OBEZİTE, sağlık açısından risk oluşturan vücutta yoğun yağ birikimidir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıklara da etki eden obezite, iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve davranış değişiklikleri kilo vermeye yardımcı olarak obezite tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinden ya da obeziteye karşı geliştirilen cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir. Kilo fazlalığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bazen ortopedik sorunlara neden olduğu gibi, aynı zamanda ortopedi hastalarının tedavilerini de zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Aktuğlu, aşırı kilonun yol açtığı ortopedik sorunları anlattı...
#1Gün içinde 3 kez yapacağınız 1-2 dakikalık yüksek tempolu hareketlerle sağlığınıza büyük fayda sağlayabilirsiniz. Bunu biz değil araştırmacılar söylüyor. Yeni bir araştırmaya göre, özellikle belli bir yaşın üstündeyseniz, uzun süreli egzersizler yerine birkaç dakikalık hızlı yürüyüş, merdiven çıkma gibi aktivitelerle ömrünüzü uzatabilirsiniz. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları...
#EgzersizKasık sağ ve sol olmak üzere vücutta yer almaktadır. İki tarafta yer alan sağ ve sol kasıklar mide ve baldır arasında yani bacakların başladığı bölümde bulunmaktadır. Bu durumdan dolayı kasıklar bacakların hareketine katkı sağlamakla görevlidir. Sağ kasık da ağrı oluştuğunda bacakların hareketleri de zorlanabilmektedir. Sağ kasık ağrısının neden olduğu ve bu ağrıya nelerin iyi geldiğiyle ilgili ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Kasık AğrısıTüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınının, beraberinde birçok sağlık sorununa da neden olduğunu belirten Prof. Dr. Akın Kapubağlı, özellikle 65 yaş üstü vatandaşların zorunlu evde kalış süreleri arttıkça genel sağlık problemlerinin yanında egzersiz eksikliği ve düzensiz beslenmeyle birlikte kilo artımına ve osteoporoz denilen kemik erimesine yol açtığını söyledi.
#İzmirOkullarda kademeli olarak başlayacak olan yüz yüze eğitimle ilgili rahatlatan bir açıklama geldi. Prof. Dr. Zafer Kurugöl yaptığı açıklamada 'Çocuklardan, evdeki erişkinlere virüsün bulaşma ihtimali çok düşük. 65 yaş üzerindeki aile büyükleri aşılanıyor, böylece aynı evde yaşayan aile büyükleri için de risk ortadan kalkıyor' dedi.
#Yüz Yüze EğitimOkullarda kademeli olarak başlayacak olan yüz yüze eğitimle ilgili rahatlatan bir açıklama geldi. Prof. Dr. Zafer Kurugöl yaptığı açıklamada 'Çocuklardan, evdeki erişkinlere virüsün bulaşma ihtimali çok düşük. 65 yaş üzerindeki aile büyükleri aşılanıyor, böylece aynı evde yaşayan aile büyükleri için de risk ortadan kalkıyor' dedi.
#Kademeli Yüz Yüze EğitimHipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
#HipertansiyonPrimer hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
#Prof. Dr. Ruhan DüşünselBAKIRKÖY Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Teknoloji/İnternet Bağımlılığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Caner Mutlu, önceki hafta piyasaya sunulan ve pekçok mağazada tükenen telefon tablet tutuculu mama sandalyelerine karşı aileleri uyardı. Mutlu, “Telefon tablet tutuculu mama sandalyesi, oto koltuğu aparatı, hatta biberon tutucu bile var. Çocukların erken yaşta teknoloji ile tanışmaları bu şekilde sağlanıyor. Çok erken ve sürekli maruziyet, teknoloji bağımlılığına yatkınlık oluşturuyor” dedi.
#İstanbulBazı hastalıklar erken dönemde belirti vererek işleri kolaylaştırıyor, bazıları ise ya hiçbir sinyal vermediğinden ya da bu sinyallerin bir hastalığa işaret edebileceğinin farkına varılmadığından tedavisinde de daha güç durumlarla karşılaşılabiliyor. Çocuk Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Sarıyılmaz, çocuklarda görülen ortopedik hastalıklar hakkında bilgilendiriyor.
#OrtopedikOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Turhan Özler, endokrin hastalıklarının ortopedik rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini belirterek, “Kemik ağrısı, sinir sıkışması, topuk ağrısı gibi şikâyetlerin altında endokrin hastalıklar yatabilir” dedi.
#AğrıAyak ve Ayak Bileği Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, düztabanlığın birçok kişi tarafından göz ardı edildiğini, ancak ilerlediği takdirde büyük sorunlara neden olacağı uyarısında bulunarak, "Sert düztabanlıkta hastanın yürüme mesafesi bir kilometrenin altına düştüğünde ameliyat şart" dedi.
#DüztabanlıkHayat uzuyor sayın seyirciler! Ve fakat öncelikle acaba biz bu uzun hayatın ne kadarını görebileceğiz? Ve de sağlıklı olarak görebilecek miyiz? Bir de biz o günleri görürken dışarıdan nasıl görüneceğiz! Okuyucuya hizmeti esirgemem, yine araştırmacı gazetecilik yaptım!
#Gülse Birsel