Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’ne artık Google Cultural Institute kapsamında dünyanın her köşesinden erişiliyor. Bu haberi konuşmak üzere, Orhan Pamuk, ona ilham veren Bagatti Valsecchi Müzesi’nin küratörü Lucia Pini ve Google Cultural Institute Direktörü Amit Sood ile toplandık. Pini Milano’da, Sood Londra’da, biz İstanbul’daydık.
#Orhan PamukÇınar Oskay’a konuşan Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’nin aldığı ödülü esprili bir kliple anlattı. Bence burası aynı zamanda bir aşk müzesi. Siz de "Sevgililer buraya gelsin ve öpüşsünler" demişsiniz.Müzik: Nil KaraibrahimgilKamera,Kurgu: Hürriyet Fotoğraf Editörlüğü
#AvrupaDirimart, Shirin Neshat’ın ‘The Book of Kings’ serisine ait ‘Mourners’ başlıklı çalışmalarını ve video yerleştirmelerini, Nişantaşı’ndaki galeri mekânında ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul sergi alanında izleyicilerle buluşturuyor. Bugün son ziyaret günü olan sergiyi Shirin Neshat’la konuştuk.
Hürriyet 20 yıldır oturduğumuz bu binadan ayrılıyor. Hepimiz pılımızı pırtımızı topluyoruz. Ben de yıllardır içinde yaşadığım şahsi müzemin nadide objelerini kutulara dolduruyorum. Orhan Pamuk, ‘Masumiyet Müzesi’ yaptı. Benimki, işlenmiş günahların, henüz işleyemediğim en güzel günahlarımın müzesi. Bugün size şahsi müzemi gezdireceğim
İSTANBUL 2010 Kültür Ajansı’nın bütçesini masaya yatıran TBMM KİT Komisyonu, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’la imzalanan Masumiyet Müzesi Projesi’nin geri çekilme nedenini sorguladı. Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, “Pamuk, çıkan olumsuz haberler üzerine arayarak ‘Hayatımın önemli projesi, yıpranmasını istemiyorum’ diyerek projesini çekti” dedi.
Ne yazdığını Orhan Pamuk tabii daha iyi bilir, Nobelli yazarın pazarlama yetenekleri üzerine - okumadan - kalem sallayanlar ve sadece sevişme sahnelerini okuyup acemice yazılmış Kaymak Tabağı muamelesi çekenler de bildiğini iddia edebilir ama, Masumiyet Müzesi aşk romanı değil. Masumiyet Müzesi, erkek egoizminin ve kadınların sevişme açmazının başeseri.