Türk edebiyatına "Tutunamayanlar"ın yanı sıra çok sayıda önemli eser kazandıran Oğuz Atay, doğum gününde unutulmadı. 1934 yılında dünyaya gelen Oğuz Atay doğum gününde Tutunamayanlar kitabından alıntılarla anılıyor. Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte Oğuz Atay’ın kitapları ve sözleri de daha fazla kişiye ulaşıyor. İşte en çok paylaşılan Oğuz Atay sözleri…
#Oğuz AtayOğuz Atay'ın hayatı Google'ın yaptığı doodle sürprizinin ardından gündeme geldi. Özel günlerde kullanıcılarını şaşırtmaya devam eden arama motoru devi Google, ünlü yazar Oğuz Atay'ın 86. yaş günü için doodle hazırladı. Oğuz Atay görselinin yer aldığı Google ana sayfasına tıklandığında, yazarın hayatı, kitapları ve biyografisiyle ilgili bilgiler öğreniliyor. Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü'nü kazanan Oğuz Atay'ın öldükten sonra iki kitabı daha yayımlandı. Peki, Oğuz Atay kimdir? İşte, Oğuz Atay'ın sözleri ve hayatıyla ilgili merak edilenler...
#Oğuz Atay KimdirKitaba erişimi kolaylaştırarak okuma oranını arttırmak hedefiyle İstanbul’un 40 kütüphanesinde kitap kulübü etkinlikleri düzenleniyor. Üstelik bu kulübe katılanlar sadece kitapların sayfasını çevirmekle kalmıyorlar. Okuduklarını paylaşıyor ve biraz stres atıp rahatlıyorlar. Hatta sosyalleşmek için gidenler de var.
#KitapEdebiyat dünyasında ‘Türk edebiyatı’ tartışması gündem oldu. Bazı yayınevlerinin ‘Türk edebiyatı’ yerine ‘Türkçe edebiyat’ ya da ‘Türkiye edebiyatı’ demeyi tercih etmesi tartışmanın fitilini ateşledi. Konu Twitter’da gündemin üst sıralarına kadar çıkarken ‘Türk edebiyatı’ diyemeyen yayınevlerini boykot çağrısı yapıldı.
#Türk EdebiyatıYayın dünyası bir yandan dövize bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşarken, bir yandan da bir türlü önüne geçilemeyen korsan yayınla mücadele ediyor. Ay başında ‘acil’ koduyla bir çağrı yapmışlar ve “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” diyerek sorunlarını ve çözüm önerilerini maddeler halinde dile getirmişlerdi.
#Gülseren BudayıcıoğluSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitYazar, eleştirmen pek çok dostum aynı zamanda yayınevi kurarak bu alanda da kültür dünyamıza büyük emek verdiler. Demirtaş Ceyhun, Fahir Onger, Muzaffer İlhan Erdost ve Hayati Asilyazıcı bunlardan birkaçı. Yazdıkları ve yayımladıkları kitaplarla bir kez daha hatırlatmak istiyorum onları.
#Demirtaş CeyhunSesli kitap kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda çözümleriyle bilinen Storytel Türkiye, 2020 yılının ilk altı ayında 4 milyon 200 bin saat ile 2019 yılından daha fazla kitap dinlendiğini paylaştı. 2019 yılında Storytel’e toplam 1.000 kitap dahil olmuşken, 2020’nin ilk 6 ayında bu rakam 800’e ulaştı.
#StorytelTürk edebiyatına katkısı olmuş, eserleri günümüzde hala okutulan pek çok yazar ve şair bulunmaktadır. Türk edebiyatında ki o yazar ve şairlerden birisi de Oğuz Atay'dır. Oğuz Atay eserleri kitapları ve şiirleri en çok takip edilen yazarlar arasında olmasını sağlamıştır. Peki Oğuz Atay kimdir? Oğuz Atay'ın kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Oğuz Atay'a dair merak edilenleri sizler için derledik.
#Oğuz Atay Kimdir?4 Nisan’dan beri sokağa çıkamıyorlar. Eğitimleri evden sürüyor, arkadaşlarını ve sevgililerini çok özlüyor, görüntülü konuşmayla hasret gideriyorlar. Kimi anne-babasıyla daha çok sohbet ettiğini söylüyor, kimi de onlarla kurduğu iletişimin gittikçe zorlaştığını... Önceden de zaten ailesiyle dışarı çıkan 11-14 yaş ve kendi başına dışarı çıkan 15 yaş üstü gruplardan 26 gence ulaştık; “Sizi yakından tanımak istiyoruz” dedik.
#20 Yaş Altı2019 yılında halk kütüphanelerinden en çok ödünç alınan kitapların listesi açıklandı. Çocuk edebiyatında Adam Blade’in ‘Canavar Peşinde’ kitabı, yetişkin edebiyatında ise Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ en çok ödünç alınan kitaplar oldu.
#Gazetehaberleri