Organik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeGüneşin zararlı etkilerinden korunmak veya doğru bakımı yapmak için yaz aylarında türlü yollara başvuruyoruz ama aslında bu uygulamaların çoğu yanlış! Güneşten koruyucu kremlerden nemlendirici kullanımına kadar dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Ece Su METEABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#BakteriBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan BarberYapılan çok sayıda araştırma sebze ve meyvelerin besin değerlerinde çok ciddi kayıplar meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu kayıp oranları o kadar fazla ki Gıda Mühendisi Handan Doğan durumu, "Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg civarında. 50 yıl önce 1 portakal ile bu oran karşılanabiliyordu. Şu an günde 2-3 portakal tüketmek gerekiyor” sözleriyle anlatıyor. İşte dikkat çeken detaylar...
#BeslenmeHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkYaş ilerledikçe cilt üzerindeki faydalı yağlar önemli oranda azalır. Tabii bunun için günümüzde birçok farklı krem ve benzeri ürünler kullanılıyor. Bu ürünlerin içerisinde ise önemli oranda gliserin yer alır. Özellikle sağlamış olduğu birçok önemli fayda ile beraber kullanım noktasında önemli bir yere sahiptir. Peki gliserin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Gliserin yüze sürülür mü, cildi sıkılaştırır mı detayları ile derledik.
Bıttım sabunu, güneydoğu ilimiz Siirt’te yetiştirilen yabani fıstık ağaçlarından elde edilen bir yağ ile hazırlanır. Siz de bıttım sabununun faydalarını ve kullanımını merak edenlerdenseniz içeriğimiz tüm sorularınıza yanıt olacaktır.
#Sponsorlu İçerikHer yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#BalıkSürdürülebilirliği, üretimden dağıtıma tüm değer zinciri boyunca iş yapış biçimlerinin merkezine aldıklarını söyleyen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Tabağında ne var? projemiz tüketicilere izlenebilirlik çözümü sunmanın çok ötesine geçiyor. Tüketicilere, tüm gıda ürünlerde aslında tabaklarında ne olduğunu takip etmeleri, tükettikleri ürünlerinin bilgiyle izini sürmelerinin ne denli önemli olduğu konusunda onları bilgilendirmeyi ve daha da bilinçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
#GazetehaberleriTürkiye’deki 60. yılını kutlayan Cargill, kadın liderlerin yetişmesine katkıda bulunmak için Türk Eğitim Vakfı işbirliğinde ‘Geleceğe 60 Lider’ programını hayata geçirdi. Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “Öğrencilerimize staj, mentorluk, proje yarışmaları, workshop, fabrika ziyaretleriyle yerinde eğitim gibi çeşitli fırsatlar sunarak özgüvenli, donanımlı kadın liderler olmaları yolunda onları desteklemeyi hedefliyoruz. Bu öğrencilerimiz yarın öbür gün bizlerin yerine geçecek kadın liderler olacaklar” diye konuştu.
#GazetehaberleriHafif bir dokusu olan bambunun kendine has özelliği serinlik vermesidir. Aynı zamanda bambu, hava geçirgenliği sağlar ve nemi içine çeker. Bu özelliği sayesinde kumaşlarda kullanılarak rahatlık, serinlik vererek yaz aylarında kullanıma uygun bir kumaş türü olarak kullanılıyor. Bambu kumaş nedir, nasıldır ve terletir mi? Sizler için derledik.
Pandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#Gazetehaberleri