Güncelleme Tarihi:
Okulun 2006 yılında kurulmasının ardından itfaiyecilik ve yangın güvenliği alanı 2009’da faaliyete başladı. O günden beri yüzlerce itfaiyeci mezun eden okulda, öğrenciler birbirinden farklı uygulamalı eğitimlerle mesleğe hazırlanıyor. 25 Eylül - 1 Ekim tarihlerini kapsayan İtfaiye Haftası’nda geleceğin itfaiyecilerinin nasıl yetiştiğini yerinde gözlemledik. Öğrenciler, yüksekten kurtarma, tırmanma ve iniş eğitimlerini okuldaki 12 metrelik 4 katlı kulede gerçekleştiriyor. Kuyudan kurtarma operasyonları çerçevesinde ise okulda bulunan 4 buçuk metre derinlikteki kuyudan, kazazede kurtarma çalışmaları yapılıyor. Bunların yanı sıra okulda bulunan enkaz ve göçük alanında öğrenciler, beton bloklar ve kirişlerden oluşan yığında arama kurtarma yapmayı deneyimliyor. Mevzuat gereği okulda alevle eğitim yapılamaması nedeniyle de, yangına müdahale eğitimlerinin bir bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi’nde (İBİTEM) yapılıyor.
İTFAİYECİ GİBİ MÜDAHALE ETMEYİ ÖĞRENİYORLAR
Öğrencilerin 9’uncu sınıfta yangın kimyası, malzeme ekipman bilgisi gibi teorik dersler aldığını, uygulamalı eğitimlerin ise 10’uncu sınıftan itibaren başladığını belirten okulun itfaiyecilik ve yangın güvenliği alan şefi Ergün Eroğlu, verilen eğitimleri şöyle anlattı:
“Trafik kazasından, kuyudan, yüksekten, asansörden, selden, enkaz ve göçük alanlarından kurtarma, enkazın değerlendirilmesi gibi uygulamalı eğitimleri okulumuzda veriyoruz. Yangına müdahale, karanlık ortamda ilerleme gibi uygulamalı dersler ise 11’inci sınıfta başlıyor. Öğrencilerimiz, uygulamalı eğitimlerde koruyucu kıyafet giyiyor. İBİTEM’de verilen eğitimlerde ise öğrencilerimiz bir itfaiyeci gibi yangına müdahale etmeyi öğreniyorlar. İBİTEM eğitimleri 10’uncu sınıftan itibaren başlıyor.
ADRENALİNİ SEVEN ÖĞRENCİLERİMİZ VAR
Okulda tüm sınıf kademelerinden toplam 276 öğrencimiz var ve 59’u kız. Hepsi çok hevesliler ve adrenalini seviyorlar. Türkiye genelinde bu bölüm 16 lisede var. Öğrencilerimiz 12’nci sınıfa geldiklerinde belediyeye ait yangın istasyonlarında stajlarını yapıyor. Mezun olduktan sonra da KPSS’ye girip itfaiye aracının kullanılması için gerekli olan C sınıfı ehliyeti alarak İtfaiye Eri olarak direkt işe başlayabiliyorlar.”
ALEVLE İLK TANIŞTIKLARI YER
Bir itfaiyecinin sahip olması gereken üç şeyin bilgi, teknik beceri ve tecrübe olması gerektiğini söyleyen İBİTEM Eğitmeni Zeynep Dursun ise, merkezde verilen eğitimler hakkında şöyle konuştu:
“Merkezde, lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra mesleğe başlayacak itfaiye erlerine de 6 aylık zorunlu eğitimlerini veriyoruz. Geleceğin itfaiyecilerinin alevle ilk tanıştıkları yer burası. Buradaki eğitim konteynerlerimizin yüksek sıcaklığa dayanıklı olması nedeniyle öğrenciler, görevlerinde yaşayacakları zorluklarla ilk burada karşılaşıyor. Yangının belirli süreçleri var. Bu süreçlerin başından sonuna kadar yaşanabilecek tehlikeli durumları da öğrenciler burada deneyimliyor.
YANGININ MERKEZİNE İLERLİYORLAR
Alanımızda birçok eğitim konteyneri var. Öğrenciler bunlarda mesela patlama riski varsa buraya nasıl girileceği, kapalı alana girdikten sonra açığa çıkan gazları doğru şekilde nasıl soğutmaları gerektiğini öğreniyor ve ardından yangının merkezine ilerlemeye başlıyorlar. ‘Gözlem Konteyneri’nin içinde birçok eşya bulunuyor. Öğrenciler burada alevin başlangıcından son aşamasına kadar gözlem yapıyor. Burada alevin hangi şartlarda ve nasıl yayıldığını görüyorlar. Bu konteynerde 600-700 dereceye ulaşan sıcağın neler yapabildiğini gözlemleyen öğrenciler bu yüksek sıcaklığın yakınında nasıl hareket edebileceğini de öğreniyor. Bizim için önemli olan yangın sınıfları ve bunlar çerçevesinde uygulanan doğru söndürme teknikleri. Bir itfaiyeci, teknikleri bildiği zaman açık ya da kapalı alanda olsun tüm yangınları doğru şekilde söndürebilir.”
İTFAİYECİ DUASI
İBİTEM Eğitmeni Zeynep Dursun, itfaiyecilerin nöbetlere duayla başlayıp, duayla bitirdiğini dile getirerek, “Bu görev bizim için kutsal. Çünkü biz ölürsek şehit, kalırsak gazi, yaşarsak kahraman oluruz” diyor. Bu anlayışı yansıtan İtfaiyeci duası ise şöyle :
“Allah’ım tehlikeye düşmüş olan her canlının özellikle küçük, büyük, çocuk veya yaşlı birinin imdadına geç kalmadan yetişmemiz için bizlere güç ver. Yangınla mücadelede bilgi, teknik ve tecrübelerimizi arttır. Sevgimi, cesaretimi ve inancımı eksiltme. Pirimiz İbrahim Peygamberi yanmaktan koruduğun ilahi emrin sırrına bizleri de dahil eyle. Kaderimizde şehit olmak varsa eş, çocuk ve yakınlarımızı koru.”
ÖĞRENCİLER DERSLERDEN MEMNUN
AKSİYON VE MACERA DOLU
12’nci sınıf öğrencisi Ceren Sadeoğlu, bölümünde okumaktan mutlu: “Bu meslek dalında daha fazla kadın görmek istiyorum. Onlardan biri olduğum için kendimle gurur duyuyorum.” Yine aynı sınıfta okuyan Yaren Kaya da, “Bence aksiyon ve macera dolu bir meslek. Hayat kurtarmak ve insanlara yardım etmek güzel” diyor.