Oksijen canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Doğada bir oksijen döngüsü vardır ve bu döngü sürekli olarak belirli aşamalarla gerçekleşir. Oksijen döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir? Oksijen döngüsünün aşamaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimCanlı ve cansız varlıklar maddeleri bir yandan üretirken bir yandan tüketir. Buna kısaca madde döngüsü adı verilir. Doğada 4 farklı maddenin döngüsü gerçekleşir. Bunlar sırasıyla su, azot, oksijen ve karbondur. 8. sınıflar için madde döngüleri ve çevre sorunları konusunu anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Madde Döngüleri Ve Çevre Sorunları Konu AnlatımıAlman ve İtalyan bilim adamları evrinin bugüne kadar sanılandan bir milyar yıl daha yaşlı olduğunu iddia etti. Yer altında yaptıkları ölçümlerde yıldızların içindeki enerji üreten atomik reaksiyonların tahmin edilenden daha yavaş gerçekleştiğini fark eden bilim adamlarına göre evrenin yaşı aslında 14.7 milyar yıl.
Yeni bir videodan hepinize merhaba. Bugün uzun zamandır beklediğim HUAWEI ailesinin yeni üyesi HUAWEI'nin Watch GT5 Pro ile sizlerleyim. Seramik ve Titanyum malzemeler kullanan keskin hatlı tasarıma sahip, profesyonel spor takibi özelliklerine ek 24 saat boyunca gelişmiş EKG Analizi yapabilen ve 2 haftaya kadar pil ömrü sunan bu yeni nesil akıllı saatini çok beğeneceksiniz. Sizi çok fazla bekletmek istemiyorum, gelin bu yeni akıllı saati daha yakından tanıyalım.
#Sponsorlu İçerikYeni bir videodan hepinize merhaba. Bugün uzun zamandır beklediğim HUAWEI ailesinin yeni üyesi HUAWEI'nin Watch GT5 Pro ile sizlerleyim. Seramik ve Titanyum malzemeler kullanan keskin hatlı tasarıma sahip, profesyonel spor takibi özelliklerine ek 24 saat boyunca gelişmiş EKG Analizi yapabilen ve 2 haftaya kadar pil ömrü sunan bu yeni nesil akıllı saatini çok beğeneceksiniz. Sizi çok fazla bekletmek istemiyorum, gelin bu yeni akıllı saati daha yakından tanıyalım.
#Sponsorlu İçerikCansız bir organizmanın hücrelerinin, organizmanın ölümünden sonra ölüm ve yaşam harici üçüncü bir duruma girebildiği ortaya çıktı. Bilim insanlarına göre "üçüncü durum" halindeki bu organizmalar, öldükten sonra bile işlevlerini sürdürebiliyor. Bu olay akıllara bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez konularından biri olan "Zombi"leri getirdi.
#Zombiİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYeni yılda sevdiklerinize ne hediye alacağınıza hala karar veremediniz mi? O halde hediye aldığınıza asla pişman olmayacağınız bir seçenekle sizi tanıştıralım: Akıllı saatler. Sportif veya klasik, her tarza ve kişiye uyacak akıllı saati bulmak mümkün. İşte bizim önerdiğimiz modeller…
#Sponsorlu İçerikNitrifikasyon, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Nitrifikasyon nedir öğrenebilir ve ne zaman olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Nitrifikasyon nedir? Ne zaman olur? Nitrifikasyon bakterileri ne işe yarar detaylarıyla derledik.
Fosfor doğa için önemli yer teşkil eden bir mineral olarak bilinmektedir. Yaşam için gerekli bir yapıya sahip bulunmaktadır. Fosforun omurgalılar ve tüm canlılar için büyük bir önemi vardır. Bu nedenle yapısal olarak araştırılması doğru olacaktır. Fosfor yapı olarak kayaçlarda bulunmaktadır. Yaşam içinde bulunan tüm canlıların az miktarda fosfora ihtiyacı bulunmaktadır. İşte, fosfor döngüsü hakkında tüm detaylar.
#EğitimGünlük hayatta kurbağaları sıklıkla çevremizde bulunan su birikintilerinde, göl ve dere kenarlarında hepimiz görürüz. Yumurtadan çıkan kurbağa yavruları erişkin kurbağalara hiç benzememektedir. Suyu içerisinde yumurtadan çıkan kurbağa yavruları ilk görünüşleri ile erişkinlik görünüşlerinin arasında çok fark vardır. Bu sebeple kurbağaların bu ilginç yaşam döngüleri insanlar tarafından oldukça merak edilir. Kurbağanın yaşam döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir? Kurbağaların yaşam döngüsünün aşamaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimOrganik bileşikler, insan toplumunda gıda, ilaç, yakıt ve bina gibi çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Alkanlar, propan, oktan ve metan gibi kimyasal maddeleri içerir. Bunlar genellikle arabadaki benzin ve evde ısıtma/yemeklik yağ gibi maddeler için yağlar olarak kullanılır. Peki, Organik Bileşikler nelerdir detayları ile derledik.
#Organik BileşiklerMarmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor" ifadelerini kullandı.
#Marmara DeniziBugüne dek Huawei’nin pek çok yeni ürününü inceleme şansı bulduk. Huawei, oldukça büyük bir ekosisteme sahip ve telefondan tablete, bilgisayardan akıllı saate, kablosuz kulaklıktan akıllı tartıya kadar daha böyle sayabileceğimiz pek çok farklı kategoride ürünleri var. Bu makalemizde ise Huawei’nin uzun yıllardır geliştirerek yeni modellerini karşımıza getirdiği akıllı bileklik serisinin son halkası olan Huawei Band 6’yı inceliyoruz. (Sponsorlu İçerik)
#Huaweiİstanbul Boğazı, turkuaz rengine büründü. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 'İstanbul'da bu daha çok bahar aylarında bilhassa mayıs ve haziran aylarında görülürdü bu durum. Ama işte böyle çok ender de olsa yılın belli dönemlerinde, çok kuvvetli poyraz olduğu zaman deniz su renginin değiştiğini görebiliyoruz' dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, 'Boğazdaki bu turkuaz olayları genelde yaz aylarında oluşurdu. Ama ilk defa kış ayında turkuaz olayı görüldü' ifadelerini kullandı.
#İstanbul Boğazıİstanbul, yakın rotalarıyla şehrin temposundan kaçma fırsatı veriyor; ister deniz kenarında ister orman havasında... Ben de sizinle favori rotalarımı paylaşıyorum bu hafta; sonbaharın renkleri ve hafif esintileri eşliğinde ruhunuz dinlensin diye.
#İstanbul'da Gezilecek YerlerKarbon Döngüsü madde döngüleri içerisinde yer alır. Son zamanlarda bu konu ile ilgili çok fazla araştırma yapılmaktadır. Karbon döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir, karbon döngüsü aşamaları, yararları ve zararları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.
#Karbon Döngüsü Nedir Ve Nasıl Gerçekleşir?Çevremizdeki canlı varlıklar dörde ayrılır. Bitkiler ve hayvanlar dışında mantarlar ve mikroskobik varlıklar da canlı sınıfına girer. Ağaçlar ve evcil hayvanlar en sık gördüğümüz varlıklardır. 3. sınıflar için çevremizdeki varlıkları özellikleri ile birlikte anlattık.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Çevremizdeki Varlıkları Tanıyalım Konu Anlatımı