‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ ilk yerli operamız ‘Özsoy’un mucizevi bir zaman diliminde (26 gün) yazılma, bestelenme ve sahneye konma sürecini anlatıyor. Yağız Alp Akaydın imzasını taşıyan filmde ana karakter Ahmed Adnan Saygun’u Salih Bademci, Atatürk’ü Ertan Saban, Münir Hayri Egeli’yi Ahmet Rıfat Şungar, Nimet Vahid’i Birce Akalay ve Zeki Üngör’ü de Okan Yalabık canlandırmış.
#Uğur Vardanİstiklal Marşı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış ve Osman Zeki Üngör tarafından günüzdeki okunuşu bestelenmiştir. İstiklal Marşı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletlerinin resmi marşıdır. İstiklal Marşı'nın anlamı ve önemi oldukça büyüktür. İstiklal Marşı'nın ilk 2 kıtası törenlerde milli marş olarak okunmaktadır. Toplamda 10 kıta olan İstiklal marşı'nın tüm 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10. kıta sözleri ile detayları..
#İstiklal MarşıBugün 12 Mart. İstiklal Marşımızın Kabulünün 103. Yıl dönümü kutlanıyor. Milli mücadelenin en önemli simgelerinden birisi olan İstiklal Marşı, milli şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındı. Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ile ilgili detaylar!
#İstiklal Marşıİsim tamlamaları yapılarına ve aldığı eklere göre dört ana başlıkta toplanır. Hiç ek almayan tamlamalara takısız isim tamlaması denir. Örneğin: 1- Yedek Parça 2- Mermer Tezgah. Belirtili isim tamlamalarında ise hem tamlayan hem de tamlanan ek alır. Örnekler: 1- Mehmet'in Evi 2- Kapının Kolu. 3 ya da daha fazla kelimeden oluşan kelime gruplarına ise zincirleme isim tamlaması denir. Belirtisiz isim tamlaması nedir ve nasıl bulunur detayları ile derledik.
#Eğitimİstiklal Marşı'nın 100. yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy'un yanı sıra bestecisi Osman Zeki Üngör de anılıyor. İstiklal Marşı'nın bestecisi, Türkiye'deki ilk konser keman sanatçısı, ilk senfonik orkestranın kurucularından ve ilk orkestra şeflerinden olan Osman Zeki Üngör'ün vefatının üzerinden 63 yıl geçti
#İstiklal Marşı'nın Bestecisi Osman Zeki Üngör KimdirÜlkemizde mili mücadele dönemi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmasıyla başlar. 1923 yılında Kurtuluş Savaşının kazanılması ve cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte bu dönem sona ermiştir. 4. sınıflar için ''Milli Mücadele'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Milli Mücadele Konu AnlatımıMilli egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı anlatan pek çok önemli sembollerimiz bulunur. Bu sembollerimizi her zaman iyi bilmeli ve onları korumalıyız. Şimdi ülkemiz için önemli olan milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizi öğrenelim. İşte 5. sınıf sosyal bilgiler millî egemenlik ve bağımsızlık sembolleri konu anlatımı.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Millî Egemenlik Ve Bağımsızlık Sembolleri Konu AnlatımıTürkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı,'nın tarihi vatandaşlar tarafından zaman zaman araştırılıyor. Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada kaleme alınan İstiklal Marşı toplam 10 kıt'adan oluşmaktadır. 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı'nın bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. İşte, merak konusu olan, "İstiklal Marşı hangi yıl yazıldı? İstiklal Marşı'nı kim yazdı?" sorularının cevabı.
#İstiklal Marşını Kim YazdıKurtuluş savaşından alnının akıyla çıkan ordunun talebi üzerine İstiklal Marşı yazılması için yarışma başlatan Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı), para ödülü olduğu için yarışmaya katılmayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Isparta Milletvekili Mehmet Akif Ersoy'a mektup göndermiştir. Para ödülünü kabul etmeyen Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı marş, 1921 yılında kabul edilerek İstiklal Marşı olarak ilan edilmiştir.
#İstiklal MarşıKitaplar Mehmet Akif Milli Mücadele’ye katılmak için Ankara’ya geldiğini yazar. Bugün kolay ama o günlerde nasıl gelir, kısaca bakalım: Çengelköy’den yaya Üsküdar’a. Faytonla Alemdağı’na. Atlarla İzmit-Adapazarı arasında bir köye. Oradan Gevye’ye. Oradan demiryolu işçilerinin kullandığı dekoville Ankara’ya varır. 10 günde…
#ANKARA