenada peynirlerini ön plana çıkaramıyor? Mercek altına aldık...
#Peynir11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer AykalÇanakkale Savaşı 1. Dünya savaşı sırasında 1975-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadasında gerçekleşmiştir. İtilaf devletleri Osmanlı İmparatorluğunun başkenti İstanbul'u almış, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek için ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı seçilmiştir. Bu dönemde ismi bilinen veya bilinmeyen pek çok kahraman Çanakkale savaşında ismini kalın harfler ile yazdırmıştır. İşte Çanakkale Savaşında bilinen veya bilinmeyen kadın ve erkek kahramanlar hakkında merak edilenleri derledik.
“Suskunluğum asaletimdendir, her lafa verilecek bir cevabım var. Lakin bir lafa bakarım laf mı diye. Bir de adama bakarım adam mı diye” demiş Mevlana. Fakat bazen susmak da “Sükût, ikrardan gelir” sözünde olduğu gibi kabullenmek demek olacağından, bu seviyesizliği muhatap almadan toplumu aydınlatmak adına yazmak bir zorunluluk oldu.
#BalkanlarGenç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla gönüllerde taht kuran ve Türk kadınının kahramanlığının simgesi olan Nene Hatun'un bugün de dillerden düşmeyen cesareti nesilden nesle aktarılıyor. Özellikle öğrenciler de Nene Hatun'un kısa yaşam öyküsünü araştırıyor. İşte, Nene Hatun hakkında bilinmesi gerekenler...
#Nen HatunTüm dünya Rusya ile Ukrayna'yı savaşın eşiğine getiren Donbas'ı konuşuyor. Her ne kadar konu bize uzakmış gibi gelse de tarih sayfalarını araladığınızda, bölgenin aslında bizim için hiç de yabancı olmadığı anlaşılıyor. Gedik Ahmet Paşa'dan Şahin Giray'a, Rusya Çariçesi 1. Katerina'dan Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşa'ya kadar Ukrayna'da unuttuklarımızı ve bölgede yaşanan krizi “Putin günümüzün Petro’sudur” diyen uzmana sorduk…
#RusyaPara icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt Paraİttihat Terakki Cemiyeti’nin tetikçi fedailerinden Mülazım Atıf, 1908’de Şemşi Paşa’yı vurarak ‘mutlakiyet’ rejiminin ‘meşrutiyet’ rejimine dönüşmesinde etkili oldu. Cumhuriyet’ten sonra ‘Kamçılı’ soyadını almak istemişti ama nüfus memuru yanlışlıkla ‘Kamçıl’ yazdı. Rejimi değiştiren Atıf, hatalı soyadını değiştiremeyince tarihe ‘Atıf Kamçıl’ olarak geçti.
#Şemşi Paşa‘Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Bir Yemek Antropolojisi’ isimli kitap, Sakarya yemeklerinin izinde bir sözlü tarih çalışması... Tariflerden tescilli tatlara, artık ekilmeyen ürünlerden tek bir ağacı kalan elmaya ya da iki sezon hasat edilebilen enginara; neler yok ki bu 600 sayfalık yolculukta...
#Sakarya MutfağıO çok meşhur peynirlerini seyahatinizin odağına alarak Kars ve çevresinde etkileyici bir tura çıkmak ister misiniz? Bu şimdiye kadar kişisel girişimlerle yapılan bir turizm türüydü. Ancak Almanya’daki benzerlerinden ilhamla hazırlanan peynir rotası dünyanın en iyileri arasına girmeye aday. Aralık ayındaki müze açılışıyla başlayacak yeni dönemde benzersiz peynirlerin izinden köy köy gezip Kars’ın muhteşem doğası ve tarihini iki günlük bir turla doyasıya yaşayabileceksiniz.
#HürriyetErzurum'un Oltu ilçesinde 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarında yaşanan Osmanlı-Rus harbi sonrası inşa edilen kilise onarıma alındı. Haç şeklinde planlanan kilisenin büyük hasar gören kubbelerine çelik konstrüksiyon konulurken, kaybolan kemer taşların orijinal yatağı bulunarak imitasyonu yapıldı.
#KiliseHer tarz burcun kendisine özgü olan özellikleri mevcut halde bulunmaktadır. Burçlar toplamda on iki tanedir ve hepsi farklı özellikleri ve ismi temsil etmektedir. Bununla birlikte yalnızca ay şeklinde temsil edilmemektedir. Burçlar ise gün ile ayın birleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. 19 Ağustos tarihinin hangi burcu ifade ettiğini, bahsedilen burcun özellikleri ile beraber yükselenini, 19 Ağustos tarihte yaşanmış olan olayları ve yine bu tarih içerisinde doğan ünlüleri sizler için derledik.
#19 Ağustos Hangi Burç Ve Burcu Ne?Astroloji, hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. Gezegenlerin konumuna ve yıldızların hareketlerine göre belirlenen 12 adet burç bulunuyor. Her insan doğduğu tarihin hangi burcun içine girdiğini öğrenmek istiyor. 28 Mayıs tarihinden doğan kişiler, merhametli kişilikleri ile ön plana çıkıyor. 28 Mayıs hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#28 Mayıs Hangi Burç Ve Burcu Ne?Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca hüküm sürmüş büyük ve güçlü bir İmparatorluk idi. Döneminin saygı ve korku duyulan bu İmparatorluğun sona ermesi birden bire olmamıştır. İmparatorluk bir duraklama ve gerileme dönemi geçirdikten sonra hızlı düşüş yaşayarak sona ermiştir. İşte ilgiyle okuyacağınız Osmanlı devleti gerileme dönemi, Osmanlı Devleti gerileme dönemi padişahları kimlerdir, savaşları nelerdir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi