Örneklem sık olarak günlük yaşam içinde duyulan terimler arasında yerini alır. Bu bakımdan pek çok insanın araştırma konularından birini oluşturur. Sizin için Örneklem nedir? Örneklem büyüklüğü nedir? Örneklem seçme yöntemleri ile alakalı konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Örneklem Nedir?İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'de bulunan binasının karşısında yer alan, 500 yıllık Polieuktos Kilisesi'nin kalıntılarında yürüttüğü kazıda toprak altından bin 500 yıllık yeraltı dehlizi bulundu. Ortaya çıkarılan dehliz hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "İstanbul'da deprem hafızasını görmek istediğiniz zaman bu yapı tam bir örnek. Deprem alanında uzmanlaşan inşaat mühendislerimiz ve bilimsel danışmanlarımız var. Çalışma sonucunda buradaki bütün deprem hafızasına ilişkin raporumuzu dünyaya ve kamuoyuna paylaşacağız" dedi.
#İstanbulİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'de bulunan binasının karşısında yer alan, 500 yıllık Polieuktos Kilisesi'nin kalıntılarında yürüttüğü kazıda toprak altından bin 500 yıllık yeraltı dehlizi bulundu. Ortaya çıkarılan dehliz hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "İstanbul'da deprem hafızasını görmek istediğiniz zaman bu yapı tam bir örnek. Deprem alanında uzmanlaşan inşaat mühendislerimiz ve bilimsel danışmanlarımız var. Çalışma sonucunda buradaki bütün deprem hafızasına ilişkin raporumuzu dünyaya ve kamuoyuna paylaşacağız" dedi.
#İstanbul1300’lü yılların ortalarında görülmeye başlayan ve sonrasında tüm dünyayı sararak milyonlarca insanı öldüren veba salgını ya da bilinen adıyla ‘Kara Veba’ konusunda araştırmalar yapan bilim insanları çok çarpıcı bir keşif yaptı. Ölümlerin üzerinden 600 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen salgının çıkış noktası ortaya çıkarıldı.
#Kara VebaKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsBir işletme sahibi olarak, hedef pazarınızın durumunu ve kar payını düşünürsünüz. Kantitatif, yani nicel araştırma sizin için oldukça kullanışlıdır. Peki, nedir bu Kantitatif analiz? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kantitatif Nedir?Koronavirüs salgınının yeni merkez üssü haline gelen Hindistan'da yaşanan trajedi dünya tarafından dehşetle izleniyor. Hastanelerde yer kalmayan ülkede büyük bir oksijen sıkıntısı da baş gösterdi. Peki durumun bu derece kötüye gitmesine sebep olan Hindistan varyantı hakkında ne biliniyor?
#HindistanAntikor testi nedir ve nasıl yapılır? Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile antikor testi bir kez daha gündeme geldi. Ülke genelinde antikor testi uygulaması, 15 Haziran Pazartesi günü başlamıştı. Antikor testinde vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılacak. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığını geçirdiğini gösteriyor. İşte, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan antikor testinin açıklaması.
#AntikorKoronavirüs pandemisinde risk yaşı neden 75 değil de 65 olarak belirlendi? Ülke çapında yapılmaya başlanan antikor testler ne işimize yarayacak? COVID-19’un seyri sabah hafif öksürükle başlayıp akşam zatürreye dönecek kadar hızlı ilerleyebilir mi? İşte cevaplar…
#Gazetehaberleri"Türkiye Cinselliğini Konuşuyor" kitabı 2005 yılında Doğan Kitapçılık AŞ tarafından çıkarılan ve 17 ilde, yüz yüze görüşmelerle yapılmış dev bir araştırma verilerine dayanılarak hazırlanmış. Hürriyet ve TNS Piar Şirketi işbirliğiyle yapılan bu cinsellik araştırması Türkiye'nin cinselliğini çok net bir şekilde gözler önüne seriyor.
#CinsellikEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini değerlendirmek için yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) 2015 sonuçları Türk eğitim camiasında bomba etkisi yarattı. 72 ülke arasında yapılan değerlendirmede Türk öğrenciler fen bilimlerinde 52’nci, okuma becerilerinde 50’nci, matematikte ise 49’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin eğitim performansındaki alarm veren düşüşü sivil toplum kuruluşu Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül ile konuştuk.
#Öğrenci Değerlendirme ProgramıAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi 15 yıldır Türkiye’nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Tufan ve ekibi, GEROATLAS adını verdikleri projenin dördüncü etabı için Türkiye’yi dolaştı, binlerce insanla görüştü, onlara sorular yöneltti, veriler derledi. Araştırma, Türkiye’nin insanlarının nasıl yaşlandığını göstermeyi hedefliyor. Ortalama ömür beklentisi yükseliyor ama sağlıklı ve zinde bir şekilde yaşlanıyor muyuz? Bu yörelere gittik, sakinleriyle konuştuk, nasıl yaşadıklarını ve yaşlandıklarını onlardan dinledik.
#Uzun YaşamBaşbakan Ahmet Davutoğlu’nun bayram öncesinde tamamladığı koalisyon görüşmelerinin ilk turundan çıkan sonucu AK Parti’nin kurmaylarından Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik ile konuştuk. Çelik, Davutoğlu’nun koalisyon müzakerelerine hazırlık için oluşturduğu CHP komisyonundaki isimlerden biri. Dolayısıyla da ortaya koyduğu perspektif AK Parti açısından oluru olmazı anlamak açısından önemli şifreler barındırıyor. Çelik’in 7 Haziran seçiminin sonuçlarına ilişkin analizleri kadar, görüştüğünü söylediği 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün pozisyonuna ilişkin ifadeleri de çok konuşulur.
#Ak PartiTürkiye'de sadece 6 kişiden 1'i öldükten sonra organlarının bağışlanmasına izin vereceğini söylüyor. Organ bağışına karşı çıkmasına gerekçe olarak 'dini ve geleneksel' nedenleri gösteriyor. Organlarını bağışlamak isteyen kişi sayısı Avrupa'nın tersine Türkiye'de her geçen yıl azalıyor. Uzmanlar uyarıyor, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye'de organ bağışçısı bulma sıkıntısı yaşanabilir."
Kanımca bu ülkenin ihtiyacı olan farklı fikir, düşünce, sanat, iletişim filan değil. Hatta bunlarda fazlamız var. Gereksizleri kapatalım, israf olmasın. Twitter güzel bir başlangıçtı. Bence artık memleketin gerekli beyinsel ve düşünsel üretimini Başbakanımız yapıp televizyon aracılığıyla bize aktarsın, kâfi. Elli farklı düşüncenin kime ne faydası olmuş?
GEÇEN hafta Hürriyet’in birinci sayfasında dikkat çeken konularından biri Hürriyet yazarlarının tüm seçim bölgelerini gezdikten sonra yaptıkları tahminlere dayalı milletvekili tablosuydu. Tabloyu yerinde bulanlarınız oldu, şu ya da bu partinin kayrıldığını iddia edenleriniz oldu.