Bazı yiyecekler çok fazla tüketildiğinde ya da doğru şekilde hazırlanmadığında yiyen kişinin aniden ölümüne neden olabiliyor. Sizin için bu yiyeceklerden birkaçını derledik.
#Öldürücü YiyeceklerKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriÇok sağlıklı diye oldukça fazla tüketilen bazı yiyecekler doğru olarak tüketilmediğinde öldürücü olabiliyor. Sizin için doğru şekilde veya miktarda yenmediği zaman öldürücü olabilecek yiyeceklerden birkaçını derledik.
#Zehirli YiyeceklerEvlerde, iş yerlerinde ya da sokaklarda çok sayıda böcek görülebilmektedir. Özellikle hamam böcekleri en rahatsızlık verici olan böcek türlerinden bir tanesidir. Bu böcekler evlere kolay bir biçimde girebilmektedir. Sıcak yaz mevsiminde hamam böceklerini daha sık görmek mümkündür. Hamam böceklerinin nasıl yok edilebileceğini, yuvasının nerede olduğunu ve hamam böceklerinin eve neden girdiğini sizler için derledik.
#Hamam BöceğiMevsimsel grip, soğuk algınlığı ve nezle... Koronavirüs salgınıyla mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlü tutmamız şart. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’ye ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya bunun yollarını sorduk: Uyumak, su içmek ve hareket etmek şart! Dua etmek ya da yoga yapmak, iyi bir uyku ve ekrandan uzak kalmak da stresi azaltıyor.
#SuMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#SağlıkMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideSindirim sistemi, vücuda alınan yiyecekleri parçalayıp, besin ve enerjiye dönüştüren tüm organların genel ismidir. Yiyeceklerden elde edilen besin ve enerji, vücudun sağlıklı olarak çalışmasına destek olur. Yiyeceklerin atık olan kısmı, sindirim sisteminin yönetimiyle dışarıya atılır. Sindirim sistemi nedir, nasıl çalışır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
#Sindirim Sistemi Hastalıkları Neler?Kış kapıda. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Gelin hep birlikte çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarına bakalım:
#Çocukları Hastalıktan Korumanın YollarıBazen öyle anlar olur ki, aniden tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duyarsınız ve tatlı yemeden rahat edemezsiniz. Bu durumu genelde tatlı krizleri olarak da algılayabiliriz. Peki bu tatlı krizlerinden kurtulmak için neler yapmamız gerekiyor? Dr.Fevzi Özgönül işte bu noktada tatlı krizini kökten çözecek bir tarif vererek tatlı isteğinin 5-6 günde azalacağını söylüyor.
#Zeytin YaprağıBazen öyle anlar olur ki, aniden tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duyarsınız ve tatlı yemeden rahat edemezsiniz. Bu durumu genelde tatlı krizleri olarak da algılayabiliriz. Peki, tatlı krizlerinden kurtulmak için neler yapmamız gerekiyor? Dr. Fevzi Özgönül, tatlı krizlerini gidermek için önerilerden bulundu ve bu krizi kökten çözecek bir tarif verdi.
#BeslenmeUzmanlar küflenmiş gıdaların tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak genelde evlerde küflenen gıdaların küflü kısmı atılıp kalan kısımları tüketilir. Oysaki uzmanlar küfün aslında tüm ürüne yayıldığını ve zamanla bağışıklık sisteminin çökmesine yol açtığını söyledi. Küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü oluyor.
#Gıda GüvenliğiAğızdaki yerleşik bakteri florasının, çeşitli durumlara bağlı olarak hastalık yapabilme yeteneği kazanmasından kaynaklanır ağız nezlesi. Her yaşta görülebileceği gibi, özellikle iyi beslenmeyen çocuklarda, diş çıkaran bebeklerde ve kızamık, kızıl, suçiçeği, kızamıkçık gibi döküntülü hastalıklar sırasında ortaya çıkar.