Dünya sıralamasında Türk üniversiteleri yükselişte 

Güncelleme Tarihi:

Dünya sıralamasında Türk üniversiteleri yükselişte
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 10:01

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), 2023 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralamasını açıkladı.  Türkiye’den  ilk 500’e bir,  ilk 1000’e ise sekiz üniversite girdi. Geçtiğimiz yıl 511-520 bandında yer alan Koç Üniversitesi, bu yıl listeye 477’inci sıradan girerken, ilk 600’de yer alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi  ve Bilkent’in de sıralamada geçen yıla göre daha üst sıralara tırmandıkları gözlendi. 

Haberin Devamı

MIT LİDERLİĞİ KAPTIRMADI
Merkezi Londra’da bulunan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, dünyanın en önemli ölçümlerinden biri olarak kabul edilen,  “2023 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralaması”nı açıkladı. Dünyanın en iyi bin 500 üniversitesinin değerlendirildiği sıralamada ilk bine Türkiye’den 8 üniversite girdi. İlk 500 listesinde ise Koç Üniversitesi 477’nci sırada yer aldı. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk üç Amerika Birleşik Devleteleri (ABD) ve İngiltere’den üniversitelerin oldu. Massachusetts Institute of Technology (MIT) ilk sırayı yine kimseye kaptırmadı. Ardından Cambridge Üniversitesi ikinci ve Stanford Üniversitesi üçüncü oldu.

İLK BİNDE 8 KURUM
Türkiye’den sıralamaya 24 üniversite girdi. Geçtiğimiz yıl ilk 500’de hiç Türk üniversitesi bulunmazken bu yıl ilk sırayı 477’inci sıradan alan Koç Üniversitesini, 501-510 bandından Orta Doğu Teknik Üniversitesi takip etti. ODTÜ önceki yıl 551-560 bandında yer almıştı. Türkiye’nin en başarılı 3’üncü üniversitesi ise sıralamadaki yerini 541-550 bandından 531-540 bandına yükselten Sabancı Üniversitesi oldu.  İlk 600’deki 4’üncü üniversite ise 591-600 bandından 561-570 bandına yükselen Bilkent. Türkiye’den listede ilk 1000’de yer alan diğer üniversitelerse şöyle:  İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) (601-650), Boğaziçi Üniversitesi (701-750), Hacettepe ve İstanbul Üniversiteleri (801-1000).

Haberin Devamı

İlk 1000’in ardından 1000-1200 bandında Ankara, Gazi, İstanbul Aydın ve Yıldız Teknik Üniversiteleri kendilerine yer bulurken, Akdeniz, Anadolu, Dokuz Eylül, Ege, Gebze Teknik, İstanbul Bilgi ve Marmara Üniversiteleriyle birlikte İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü de 1201-1400 bandında yer alan kurumlar oldu. Atatürk , Çukurova ve Erciyes üniversiteleri de listeye 1400+ bandından girdi.

151 BİN ÖĞRETİM ÜYESİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
QS Dünya Üniversite Sıralaması için 16,4 milyon akademik makale ve bu makaleler tarafından alınan 117,8 milyon alıntı incelendi. Liste ayrıca 151 bin öğretim üyesi ve 99 bin işverenin uzman görüşlerini de yansıtıyor. Üniversitelerin performansları değerlendirmeye alınırken; akademik itibar, işveren itibarı, öğrenciler, uluslararası öğrenciler, fakülteler, atıflar, uluslararası araştırma ağı ve istihdam başlıklı sekiz ayrı kategoride çalışıldı.

Haberin Devamı

5 YILDIR BİRİNCİYİZ
Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı- Koç Üniversitesi Rektör Vekili ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı:
“QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda bu sene de ilk 500 üniversite arasında yer aldık. Listeye 5 yıldır Türkiye’den ilk sırada giriyoruz. Kurulduğumuz 1993 yılından bu yana, ülkemiz başta olmak üzere bilime, araştırmaya, insanlığa katkıda bulunmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Öncelikli odağımız, daima eğitim ve araştırma olsa da, uluslararası alanda saygın kuruluşlar tarafından belirli bilimsel kriterler dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerde ön sıralarda yer almanın önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu itiraf etmeliyim. Bu nedenle, QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında bu yıl yine ülkemizi en başarılı şekilde temsil eden üniversite olmak bizim için ayrı bir mutluluk. Kuşkusuz, itibar ağırlıklı olmak üzere bilimsel yayın, makale sayısı gibi kriterler incelenerek hazırlanan sıralamalar önemli ancak, belirttiğim üzere bizler için başarının tek kriterini sadece bu sıralamalar oluşturmuyor. Öğrencileri, akademisyenleri, çalışanları ve mezunlarının katkılarıyla oluşturduğu bilimsel miras ve donanımı sayesinde geleceğe güçlü bir ışık tutan Koç Üniversitesi olarak bilime, araştırmaya, insanlığa ve topluma gerçek anlamda katkıda bulunmaya devam ediyoruz. 29 yıldır hem varlık nedenimiz olan öğrenciler hem de dünya çapındaki arayışların ardından aramıza katılan akademisyenler tarafından tercih edilmek doğru ortamı yarattığımızın en güzel göstergesi...”

Haberin Devamı

GELECEK VİZYONUMUZA BORÇLUYUZ
Geçen yıl dünya sıralamasında 701-750 aralığında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), bu yıl 601-650 aralığıne yükseldi. Sıralamayla ilgili değerlendirme yapan Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden olan İTÜ, elde ettiği başarıları 250 yıllık birikimi ile araştırma ve eğitim alanlarındaki gelecek vizyonuna borçludur. Dünya üniversite sıralamalarındaki yükselişimizin her geçen yıl artmasının temel motivasyonu, geçmişten aldığımız akademik deneyimle gelecek kuşaklarımız olan öğrencilerimizin dinamizmini buluşturmamızdan kaynaklanıyor” dedi.

DÜNYANIN EN İYİLERİ
1 - Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - ABD
2 - Cambridge Üniversitesi - İngiltere
3 - Stanford Üniversitesi - ABD
4 - Oxford Üniversitesi - İngiltere
5 - Harvard Üniversitesi - ABD
6 - California Teknoloji Enstitüsü - ABD
7 - Londra İmparatorluk Koleji - İngiltere
8 - Londra Kolej Üniversitesi - İngiltere
9 - ETH Zurich - İsviçre
10 - Chicago Üniversitesi - ABD

BAKMADAN GEÇME!