Antalya'da, denizin 40-50 metre derinliğinde, 10 santimlik kum örtüsüyle kaplı Osmanlı savaş gemisi batığı bulundu. Topları, gülleleri, ahşap aksamı, yelkenleri, halatları, demir aksamı ve çapaları ile bulunan Osmanlı batığında, güvertedeki toplar dahi bozulmadan kuma gömülmüş olarak tespit edildi.
#AntalyaAydın'ın Didim ilçesi açıklarında kıyıdan 3 mil açıkta, denizin 70 metre dibinde bulunan, 18'inci yüzyıla ait olduğu sanılan, üzerinde dev topların bulunduğu Osmanlı savaş gemisinin (firkateyni) gün yüzüne çıkarılması için 15 Mayıs- 1 Haziran tarihleri arasında ilk çalışmalara başlanacağı bildirildi.
#AydınTürkiye’deki büyük turizm merkezlerinde akla sadece dalış gelmez, ama Kaş denince akla dalış; dalış denince akla Kaş kasabası gelir. Denizaltındaki hayatın canlılığı, temizliği, batıkları ve dalışa uygun birçok noktasının bulunması Kaş’ı çekici kılıyor. Mimari dokusuyla da sevimli bir butik turizm merkezi olan Kaş, yabancı dergilerde dünyanın 50 önemli dalış noktasından biri olarak gösteriliyor. Yüzde 60’ı yabancı, yılda 10 bin dalış turisti ile Kaş artık bir dalış markası.
Yorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizUNESCO, geçtiğimiz günlerde tarihi yüzlerce hatta binlerce yıla uzanan üç yeni gemi batığına ulaşıldığını açıkladı. Teknolojinin gelişimiyle daha kolay tespit edilen batıklara dünya denizlerinin tamamında rastlamak mümkün. Peki ama derin maviliklerde kaç gemi yatıyor? İşte dünya sularındaki gizemli batıklar...
#Gemi EnkazıTamamen tesadüf sonucu bulunan ve sonrasında büyük bir değer kazanan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, eşsiz eserleri ile birlikte ziyaretçileri ağırlamaktadır. Sizler için bu yazımızda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinin nerede olduğu, müzede yer alan eser ve müze hakkında bilgileri hazırladık.
#BodrumPastırma yazının sonunu Bodrum’da kutlamak isterseniz siz de bir gününüzü müzelerine ayırın. Biz Zeki Müren Sanat Müzesi’ni gezdikten sonra bankta oturan Halikarnas Balıkçısı heykeline selam verip Bodrum Kalesi’ne uzandık. Son durağımız Bodrum Mausoleium Anıt Müzesi ve ardından Ege güneşinin son demleri oldu…
#SeyahatDünyanın en iyi korunmuş savaş mekânlarından ‘Çanakkale Savaşları Tarihi Alanı’ çağdaş müzecilik faaliyetleriyle 1915’te yazılan destanı gelecek nesillere aktarıyor. Alandaki müzeler Çanakkale ruhunu günümüze taşırken açık hava müzesi haline getirilen 33 bin 500 hektarlık arazide çarpışmaların izlerini takip etmek mümkün.
#GeziBodrum, Türkiye’de yaz tatili denince akla gelen ilk yerlerden. Bugüne kadar hakkında çok şey konuşuldu, belki sayısız defa keşfedildi ama o yine de hep güzelliklerine yenilik ekledi. Sırt çantalı gezginleri de memnun etti, konforun zirvelerinde gezinenleri de. Okullar geçen hafta açıldı. Bodrum’un çılgın sezon kalabalığı yerini sakinliğe bıraktı. Bargylia, Kuyucak gibi az bilinen noktalarıyla deniz ve doğanın en güzel olduğu vakitlerde, Bodrum yine bizi çağırıyor...
#BodrumAkdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığında Antalya'nın batı kıyılarında yürütülen arkeolojik su altı araştırmalarında, Osmanlı donanmasının bölgeyi "gizli üs" olarak kullandığını gösteren kalıntıların ortaya çıkarıldığı bildirildi. Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, "İlk kez bir Osmanlı deniz üssünü kesin olarak belgeleyebildik" dedi.
#Seyahatİzmir'in Foça ilçesi açıklarında, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından, Türkiye Batık Envanteri Projesi'nin bu yıl gerçekleştirilen 2'nci etap su altı arkeolojik araştırmaları kapsamında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile yürütülen çalışmalarda, 18'inci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen savaş gemisi batığı keşfedildi.
#Savaş GemisiAntalya'da, denizin 40-50 metre derinliğinde, 10 santimlik kum örtüsüyle kaplı Osmanlı savaş gemisi batığı bulundu. Topları, gülleleri, ahşap aksamı, yelkenleri, halatları, demir aksamı ve çapaları ile bulunan Osmanlı batığında, güvertedeki toplar dahi bozulmadan kuma gömülmüş olarak tespit edildi.
#Osmanlı Savaş GemisiKuzey Kıbrıs’a ilk defa eşim orada askerliğini yaparken gitmiştim. Hafızamda hep o kavurucu sıcaklarıyla kaldı. Oysa ada, tarihinden yemeğine, denizinden eğlencesine çok şey vaat ediyor. Üstelik burada sadece biz yetişkinler için değil, çocukların da ilgisini çekebilecek pek çok yer var.
#SeyahatUçakları gökyüzünün değil, derin suların maviliğinde görmeye ne dersiniz? Türkiye’nin denizleri, dalış meraklılarına bu konuda farklı ve zengin seçenekler sunuyor. İster geniş gövdeli yolcu uçağı Airbus A330’un kabininde dolaşın, ister İkinci Dünya Savaşı’nda düşen bir bombardıman uçağına dalın. Peki hangisini, nerede bulabilirsiniz? Karşınızda, artık deniz canlılarına ev sahipliği yapan batık uçaklar.
#Türkiye Dalış NoktalarıParis’te Louvre Müzesi 10 milyonu aşan ziyaretçisiyle geçen yıl rekor kırdı. İstanbul'un halen dünyanın dört bir yanından gelen turistler için 'olmazsa olmaz' dedirtecek bir müzesi yok. AK Parti ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, 22 milyon turist hedefi için İstanbul’a Marmaray kazılarında çıkan eserlerin sergileneceği Yenikapı Müzesi’ni kazandıracağını söyledi.
#GündemMelpomeni Batığı, Çanakkale'de dalış turizminin önemli eserleri arasında yer alıyor. 1904 yılında İngiltere'den Osmanlı Devleti'ne hediyeler götürmek üzere hareket eden Melpomeni isimli geminin Çanakkale açıklarında batmasının ardından gemi mürettabatının büyük bir kısmı hayatını kaybetmiştir. İşte, Melpomeni Batığı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#MelpomeniSadece kral ve kraliçenin ve parlamento mensuplarının girme yetkisi olan dünyanın en iyi korunmuş batığı Vasa’nın içine girdim, gezdim... Bu gemi zamanın en büyüğü ve hükümdarın cahilliği ve inadı nedeniyle en hızlı batanı… Demir attıktan sonra, demirin veya yelken fora ettikten sonra ana yelkenin bağlı olduğu iskota halatları bir Türk kafasına sarılıyor. Nedeniyse o zamanlar İsveç’te Türk olgusunun, kuvvet, kudret ve güvenilirlik timsali olması.
#Ayhan Sicimoğlu