Güncelleme Tarihi:
Gezici Araştırma Şirketi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Türkiye genelinde 25 -26 Ekim 2014 tarihlerinde yaptığı araştırmayı yayınladı. TÜİK örneklem verileri dikkate alınarak, 7 coğrafi bölgede 36 il, 192 ilçe ve bunlara bağlı 210 mahalle ve köyde yapılan organ bağışı araştırmasında TÜİK'in örneklem verileri kullanıldı. Araştırma 18 yaş ve üstü 1.646’sı kadın, 1646'sı erkek olmak üzere toplam 3.292 katılımcıyla, hanelerinde yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Örneklemin seçilmesinde, çok aşamalı – tabakalı – tesadüfi yöntem kullanıldı.
6 KİŞİDEN 1'İ
* Anketin 'ölümünüzden sonra organlarınızı bağışlamak istiyor musunuz' sorusuna katılımcıların sadece yüzde 17.2'si 'evet' yanıtını verdi. Yüzde 82.8'i ise 'hayır' dedi.
DİN VE GELENEKLER ENGEL
* Organ bağışını düşünmeyişinizi etkileyen en önemli faktör nedir, sorusuna katılımcıların yüzde 77.6'sı 'dini ve geleneksel nedenler' yanıtını verdi. Yüzde 18.5'i 'ölüye eziyet olacağını düşünüyorum' derken; yüzde 3.9'u 'cesedin vücüt yapısının bozulacağına inanıyorum" gerekçesini gösterdi.
ORGANINI BAĞIŞLAYANA BİLE İZİN YOK!
* Yaşarken organlarını deklare etmiş birinci derece bir yakınınızın ölümünden sonra organlarının bağışlanması konusunda sizin kararınız gerekse ne derdiniz, sorusuna verilen yanıtlar da şaşırttı. Katılımcıların yüzde 80.2'si 'bağışlamazdım' derken; sadece yüzde 19.8'i 'bağışlardım' yanıtını verdi.
* Son olarak Bazı ülkelerin kanunlarına göre, her vatandaşın ölümünden sonra, yaşarken aksi bir kararı yok ise, organ bağışçısı olarak kabul edildiği bilgisi verildikten sonra, "Sizce Türkiye’de de bu uygulamaya geçilmeli mi' sorusu yöneltildi.
Yine katılımcıların yüzde 74.8'i 'hayır' darken; 'evet' yanıtını verenlerin oranı yüzde 18.9'da kaldı. Yüzde 6.3'lük kesim ise 'fikrim yok' dedi.
EĞİTİM YÜKSELDİKÇE 'EVET' ARTIYOR
Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, eğitim ve gelir seviyesi yükseldikçe öldükten sonra organlarının bağışlanmasını isteyen kişi sayısının arttığını söyledi.
HER YIL ORAN DÜŞÜYOR BAĞIŞÇI BULANAMAYACAK
Gezici, Avrupa'da bağış sayısı ve oranlarının hızla artarken, Türkiye'de düştüğüne dikkat çekerek, "Biz bu araştırmayı 2012'den itibaren yapıyoruz. 2012'de öldükten sonra organlarını bağışlayacağını söyleyen kişilerin oranı yüzde 22.6 iken, 2013'te bu oran yüzde 19.7'ye düşmüştü. Bu yıl ise yüzde 17.2'ye geriledi. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin organ bağışçısı bulma sıkıntısı yaşama ihtimali oldukça yüksek" dedi.
DİYANET 30 YILDIR ONAY VERİYOR AMA...
Gezici, Diyanet İşleri Başkanlığının son 30 yıldır organ bağışına ve nakline onay vermesine rağmen, vatandaşın dini ve geleneksel nedenlerden dolayı organ bağışına karşı çıktığını söyledi.
7 BÖLGEDE, 36 İLDE YAPILDI
Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kahramanmaraş Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak.