7 ülkeden 17 şirket ‘Endeavor girişimcisi’ olmak için Amman’da yarıştı 3 Türk’ün 3’ü de seçildi

Güncelleme Tarihi:

7 ülkeden 17 şirket ‘Endeavor girişimcisi’ olmak için Amman’da yarıştı 3 Türk’ün 3’ü de seçildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 00:00

Gelişmekte olan ülkelerdeki girişimcileri destekleyen Endeavor’ın uluslararası desteğini alabilmek için 7 ülkeden 33 girişimci Amman’da yarıştı. Yeni Endeavor girişimcisi olmak için Türkiye’den katılan 3 Türk şirketin 3’ü de oy birliğiyle seçildi.

Haberin Devamı

AMMAN, bu hafta çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Gelişmekte olan ülkelerdeki girişimcilere destek olmak için kurulan ve 12 ülkede çalışmalarını sürdüren Endeavor Derneği, destekleyeceği yeni Endeavor girişimcilerini bu şehirde düzenlediği “Uluslararası Seçim Paneli”nde seçti. Endeavor Türkiye Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Şahenk ve Danışma Kurulu Üyesi Osman Ünsal’ın panelist olarak yer aldığı seçimdeki 17 şirketten 3’ü Türkiye’den katılırken, adayların 3’ü de oy birliğiyle seçildi.

33 girişimci, 17 şirket katıldı

Gelişmekte olan ülkelerdeki girişimcilerin, iş dünyası liderlerinin rehberliklerinden faydalanmaları üzerine oluşturulmuş bir modelle 1997 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Endeavor Derneği’nin Amman’da düzenlediği “Uluslararası Seçim Paneli”nde Türkiye, Ürdün, Şili, Mısır, Lübnan, Meksika ve Güney Afrika’dan toplam 33 girişimcinin kurduğu 17 farklı şirket son testlerden geçti. “Endeavor girişimcisi” olmak daha önce kendi ülkelerinde seçilen girişimciler, bu kez tüm dünyadan gelen Endeavor yöneticilerinin oy birliğiyle seçildi. Seçim süreci, girişimcilerle tüm gün süren mülakatlar ve ardından “Panelist” olarak katılan yöneticilerin gruplar halinde kendi aralarında yaptığı değerlendirme ve oylamadan oluştu.

Haberin Devamı

Sorular terletti, öneriler verildi

Endeavor mülakatlarında girişimcilere hem iş, hem kendi hedefleriyle ilgili çok yönlü sorular sorulması da dikkat çekici bir nokta oldu. Örneğin, panelistler arasında yer alan Endeavor Türkiye Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, Şili’den Celfin Capital Yatırım Bankası’nın Kurucu Ortağı Jorge Errazuriz ile birlikte, Türk girişimcilerden Peak Games ile yaptığı mülakatta, “Peak Games’in iyi bir iş olduğuna bizi ikna edin”, “En önemli kaynağınız nedir”, “Facebook’a bağımlılığınız bir açık teşkil etmiyor mu” gibi sorular yöneltti. Aynı zamanda şirketin faydalanacağı tavsiyelerini de paylaştı. 10 ayda hızla büyürken, aynı hızla şirket hisselerini satan girişimcilere Doğan Sabancı, “Bundan sonraki büyümenizde mutlaka danışmanlık alın” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

3’ü de internet girişimcisi

İKİ gün süren seçimlerin ardından Endeavor girişimcisi olabilmek için Amman’a giden ve seçilen 3 Türk şirketin, 3’ünün de internet alanında girişimci olmaları dikkat çekti.

Dünyada ilk 10 arasında

Bu şirketlerden biri olan Peak Games’in kurucuları Sidar Şahin ve Hakan Baş, yaptıkları işi Online oyunları tercüme etmek ve kültürlere göre yerel unsurlar eklemek” olarak özetledi. Şahin ve Baş, bir yıllık şirketlerine 20 milyon dolarlık girişim sermayesi finansmanı aldıklarını belirtirken, başlangıçta Türk pazarını hedefleyen Peak Games’in, bugün aylık 16 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın ilk 10 oyun şirketi arasında yer aldığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

e-teknoloji kişiselleşti

Seçilen ikinci girişim Socialwire ise üç üniversite arkadaşının 2009’da kurduğu bir şirket. Deniz Oktar, Selçuk Atlı ve Barış Can Daylık’ın kurduğu şirket, online perakendeciler için ürün önerileri geliştiriyor. Atlı, “e-ticareti kişiselleştiren ve pazarı bir adım öteye götürecek bir teknoloji geliştirdik” derken, Oktar, bu teknolojiyi ABD’nin en önemli 500 e-ticaret siteleri arasında yer alan önemli şirketlere sattıklarını belirtti.

Arkadaşlık ve uzmanlık

Seçilen üçüncü Türk girişimci olan ve İstanbul.net gibi Türkiye’nin popüler arkadaş bulma siteleriyle, uzmantv.com’un kurucusu Ersan Özer, uzmantv.com’un 5 milyon ziyaretçisinin ve kendi alanında lider olmasının önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Girişimci enerjisi bize de terapi oluyor

ENDEAVOR Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Şahenk, girişimcilerle kurdukları temasların kendileri açısından nasıl bir fayda sağladığını sorduğumuzda, şöyle konuştu:

Biz bazen günlük hayatta o kadar negatif elektrik alıyoruz ki, o girişimcilik ruhunu, o enerjiyi, hayata enerji dolu bakmayı, bir şey istemeyi, ileriye dönük insanların halen rüyalarının olduğunu görmek açıkçası bize de terapi oluyor. Çünkü biz de bazen pesimist olabiliyoruz kendi işlerimizde. Burada müşavirlik yaparken veya tecrübelerimizi aktarırken, burada karşımızda oturup kendi hikayelerini anlatanlar da, bize bir enerjiyi verip, bazı gerçekleri de hatırlatıyorlar mı iyi düşünmek lazım.

Haberin Devamı

Hayallerimizin somutlaşması sevindirici

ENDEAVOR Türkiye Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, 2007 yılında Endeavor Türkiye’yi Türk girişimcilerinin önlerini açma hayalleriyle kurduklarını söyleyerek, “Amman’da olan bu toplantıda, hayallerimizin somutlaştığını görmeye başladım. Bu beni çok mutlu etti. Artık Türkiye, Latin Amerika ve Ortadoğu’daki diğer ülkelerden başarılı girişimci modelleri çıkıyor ve bu modeller sadece kendi ülkelerinde değil, dünyada seslerini duyurabilecek iddialarla çıkıyorlar” diye konuştu. Vuslat Doğan Sabancı, şu noktalara vurgu yaptı:

Bu yıl Türkiye’den çıkan üç adayımız da böyle bir iddiayla başladılar. Bunu görmek gerçekten çok sevindirici. Bu adayların Türkiye’deki diğer girişimcilere de rol model olmasını diliyorum.

Girişimcilik çok zor bir konu. Bu girişimcilerin hayallerinin ve büyük fikirlerinin hızla sönmemesi için belli bir yere vardıktan sonra, bunları destekleyecek bir sistemin olması çok önemli. Endeavor bu sistemi veriyor. Mentorlük desteği, networking desteği veriyor, ir sonraki adıma geçmeleri için önlerini açıyor, başka girişimcilerle buluşturuyor. Bunlar finansal olarak önünü açmasında da aslında etkin oluyor.
Daha fazla girişimci ağıyla Türkiye’de çalışmayı hedefliyoruz. Bu yıl Amman’a gelen en etkileyici girişimcilerin de Türk olduğunu gözlemledim. Birçok ülkeden girişimciyle mülakat yaptık. En etkileyicileri Türkler’di. Bu da çok gururlandırdı beni.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!