19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da coşkuyla kutlandı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki T.C. Büyükelçilikleri ve Başkonsoloslukları tarafından etkinlikler düzenlendi. Almanya’nın çeşitli kentlerinde de şenlikler, etkinlikler düzenlendi.
#AlmanyaÖğrenme sürecinde bireyin çaba göstermesi ve öğrenmek için var olan potansiyelini ortaya koymaya çalışması bu süreçteki en önemli parametrelerden birini oluşturur. Buna karşılık öğrenme sadece bir görev, iş ya da dışsal olarak yönlendirilen bir süreç olarak görüldüğünde ise öğrenciler çoğunlukla öğrenme sürecinden duygusal olarak uzaklaşır.
#Konuk YazarSürdürülebilir kalkınmanın cinsiyet eşitliği, dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının gözetilmesi, gıda israfının azaltılması, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, biyoçeşitliliğin korunması gibi sosyal ve çevresel konularına odaklanan ve psikolojik yönüne dikkat çeken ‘23’üncü Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’ Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve İstanbul Kültür Üniversitesi iş birliğinde düzenleniyor. Ana teması ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Psikolojik Danışma ve Rehberlik’ olan kongrenin parolası ise ‘Harekete Geç ve Kimseyi Geride Bırakma’ olarak belirlendi.
#Harekete GeçDeprem, insanlık tarihi boyunca mütemadiyen yaşanan ve en fazla ölüme yol açan doğal afet olayıdır. Ülke olarak depremler yüzünden çok büyük acılar yaşadık ve yüzbinlerce insanımızı kaybettik. Geçen haftalarda yaşanan Düzce depremi ve sonrasında Erzurum depremi hepimizi endişelendirdi ve acaba beklenen depremler yaklaşıyor mu? Diye düşündük. Depremin ne zaman olacağını tahmin etmek henüz mümkün değil ama depremin yıkıcı etkilerini ve olası can kayıplarını azaltmak hala mümkün. Kaygı içerisinde beklemek yerine harekete geçmek daha makul ve mantıklı bir seçenek olarak önümüzde duruyor. Durumun ne kadar ciddi olduğunu görmek için araştırmalara birlikte göz atalım.
#Doç. Dr. Özkan Sapsağlam Kimdir?Hepimizin malum olduğu üzere, çocukluk, ileride nasıl bir yaşam süreceğimiz ve hayata nasıl tutunacağımızın başlıca motivasyonudur. Kuşkusuz çocukluk döneminde doğayla kurulan ilişki biçimi de, yetişkinlerin doğaya karşı davranış ve tutumlarının belirleyicisi durumundadır. Ancak, kentleşme ve modern yaşam tarzının dayatmasıyla artık çocukların büyük bölümü doğayla deneyim imkanından mahrum kalır. Çocukluğun doğadan kopuk şekilde geçmesi, beden ve ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bunlardan en dikkat çekici olanı, “doğa yoksunluğu sendromu” olarak ifade ediliyor.
#DOÇ. DR. OĞUZ ÖZDEMİR KİMDİR?Uzmanlar açık havada olmanın, oynayarak ve keşfederek öğrenmenin çocukların bilişsel, fiziksel ve sosyal becerilerini geliştirdiğini söylüyor. Hem evlerde hem de okullarda, açık havada oyun oynamayı kutlamak ve açık havada geçirilen zamanın eksikliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Okul Dışarıda Günü, İngiltere’de bir öğretmenin çabalarıyla 2016 yılında başlayan ve dünyaya yayılan küresel bir hareket.
#Açık HavaOkullar zorlanmanın çok olduğu ve birçok açıdan kolay olmayan mekanlardır, örneğin akran zorbalığının çok fazla olduğu yerlerdir. Okullarda çocukluk dönemi travmaları, ebeveyn kayıpları, ailesel problemler, akademik kaygılar, hastalık, bedensel engeli olan çocuklar var. Aslında bir sınıfın içine baktığımızda yaşamın içi gibidir, o kadar çok acı var ki. Peki bütün bunlarla biz nasıl şefkatli olabiliriz? Burada diyebiliriz ki okullar eğitim ve öğretimin var olduğu gibi acının, duyguların, zorlanmanın da var olduğu yerlerdir. Bir sınıfın içinde öğretmen birçok acı görür, eğer farkındaysa. Yaşamda bir zorlanma, bir acı varsa şefkat aslında bizim o duruma karşı gösterdiğimiz becerikli bir tutumdur. Şefkat bir eylem olabilir, bir eylemin içerisindeki tutum olabilir veya bir duygu olabilir.
#MindfulnessBelçikalı güncel sanatçı Jan Fabre, milyonlarca mücevherböceğini kullanarak yaptığı mozaik ve heykelleriyle, Galeri Pilevneli’nin konuğu olarak Türkiye’de. Performansları, oyunları ve eserleriyle dünya çapında ses getiren sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, ülkesi Belçika’nın Kongo’daki sömürgeci geçmişine eleştirel bir bakış sunduğu 23 esere yer veriyor. Kendisini ‘kamikaze sanatçı’ olarak tanımlayan, aynı zamanda tiyatro sanatçısı ve yazar Jan Fabre ile sergi öncesinde bir araya geldik.
#Jan FabrePandemi günlerinde çocuklar sosyalleşmek konusunda da elbette kısıtlandı. "Fiziksel olarak mesafelensek de sosyal olarak yakınlaşmaya her zamankinden çok ihtiyacımız var" diyen Rehber ve Psikolojik Danışman Betül Aşık, bu dönemde çocukların sosyal çevreleri ile temasta kalmalarının oldukça önemli olduğunu söyleyerek ailelere önerilerde bulundu.
#PandemiFelsefe, varoluşun, gerçeğin, ahlakın ve bilginin doğası üzerine yapılan sorgulayıcı çalışmalara verilen isimdir. Felsefenin Yunancadaki karşılığı “bilgelik sevgisi” dir. Felsefe Bölümü son zamanlarda öğrenciler tarafından çok tercih ediliyor. Tercih yapacak öğrenciler için Felsefe nedir? Mezunları ne iş yapar? Sorularının cevabını derledik.
#Felsefe Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Pandemi sürecinde belki de en çok ihmal edilen ve bilişsel, zihinsel, duygusal, akademik ve daha birçok alanda doyurulması en zor çocuklar olan üstün potansiyelli çocuklarımız olmuştur.
#Üstün Potansiyelli ÇocuklarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz organı olan 17 yargıçlı Büyük Daire, Türkiye’de Alevilere ayrımcılık uygulandığına hükmetti. Türkiye’nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü ihlal ettiği belirtilerek, Alevilerin kamunun sunduğu dini hizmetlerden yararlanamadığının, dini ayrımcılık uygulandığının altı çizildi. Büyük Daire’nin kararı nihai nitelikte ve temyize götürülme imkânı yok.
#AihmDUYDUK ki; 1939-1940 öğretim yılı başında Fatih Kız Ortaokulu olarak eğitime başlayan, 1957-58 öğretim yılından itibarense ‘lise’ olan okulumuz, eğitim yuvamız, 57 yıllık Fatih Kız Lisemiz, bu öğretim yılından itibaren Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi yapılmış. (İstanbul İl Milli Eğitim sitesi.)
KPSS sınavındaki adaletsizliklere değinmemek olmaz. İşe girmek için torpil gerektiğini, kimsenin haberi olmadan kadroların nasıl dolduğurunu bilirdik de, bu kadarı da fazla. Aynı ilden-ilçeden hatta evden insanların aynı ‘net’i yapmaları, aynı puanı almaları hatta bu insanların aynı gruba dahil olmaları işin suyunu çıkardıklarının göstergesidir.
Dün vizyona giren “Acı Aşk” sezonun en beğendiğim filmlerinden biri oldu. Onur Ünlü’nün sağ gösterip sol vuran, insan psikolojisinin derinliklerine inen ve en ilkel duygularımızı ortaya çıkaran sürprizli senaryosuna bayıldım. Üstelik filmin oyuncuları da senaryonun hakkını fazlasıyla vermişti. Songül Öden, Cansu Dere ve Halit Ergenç’i karşıma alıp “Acı Aşk” üzerinden ilişkileri konuşmak ise ayrı bir güzeldi.