İstanbul’daki Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrenciler, geleceğin itfaiyecileri olmak için zorlu eğitimlerine erken yaşlarda başlıyor. Öğrenciler, İstanbul’da tek olan itfaiyecilik ve yangın güvenliği bölümünde arama kurtarmadan yangına müdahaleye kadar birçok alanda eğitim alıyor.
#ÖğrenciHürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk olan Antalya Valisi Hulusi Şahin, son dönemde okullarda sıkça gündeme gelen temizlik, kayıt parası sorunu ile günübirlik ev denetimleri ve merdiven altı sağlık turizmi faaliyetlerinin önlenmesine yönelik alınan tedbirler konusunda, dikkat çekici açıklamalar yaptı. Şahin, Antalya’nın Türkiye genelindeki suç oranlarında 4’üncü, kayıp çocuk sıralamasında ise 1’inci olduğuna yönelik iddiaları da yanıtladı.
#Antalya ValiliğiÖğrencilere adanmış bir yaşamdı onunki... 52 yıl boyunca didindi. Son videosunda da dediği gibi beklediği tek şey ‘saygı’ idi. 74 yaşındaki eğitimci İbrahim Oktugan’ın, Irak asıllı 17 yaşındaki öğrencisi Y.K. tarafından öldürülmesine kahroldum. Gerçekten aklım almıyor. Nasıl olur da silahla okula girip, bir insan böylesine kolayca hayattan koparılabilir? Kimileri bu cinayeti katil zanlısının Irak asıllı olması açısından yorumluyor ama hatırlatayım! 3 gün önce Mardin’de bir kız öğrenci, disiplin cezası aldı diye, elinde silahla okul bastı. 30 Nisan’da Diyarbakır’da bir başka öğrenci aynı gerekçeyle okul müdürü bıçakladı. Veliler tarafından saldırıya uğrayan öğretmenlerimizi saymıyorum bile... Sorum şu: “Okullarda şiddet neden arttı? Okul güvenliği nasıl sağlanabilir? Amerika örneğinde olduğu gibi metal dedektörler, özel güvenlikçiler çözüm olur mu?”
#OKULÇocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onların sağlığı, mutluluğu, güvenliği, refahı, başarıları tüm anne babaların ilk önceliği. Küresel salgın süreci ve sonrası birçok konuda dengeler, alışkanlıklar, kurallar değişiklik gösterdiyse de bu öncelik değişmezlerimiz arasında yer alıyor. Çocuklarımız ile ilgili hayatlarımız boyunca birçok karar almak ve seçimler yapmak zorundayız. Bunlar içinde en önemli ve en zorlarından biri kuşkusuz çocuğun gideceği okulu belirlemek.
#Konuk Yazar2023 - 2024 eğitim - öğretim yılının 11 Eylül Pazartesi günü çalacak ilk ders ziliyle başlayacak. İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), okulların açılmasıyla ilgili hazırlıklar ve önlemleri açıkladı. Öte yandan pazartesi 06.00 - 14.00 saatleri arasında İBB'ye bağlı toplu ulaşım araçları ücretsiz olacağı bildirildi.
#İstanbul2023 - 2024 eğitim - öğretim yılının 11 Eylül Pazartesi günü çalacak ilk ders ziliyle başlayacak. İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), okulların açılmasıyla ilgili hazırlıklar ve önlemleri açıkladı. Öte yandan pazartesi 06.00 - 14.00 saatleri arasında İBB'ye bağlı toplu ulaşım araçları ücretsiz olacağı bildirildi.
#İstanbulBolu'da halka seslenen CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizi bazen milliyetçilikle eleştiriyorlar, siz milliyetçi değilsiniz, diyorlar. Bizim milliyetçiliğimizi sorgulayacak kişi daha anasından doğmadı. Açık ve netim. 6 okumuzdan birisi milliyetçilik. Milliyetçilik yurtseverlik, vatanseverliktir. Askerlik yapan kardeşlerim bilirler. Sınırda bir tabela var. ‘Hudut namustur’ yazar. Huduttan hiç kimse elini kolunu sallayarak geçemez. Bizim milletçiliğimizi sorgulayanlara soruyorum. 3 milyon 600 bin Suriyeli nasıl girdi?” dedi.
#Kemal Kılıçdaroğlu‘Çocuktan al haberi’ diyen atalarımız kuşkusuz önemli bir gerçekliğe temas etmişler, onun saf ve temiz dünyasına vurgu yapmışlar. İnsan neslinin ve doğal olarak toplumun en bozulmamış, en doğal kesimi olan çocuklar aynı zamanda istismara ve hak ihlallerine en fazla konu olabilecek grubu da oluştururlar. Bu nedenle; iyiyi kötüden bütün sebep ve sonuçlarıyla birlikte ayırt edebilme yeteneğinin henüz gelişme döneminde olduğu bir zaman dilimindeki çocukların ve gençlerin akıl ve beden sağlıklarıyla, şahsiyetlerini korumaya yönelik açık ve net politikalarımız bulunmalıdır.
#Konuk YazarHer gün yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle tanışıyoruz. Son zamanlarda ABD başta olmak üzere dünyaya yayılan yeni bir yöntem oldukça fazla ses getirmeye başladı: Sanal insan kaçırma... 'Şeytanın aklına gelmez' denilebilecek bu yöntemle aileler en hassas noktaları olan çocuklarından vuruluyor ve paralarını kaybediyor. Nasıl mı? İşte detaylar...
#DolandırıcılıkSon dönemde peş peşe açıklanan araştırma sonuçları önemli bir bulguya işaret etti: Aşıları tamamlanmış olan kişiler Covid enfeksiyonu geçirdiklerinde, virüse karşı daha iyi korunur hale geliyorlar. 'Süper bağışıklık' ya da 'hibrit bağışıklık' olarak adlandırılan bu durumun avantajları da dezavantajları da çok. İşte tüm detaylar...
#Hibrit BağışıklıkAkıllı telefonlar, sosyal medya ve bilgisayar oyunları çocuklar ve gençler tarafından çok tercih edilse de ciddi tehlikeler barındırıyor. Velilerin bu noktada yaklaşımı çok önemli. Konuyla ilgili çocukları ve aileleri bekleyen tehditler ve psikolojik açıdan yaklaşımla ilgili detayları uzmanlar hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Sosyal MedyaBir toplumun kalkınmışlık düzeyinin belirlenmesinde ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal ve bireysel gelişme durumları da değerlendiriliyor. Toplumsal gelişmişlik konusu incelendiğinde bu kavramın çeşitli alanlarla ilişkilendirildiği görülüyor. Bu alanlardan birisi ve belki de en önemlisi eğitim. Eğitim denince de akla yetişmiş insan gücüne yapılan yatırım geliyor.
#Bilişimİzbilim Koleji, önceki İzmir ve Ankara il milli eğitim müdürlerinden Behçet Yavuz’un liderliğinde, İzmir’in önde gelen iş insanlarından Ali Doğan ve Bora Karasu Eğitim Kurumları ortaklığı ve ‘bilimin izinde’ ilkesiyle Egekent 2’deki kuzey kampüsünde eğitim dünyasındaki yerini aldı.
#İzmieKöy okullarında yüz yüze eğitim başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Iğdır'da bir okulda yaptığı açıklamada öğretmenlere Şubat'ın son haftası koronavirüs aşısının ilk dozlarının yapılacağını söyledi.
#Milli Eğitim Bakanı2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#EğitimKoronavirüs nedeniyle 31 Ağustos’ta başlayan uzaktan eğitim sürecinde gözler şimdi kademeli geçişin yapılacağı pazartesiye çevrildi. 21 Eylül de 1. sınıflarla birlikte yüz yüze eğitim başlıyor. 3 haftalık değerlendirme sonrasında ise diğer düzeydeki sınıfların geçiş yapıp yapmayacağına karar verilecek. Yüz yüze eğitim neden önemli? Okullar-eğitimciler sürece hazır mı? Veliler ve öğrencilere tavsiyeler neler? Hepsini sordum.
#YAZARDünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, ulusal ve uluslararası kamuoyunda eğitim sistemine bakışı da etkiledi. Alınan tedbirlerden en çok etkilenen alanların başında eğitimin geldiğini belirten Çocuk Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ailelere uzaktan eğitim sürecine ilişkin önerilerde bulundu.
#ÇOCUKMEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme İş Birliği Protokolü' imzalandı. Protokol kapsamında tüm eğitim kurumlarına ‘hijyen şartlarının geliştirilmesi ve enfeksiyon önleme kontrol kılavuzu’ verilecek. Öğrencilerin sağlığı ve güvenliği için atılması gereken adımlar kılavuza göre uygulanacak. Bu uygulamalar, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde denetlenecek.
#MebMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nda önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Selçuk, ''Okulları 19 Haziran'a kadar 3 haftalığına açsaydık, emin olun çok daha devasa sorunlarımız olacaktı'' dedi. LGS ile ilgili gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Bakan Selçuk, ''Bina sayısını arttırdık. 18 bin arkadaşımızı okullarda görevlendirdik'' diye konuştu. LGS kapsamındaki sınava girecek Kovid-19 tanılı öğrencilerle ilgili bir soruya Bakan, ''Bunun tedbirlerini aldık, ayrı binaları oluşturduk, hiç merak etmesinler" yanıtını verdi.
#Milli Eğitim BakanıSon dakika haberi... Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına bağlanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, normalleşme sürecinin beklendiği şekilde devam etmesi halinde okulların 1 Haziran'da açılabileceğini söyledi.
#Ziya Selçuk2020 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda MEB ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesi görüşülüyor. Burada konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Öğretmen norm kadro doluluk oranı ülke genelinde yüzde 90.34 seviyesinde. 40 yaş ve altındaki öğretmen sayımız toplam öğretmen sayımızın yüzde 65'ine tekabül ediyor” dedi.
#MebDedesi Hasan Yeşil’in Turgut Özal’la tanışıp, ardından onun teşvikiyle Akasya Koleji’ni açarak eğitim dünyasına adım atan Nurullah Dal, mühendislik diplomasını bir kenara bırakarak dedesinin mirasına sahip çıktı ve okulun başına geçti. Türkiye Özel Okullar Derneği’nde (TÖZOK) bir süre görev yaptıktan sonra şimdi Başkanlık yapan Dal, 68 yıllık derneğin 18’inci başkanı.
#Türkiye Özel Okullar DerneğiSavanta tarafından yapılan ankete göre, Türkiye’de ebeveynlerin %84’ü çocuklarının internetteki güvenliğinden endişe ediyor. Ancak ebeveynler, büyüyene kadar çocuklarıyla internet güvenliğiyle ilgili olarak toplam ortalama yalnızca 38 dakika konuşuyor. Ankete Türkiye’den katılanların yarısından fazlası (%64), bu konuda 30 dakikadan az konuşuyor. Bu da okuldaki standart bir dersin neredeyse yarısı kadar bir süre.
#Kaspersky