Mimarlar Odası'ndan 'Bodrum Kalesi' tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Mimarlar Odasından Bodrum Kalesi tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2017 17:23

Mimarlar Odası'ndan 'Bodrum Kalesi' tepkisi

Haberin Devamı

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- UNESCO'nun 'Korunması Gerekli Kültür Varlıkları' aday listesinde yer alan, 1995 yılında 'Avrupa'da Yılın Müzesi' yarışmasında özel ödül alan Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki cami bu yıl ibadete açılacak. Kale içindeki restore edilen yapıların yıkılacak olması mimarların tepkisine neden oldu. Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Muğla'nın en önemli eserlerinden Cam ve Uluburun batıklarının bulunduğu 30 eserin zarar göreceğini ileri sürdü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nca onaylanan proje ile Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi"ndaki camiye çevrilen tarihi şapelin bu yıl dini inancını yerine getirmek isteyenlere ev sahipliği yapacağı bildirildi. Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Bodrum Kalesi'nin tehdit altında olduğunu söyledi. Kalfa, "UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve birinci derece sit alanı içinde bulunan Bodrum Kalesi'nin bir bölümünü yıkmak ya da inşaat yapmak yasaktır. Ayrıca 1985 yılında Bodrum Kalesi'nin içinde bulunan Su Altı Arkeoloji Müzesi dünyada Özel Müze Ödülü almıştır. Bakanlık kalenin içinde bulunan bir ibadethaneyi (şapel) cami yapabilmek için bir proje geliştirdi. Bakanlık sadece cami yapımı için proje geliştirseydi tepki toplardı. Bu nedenle birçok yerde yenileme çalışması yapmak istediler. Bu proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Proje ile birçok yer yıkılacak ve bunun yerine yeni binalar yapılacak. Sonunda ise 30'a yakın eser tahrip olacak" dedi.
PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENECEK
Kalfa, "Özellikle Cam Batığı ve Uluburun Batığı küçük küçük parçalar toplanarak uzun uğraşlar sonucu bir araya getirildi. Bu çalışma ile zarar görmemeleri imkansız. 4-5 yıl sürmesi planlanan bu çalışma ile Bodrum'un simgesi yok edilecek. İlk olarak alınan bu kararlara dava açacağız. Zaten konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve arkeologlar tespitlerini yaptı. Kamuoyunun bunu bilmesinin ardından oda olarak Bodrum'da yürüyüş düzenleyeceğiz" diye konuştu.
KALEDE YIKILACAK YERLER
Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Kalfa, kalede yıkılması planlanan yerlerin listesini şu şekilde sıraladı:
"Kuzey Hendeği Gösteri Alanı, kafeterya ve satış dükkanı, geçit kule önündeki köprü ve denizin tahribatından koruyan dükkan. İç kalede ise; Amphora Sergilemesi, Cam Batığı Salonu, laboratuvar, müdür odası ve sikke mücevherat deposu, Karyalı Prenses Salonu, Tunç Çağı Batıkları Salonu, Uluburun, Şeytanderesi, Gelidonya Batıkları Salonu, Zindan Sergilemesi, Osmanlı tuvaletleri, Alman Kulesi önündeki havuz, Komutan Kulesi, Türk Hamamı, Külhanı, bekçi odası."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!