İnsanları birbirleriyle tanıştırmaya ve sevgili olmalarına yardımcı olan çevrimiçi arkadaşlık siteleri bazı insanların vazgeçilmezi. Bazıları ise bu şekilde yaşanan ilişkilere oldukça mesafeli. Ama bu siteler aracılığıyla başlayan ve kalpleri ısıtan pek çok hikâye de var. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez çağımızın en popüler tartışmalarından birini masaya yatırdık.
#İlişkiPandeminin de etkisiyle ilişkiler flört uygulamaları üzerine taşındı. Geçtiğimiz günlerde bir platformda yayınlanan belgesel diziyle işin korkunç boyutu da yeniden gözler önüne serildi: Flört dolandırıcılığı... Peki flört uygulamaları nasıl güvenli kullanılır, dolandırıcılığa karşı neler yapılır... Uzmanlar Hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Flört UygulamasıCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal MedyaUmarız bu haberi okuyan herkes daha uzun yıllar mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşar ama gün gelip de hayata gözlerinizi yumduğunuzda, sosyal medya hesaplarınıza ve dijital dünyadaki varlığınıza ne olacağını düşündünüz mü hiç? Bu haberden sonra düşünmeye başlayabilirsiniz...
#Sosyal MedyaFacebook gibi sosyal medya uygulamaları hakkımızda oldukça fazla veri topluyor. Bu verilerin bazıları (hangi gruplara üye olduğunuz, kimleri aradığınız, Messenger ile paylaştığınız şeyler gibi) sosyal çevremiz ile ilgili daha iyi tavsiyeler ve eşleştirmeler sağlayabilmeleri için toplanıyor. Fakat bunun dışında da toplanan ve çok mantıklı olmayan yığınla veri var. IP adresiniz, hangi reklamlara tıkladığınız, internette gezinmek için hangi tarayıcıyı kullandığınız, bir siteyi ne kadar ziyaret ettiğiniz, ekran boyutunuz, konumunuz, kullandığınız cihaz gibi veriler ya Facebook’un kendisi veya Facebook’un iş ortakları tarafından toplanıyor.
#Can ErginkurbanFacebook, 6-12 yaş arası çocuklar için yeni bir messenger uygulaması getirdi. Bu uygulama ile ebeveynler önce çocuklarının sosyal medya kimliklerini belirliyor, sonrasında çocuklar arkadaşları ile sohbet edebiliyor ve video görüşmeleri yapabiliyor. Bu uygulamada reklamlara ise yer verilmiyor.
#Tülay Demir OktayİNTERNETTE, “Arkadaşlık, eğlence ve aşk için yeni insanlarla tanışın” sloganıyla faaliyet gösteren Lavinya.com adlı çöpçatanlık sitesi, 3 TL’ye 3 günlük deneme üyelik vaadedip, kredi kartlarına 210 TL ile 295 TL arasında değişen yıllık üyelik bedellerini yansıtıyor. Buna da sözleşmeye koyduğu maddelere dayandırıyor.
Gelişmekte olan ülkelerdeki girişimcileri destekleyen Endeavor’ın uluslararası desteğini alabilmek için 7 ülkeden 33 girişimci Amman’da yarıştı. Yeni Endeavor girişimcisi olmak için Türkiye’den katılan 3 Türk şirketin 3’ü de oy birliğiyle seçildi.
Aşkı internette arayanların kılavuzu ‘Sahici İlişkiler’ kitabı; aile ve ilişki terapisti Ayşegül Denizci, siberalem.com’un direktörü Ayşe Gözde Ekmekçi ve aynı sitenin yöneticisi Burcu Burhan’ın deneyimlerinin ürünü. Arkadaşlık sitelerinde profil oluşturmadan siteye konacak fotoğrafa, ilk mesajlaşmalardan buluşmalarda giyilecek kıyafetlere kadar onlarca öneride bulunan kitabın yazarlarıyla konuştuk
Internet portalı e-kolay, bu sene 10. yaşını kutluyor. Tasarımı baştan aşağı yenilendi, içeriği de sürekli değişmeye devam ediyor. 10 yıl içinde toplam 18 milyon kişi ziyaret etti e-kolay’ı. İçinde haberden finansa, magazinden sağlığa pek çok konu hakkında bilgi var. Yazarları özel haberler de yapıyor. Doğan Online CEO’su Babür Çelebi ile e-kolay’ın başarısını ve internet dünyasını konuştuk.
Soundklan, Türkiye’de geliştirilmiş bir sanal platform. İnternette en çok aranan iki özelliği bir araya getiriyor. Hem müzik dinleme platformu, hem de arkadaşlık sitesi. Bu platforma üye olanlar, kendileriyle aynı müzik zevkini paylaşanlarla tanışıyor, sitenin müzik arşivindeki şarkılardan kendi radyolarını yaratıp DJ’lik yapıyor, müziğini herkese dinletiyor, sevdiği şarkıları ücretsiz dinliyor, "Klan" ismi verilen sayfalar oluşturup müzik hakkında diğer üyelerle sohbet ediyor, eğer amatör bir müzisyenseniz, burada şarkınızı yayınlayabiliyorsunuz. Beğenilirseniz, hele hele 1000 fan edinirseniz, site sizi resmen sanatçı ilan ediyor.
Geçen yıl ekim ayında, yeni ekonominin iki yıldızı Google ve Microsoft, Facebook için kapışırken, herkes yeni oyun sahasının bundan böyle internetteki sosyal ağlar olacağını düşünmüştü. Microsoft savaştan galip çıkıp Facebook’un yüzde 1.6 gibi küçücük bir kısmına ortak olunca, analistler alkışladılar. Aradan bir yıl bile geçmedi. Şimdi bir türlü para kazandırmayan bu sosyal ağların balon olup olmadığını tartışıyorlar.
Birkaç hafta önce, tam İtalyan parlamentosunda 2008 bütçesi tartışılırken, Ekonomi Bakanı Tommaso Padoa-Schioppa ortalığı karıştıran bir yasa tasarısı ortaya attı: "30’larında olup da hálá aileleriyle yaşayan İtalyan erkeklerini evden dışarı çıkarmalıyız. O yüzden ev kiralayan 20-30 yaş arası İtalyanlara bin Euro’luk vergi indirimi uygulansın ki harekete geçsinler!" Birçok kimse bunun popülist bir yaklaşım olduğunu ve pratikte uygulanamayacağını söylese de genç nüfusun yüzde 82’sini oluşturan "koca bebeklerin" (Bamboccioni) bir soruna dönüştüğünü kabul ediyor.