Başkentin tarihi ve kültürel değerleri, ‘Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı’nda ele alındı. Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup, ilçe için, “Altındağ kültürel varlıklarına sahip çıkan, turizm zenginlikleriyle dikkat çeken, Ankara’da yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yere dönüştü” dedi.
#Cumhuriyet’İn 100’Üncü Yılında Ankara Tarihi Ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı2024 yerel seçimleri öncesi son seçim sonuçları merak edilmeye başlandı. Yerel seçimlerin 31 Mart 2024’te yapılması planlanıyor. 2019 Fatih yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Fatih, tarihi yarımada olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul'un merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Peki, Fatih Belediyesi hangi partide? Fatih Belediye Başkanı kimdir?
#Fatih Belediyesi Hangi PartideSedad Hakkı Eldem'in hayatı, Doodle ile ön plana çıktı. Sedad Hakkı Eldem kimdir? sorusu da bu sebepe araştırılmaya başlandı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google 20. yüzyıl Türkiye mimarlığının en önemli ismi olan Sedad Hakkı Eldem’in 115. yaş gününü kutladı. Osmanlı dönemi evleri ve 18.-19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalara yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük eden Sedad Hakkı Eldem'in görselini kullanan Google, Sedad Hakkı Eldem'in biyografisine de erişim olanağı sundu. Peki, Sedad Hakkı Eldem kimdir, kaç yaşında, ne zaman öldü? İşte, Sedad Hakkı Eldem'in hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Sedad Hakkı EldemAnkara’nın kent mekân hafızasında tarihi kuleler bulunur. Bunlar Ankara Kalesi giriş kapısının duvarında bulunan ‘Ankara Saat Kulesi’, Türk Hava Kurumu Müzesi içinde bulunan ‘Paraşüt Kulesi’, Çankaya’da bulunan ‘Atakule’ ve yine tarihi gar binası içinde bulunan ‘TCDD Saat Kulesi.’
#Ankara KalesiFerah bir görünümü olan Eski Cami’nin önemli özelliklerinden biri içerisindeki süslü yapısıdır. Klasik mimarinin habercisi olarak anılan Üç Şerefeli Cami ise minarelerden biri 3 şerefe uygulaması ile dikkat çeker ve cami de halk arasında bu adla anılır. Edirne için yazılacak çok şey var; ama bu hafta sizi Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’ye götüreceğiz.
#BursaKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#BursaBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOLCumhurbaşkanı Erdoğan, Bilecik'te düzenlenen "Kökümüz Mazide, Gözümüz Atide" programı kapsamında gençlerle buluştu. Konuşmasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz kendisine anlattık, dedik ki illa NATO diyorsanız bu teröristleri bize iade edeceksiniz. Eğer bu teröristleri iade etmezseniz kusura bakmayın. Kendilerine göre dalga geçiyorlar. Biz icabında Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. İsveç şok olacak" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Bilecik'te düzenlenen "Kökümüz Mazide, Gözümüz Atide" programı kapsamında gençlerle buluştu. Programda 6'lı masanın adaylık tartışması ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "'Muhtar bile olamaz' diyorlardı, ama bu millet bu kardeşinizi Cumhurbaşkanı yaptı. 6'lı masa ne diyor? Aday olamaz diyor. Size rağmen milletim hem aday, hem de Cumhurbaşkanı yapacak. O zaman kilonuz ortaya çıkacak" dedi. Konuşmasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Eğer bu teröristleri bize iade etmezseniz 120 kişilik bir liste verdik kusura bakmayın ve tabii bunlar o gün bugün bizimle kendilerine göre yok anayasa değişikliği yaptık, yok şunu yaptık, yok bunu yaptık kendilerine göre dalga geçiyorlar. Bunlar Türkiye'yi tanıyamadılar. Zannediyorlar ki yani 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl önceki Türkiye bugünkü Türkiye değil. Biz icabında Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verdiğimiz zaman İsveç şok olacak" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Bilecik'te düzenlenen "Kökümüz Mazide, Gözümüz Atide" programı kapsamında gençlerle buluştu. Programda 6'lı masanın adaylık tartışması ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "'Muhtar bile olamaz' diyorlardı, ama bu millet bu kardeşinizi Cumhurbaşkanı yaptı. 6'lı masa ne diyor? 'Aday olamaz' diyor. Size rağmen milletim hem aday, hem de Cumhurbaşkanı yapacak. O zaman kilonuz ortaya çıkacak" dedi. Konuşmasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Eğer bu teröristleri bize iade etmezseniz 120 kişilik bir liste verdik kusura bakmayın ve tabii bunlar o gün bugün bizimle kendilerine göre yok anayasa değişikliği yaptık, yok şunu yaptık, yok bunu yaptık kendilerine göre dalga geçiyorlar. Bunlar Türkiye'yi tanıyamadılar. Zannediyorlar ki yani 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl önceki Türkiye bugünkü Türkiye değil. Biz icabında Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verdiğimiz zaman İsveç şok olacak" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTarihi dokuları, kendilerine özgü mimarileri ve muhteşem doğalarıyla 3 köyümüz Birleşmiş Milletler listesine girdi. Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) değerlendirmesine göre, İzmir’in Birgi köyü “Dünyanın en iyi turizm köyleri” arasında. Bursa’daki Cumalıkızık ve Mardin’in Anıtlı köyleri de “iyileştirme programı”na kabul edildi. İşte o köyler...
#Dünya Turizm ÖrgütüTarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan kasabalarda keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı... Uzmanlarımıza Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’de gidilmesi gereken kasabaları sorduk. 5 bölge ve 9 şehirden 10 kasabayı önerdiler. Üstelik gezilecek yerlerden, konaklama yapılacak alanlara kadar da tavsiyeler verdiler...
#En Güzel Kasabalarİstanbul'un Beşiktaş semtindeki büyük saray, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde veliahtların ikametgahı olan Dolmabahçe Sarayı, şimdi Milli Saraylar Resim Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi ve mimarisi ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti ve çalışma saatleri hakkında detayları derledik.
İnegöl Belediyesi’nin sömestir tatilinde kapsamında düzenlediği İnegöl 1. Karagöz Şenliği ve Karagöz Atölyesi için son hazırlıkları yapmak üzere geçtiğimiz pazar İnegöl’e Beşinci Mevsim Kültür Sanat merkezine gittik. Amacım işimiz bitince uzun zamandır görmek istediğim, İnegöl Kent müzesini de gezmekti. Haklısınız bir Bursalı olarak açılmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen bu müzeyi gezme fırsatı bulamadım. Eminim ki birçok Bursalı da henüz gitmemiştir, işte bu yüzden müzeyi bu hafta köşemde tekrar gündeme getirmek, Bursalıları da davet etmek istedim.
#Uğur ÇelikkolOsmanlı "Duraklama Dönemi" 1606 ile 1699 yılları arasına denk gelir. Bu dönem özellikle tımar sistemindeki bozulmalar, yeniçeri isyanları ve iç karışıklıklarla Osmanlı Devleti'nin duraklamasına neden olmuştur. Savaş gelirlerinin azalması ve saray masraflarının artması da bu dönemin etkili olaylarından sayılır. Peki Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı duraklama dönemi konu anlatımını tüm detayları ile derledik.
#Osmanlı Devleti Duraklama DönemiTürkiye, Dünya içerisinde bulunan ülkeler arasında tarihi ve kültürel bakımdan en zengin, en çeşitli olan ülkelerden birisi konumundadır. Özellikle de Anadolu gibi birçok devleti, milleti barındırmış, savaşlar görmüş bir bölgeye sahip olması bu kültürel ve tarihi çeşitliliğin bir sebebidir. Cemil Molla Köşkü nerede ve nasıl gidilir? Cemil Molla Köşkü tarihi, özellikleri ve giriş ücreti hakkında bilgiler nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
Haseki Medresesi, Osmanlı mimarisi tarzı ile yapılmış olan bir medrese olma özelliğine sahiptir. İstanbul şehrinde bulunan külliye Haseki semtinde yer almaktadır. Mimar Sinan tarafından yapılan bu külliye hala büyüleyici mimarisi ile dikkatleri çekmektedir. Haseki medresesi nerede ve nasıl gidilir? Haseki medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? Haseki Medresesi'ne gitmeyi düşünen kişiler için tüm detayları derledik.
Türkiye tarihi yapılar açısından en zengin ülkeler arasında yer almaktadır. Özellikle Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalma olan pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Ülkemizde en çok ziyaret edilen ve en çok tercih edilen tarihi yapılardan birisi de Ayvalıkavak kasrıdır. Ayvalıkavak kasrı içerisinde pek çok etkinlik düzenlemek ve burada doyumsuz anlar yaşamak mümkündür. Ayavlıkavak kasrı ziyaretçileri burayı ziyaret etmeden önce bu tarihi yapı hakkında önceden araştırma yaparak ziyaret etmektedirler. Peki, Ayvalıkavak kasrı nerede? Ayvalıkavak kasrı tarihi nedir? Ayvalıkavak kasrında hangi organizasyonlar düzenlenmektedir? İşte Ayvalıkavak kasrı hakkında tüm her şey.
#KasırBir şehri tanımak, anlamak için ruhundan bir parçayı ruhunuza katmak gerekir. İstanbul bu konuda tam bir cevher. Fırsat buldukça sokaklarda kaybolmak, unuttuklarımı hatırlamak, yeni yerler keşfetmek bana hep iyi gelir. Kapalı mekânlara giremediğimiz bugünlerde size tavsiyem şehrin sokaklarında kaybolmanız.
#Istanbul