Evren sanılandan daha yaşlı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Evren sanılandan daha yaşlı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2004 13:21

Alman ve İtalyan bilim adamları evrinin bugüne kadar sanılandan bir milyar yıl daha yaşlı olduğunu iddia etti. Yer altında yaptıkları ölçümlerde yıldızların içindeki enerji üreten atomik reaksiyonların tahmin edilenden daha yavaş gerçekleştiğini fark eden bilim adamlarına göre evrenin yaşı aslında 14.7 milyar yıl.

Haberin Devamı

BBC’nin haberine göre, İtalyan Nükleer Fizik Enstitüsü ve Bochum Üniversitesi’nden bilim adamları, evrinin yaşıyla ilgili ölçümleri İtalya’daki Gran Sasso Dağı’nın altındaki Luna laboratuarında gerçekleştirdi. Uzmanlar, yerin bin 400 metre altındaki laboratuarda yapılan ölçümlerin yeryüzündeki laboratuarlarda yapılan çalışmalara göre daha hassas sonuçlar verdiğini savunuyor.

 

Luna’da yapılan deneylerde yıldızlardaki atomik reaksiyonlar yeniden yaratıldı. Bu deneylerde Güneş’in enerjisinin küçük bir bölümünü oluşturan karbon-azot ve oksijen döngüsü üzerinde duruldu. Yapılan incelemede, yıldızlar için çok daha fazla hayati öneme sahip olan bu üçlünün girdiği reaksiyonların sanılandan neredeyse yarı yarıya daha yavaş gerçekleştiği görüldü.

 

Haberin Devamı

Bu nedenle evrenin yaşıyla ilgili hesaplarda önemli bir faktör olarak görülen büyük yıldızların aslında bilinenden daha fazla yaşadığı sonucuna varıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!