Ortadoğu Teknik Üniversitesi haberleri sayfasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1359 Ortadoğu Teknik Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ORTADOĞU Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Yaman ve ekibi, Türkiye’de ilk defa şekil değiştirebilen göreve uyumlu uçak kanatları yapmayı başardı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ) ortaklığıyla hayata geçirilen TÜBİTAK projesi kapsamında şekil değiştirebilen kanat sistemi kullanılan uçak başarıyla uçuruldu. Yaman, şekil değiştirebilen kanatlar sayesinde uçakların aynı görev için daha az yakıt kullanacağını, böylece hem doğayı daha az kirleteceğini hem de daha ekonomik bir uçuşun sağlanacağını belirtti.
#ODTÜMarmara Denizi Büyükada açıklarında eğitim kampındaki ODTÜ’lü öğrencilerin bulunduğu yelkenli, rüzgarın tersten vurması sonucu devrildi. Olayda yelkeni tutan öğrenci denize uçarken, diğer bir öğrencinin ise kolu halatlara sıkıştı. Öğrencilerin boğulmaktan son anda kurtulduğu o anlar kameralara yansıdı.
#Ortadoğu Teknik ÜniversitesiOrtadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan "URAP Araştırma Laboratuvarı", Türkiye'nin en iyi üniversitesi sıralamasını açıkladı. Sıralamaya göre, ODTÜ, Türkiye'nin en iyi üniversitesi olurken, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Bilkent, Ankara, Gebze Teknik, Ege, Gazi, Boğaziçi, Koç, Sabancı, Erciyes, Atatürk ve Yıldız Teknik üniversiteleri izledi.
#Ortadoğu Teknik ÜniversitesiTürkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamalarında neden üst sıralarda yer almadığını değerlendiren Times Higher Education Editörü Phil Baty, “Türkiye’deki üniversiteler araştırma konusunda çok ileride. Ancak, uluslararası bilinirlik yani itibar bakımından üst sıralardaki üniversitelerle kıyaslandığında biraz daha yolu var” dedi.
#AraştırmaYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "2024-2025 eğitim-öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır. Dünyada yapay zeka, yazılım ve dijitalleşme konusunda gerçekleşen büyük dönüşümden ve ilerlemeden ülke olarak uzak durmamız söz konusu olmayacaktır" dedi.
#YÖKBu sene de beklenen zaman geldi çattı ve üç milyondan fazla öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek. Bu dönemlerde birçok haber okuyacak, birçok konuşma dinleyeceksiniz ve sınava doğru yaklaşılan bu son günlerde neler yapılmalı, neler yapılmamalı konusunda birçok bilgiye maruz kalacaksınız.
#Konuk YazarYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı. Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı.Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzOsman Çelik kariyeri ve hayatı ile araştırılan isim oldu. Maliye Bakan Yardımcısı olarak atanmasının ardından kariyeri ve hayatı merak konusu olan Osman Çelik, daha önce de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda görev almış ve müsteşarlık görevini yürütmüştü. Peki, Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Osman ÇelikSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Söylenenin aksine üniversitelerimizin insan kaynağı kapasitesi, araştırma altyapıları kapasitesi hamdolsun günden güne gelişiyor. Artık dünya basınında Türk teknoloji girişimcilerinin başarılarıyla ilgili haberler görmek kimse için sürpriz değil" dedi. Varank törende, TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını da açıkladı; ilk sırada ODTÜ, ikinci sırada Sabancı Üniversitesi, üçüncü sırada ise İstanbul Teknik üniversitesi yer aldı.
#Bakan Varankİstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerine gerçekleşebilmesi halinde 'çökme' ile gerçekleşecek tsunami senaryosu hazırlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan senaryoya göre, denizde 120 kilometre uzunluğunda, 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metrelik çökme olacak.
#İstanbulİstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerine gerçekleşebilmesi halinde 'çökme' ile gerçekleşecek tsunami senaryosu hazırlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan senaryoya göre, denizde 120 kilometre uzunluğunda, 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metrelik çökme olacak.
#İstanbulHollanda, Belçika ve Türkiye’de Edelstaal Gruop International & Big Chefs ortaklığında yatırımlar devam ediyor. Türkiye’de büyük yatırımları olan iki devasa şirket Orka Holding ve Big Chefs Türk mutfağını dünyaya tanıtmak ve markalaştırmak için Avrupa’da ilk adımı Belçika’nın Antwerpen şehrinde attı.
#AVRUPADAN HABERAnkara Kahvehaneciler Esnaf Odası’nın ilk kadın yönetim kurulu üyesi ODTÜ mezunu Yelda Özen, ‘baba yadigârı’ kahvehaneyi üç yıldır işletiyor. Özen, kahvehanede yıllar önce başlayan geleneği devam ettirerek, her cumartesi satranç turnuvaları düzenliyor. Düzenlenen turnuvalara her yaştan insanın yanı sıra profesyonel satranç sporcuları da katılıyor.
#Ankara Kahvehaneciler Esnaf OdasıABB önünde eylem yapan ODTÜ’lüler, ‘Bilkent-İncek Bulvarı Yolu Projesi’ni bir kez daha protesto etti. Basın açıklaması sonrası gruptakilerle belediye görevlileri ve polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, gruba müdahale etti yedi kişiyi gözaltına aldı. ODTÜ’de çalışma olmadığını duyuran ABB’den, “Olay çıkmasından medet uman ve bundan beslenen kesimlerin açıklamalarına itibar edilmemesini rica ediyoruz” açıklaması geldi.
#Bilkent-İncek Bulvarı Yolu ProjesiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının 2021 yılında bir önceki yıla göre 26 milyar 965 milyon TL artarak, 81 milyar 922 milyon TL’ye yükseldiğini belirterek, “Bir önceki yıla göre Ar-Ge harcamalarının gayrisafi hasıla içerisindeki oranı 1.09’dan 1.13’e yükseldi. Biz, 2002 yılında ülkeyi teslim aldığımızda Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı sadece 1000’de 5 idi. İşte biz Ar-Ge harcamalarını 2 katından fazla artırdık” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamasının 2021 yılında bir önceki yıla göre 26 milyar 965 milyon TL artarak 81 milyar 922 milyon TL’ye yükseldiğini belirterek, "Biz, 2002 yılında ülkeyi teslim aldığımızda Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı sadece 1000de 5 idi. İşte biz Ar-Ge harcamalarını 2 katından fazla artırdık" dedi.
#Mustafa VarankTuğçe Taşçı, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta’da geleceği tasarlıyor. Meta’nın sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinin tasarlandığı departmanda araştırmacı biliminsanı olarak görev yapan Taşçı, insanların makinelere sadece düşünerek komut verebileceği bir teknoloji üzerine çalışıyor.
#Tuğçe TaşçıÇocuklar için eğlenceli ve dinlendikleri güzel (umuyorum ki) bir tatilden sonra okulların açılma zamanı yaklaşıyor. Yaz tatili boyunca çocuklar okul düzeninden uzaklaşıp tatilde yeni bir düzene geçtiler. Çocukların bir kısmı ise yeni okullarına başlamanın arifesindeler.
#Konuk YazarKaradeniz Bölgesi’nde, 9 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesine TEMA Vakfı tarafından açılan davada verilen yürütmeyi durdurma kararı, Danıştay 6’ncı Dairesi’nce yapılan değerlendirmeler sonucu kaldırıldı.
#Karadeniz BölgesiBu sene de beklenen zaman geldi çattı ve üç milyondan fazla öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek. Bu dönemlerde birçok haber okuyacak, birçok konuşma dinleyeceksiniz ve sınava doğru yaklaşılan bu son günlerde neler yapılmalı, neler yapılmamalı konusunda birçok bilgiye maruz kalacaksınız.
#Konuk Yazarİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), 2023 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralamasını açıkladı. Türkiye’den ilk 500’e bir, ilk 1000’e ise sekiz üniversite girdi. Geçtiğimiz yıl 511-520 bandında yer alan Koç Üniversitesi, bu yıl listeye 477’inci sıradan girerken, ilk 600’de yer alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Bilkent’in de sıralamada geçen yıla göre daha üst sıralara tırmandıkları gözlendi.
#Quacquarelli Symondsİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Marmara Denizi ile kıyısı olan ilçelerde sahillere levhaların ardından 'Tsunami Eylem Planı' kapsamında bilgilendirme panoları yerleştiriyor. Panolarda tsunami tehlikesinde izlenecek yol gösteriliyor. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, "Şu an 17 ilçede 131 noktada bilgi panolarımızın montajını gerçekleştirdik. 500'e yakın tahliye yollarına yönlendirici tabelalarımız ve güvenli bölgeye ulaştıklarına dair tabelalarımızın da montajı devam ediyor" dedi.
#Tsunami