İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Üniversite Okulumda, Okulum Üniversitede’ projesinde, ilkokul öğretmenleri üniversite öğrencilerine, üniversitedeki akademisyenler ise ilkokul öğretmenlerine ders veriyor. Proje kapsamında düzenlenen dersleri hem okulda hem de üniversitede izledik.
#Öğretmenler ÜniversitedeSerdar Kılınçlar Türkiye’deki 1 milyona yakın kekemeden biriydi. 5 yaşında geçirdiği havale sonucunda kekeme oldu. Eğitim yaşamı boyunca pek çok zorluğa göğüs gerdi. Bu zorlukların başında akran zorbalığı ve hayallerine ulaşamama korkusu vardı. Ama hayatı 23 yaşında katıldığı bi eğitim ile değişti. Önce kekemeliğini kontrol altın aldı ardından başkalarının derdine çare olmak için kendini bu alanda geliştirmeye karar verdi. Şimdi 40 yaşında olan Kılınçlar, bir yandan terapiler düzenliyor, bir yandan kısa film ve kitaplarla kekemelik konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor, bir yandan da bu alanda daha donanımlı olmak için hala üniversite eğitimine devam ediyor.
#Serdar KılınçlarSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorBir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih AkınMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TÜBİTAK 55. Lise Öğrencileri ve 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı. Bakan Tekin, törenin açılışında yaptığı konuşmada proje çalışmalarıyla farklı etkinliklere katılan öğrencilerin, sınıf ve kademeler arası geçişlerde not avantajı kazanması hakkında çalıştıklarını dile getirdi.
#TÜBİTAKİstanbul Bahçeşehir Süleyman Demirel İkokulu sınıf öğretmeni Ayşe Gül Şenel, özel günler için bestelediği marşlara bir yenisini ekledi. Daha önce 10 marş besteleyen Şenel’in 23 Nisan 2020’de hazırladığı TBMM’nin 100’üncü yıl marşı İstanbul’da okul zillerinde çalındı. Öğretmenliğin yanı sıra konservatuvarda Türk musikisi öğrencisi olan Ayşegül Şenel bu kez 23 Nisan için özel bir marş besteledi ve o marşın klibi Dolmabahçe Sarayı’nda çekildi.
#Ayşe Gül Şenel‘Pişman olmak’ olumsuz bir duygu gibi algılansa da aslında bize çok şey öğretir. Pişmanlık yaşamadan hatalarımızdan ders çıkaramayız. Araştırmalar pişmanlığın en yaygın beş nedeninin eğitim, kariyer, gönül işleri, ebeveynlik ve kişisel gelişim ile ilgili olduğunu söylüyor. Biz de çeşitli nedenlerle pişmanlık yaşayan insanların hikâyelerini dinledik.
#PişmanlıkHepimiz zaman zaman hayatımızın akışını değiştiren kararlar alıyor ve sonrasında pişmanlık yaşıyoruz. Bu pişmanlıklarımız bazen yaşadığımız şeylerden bazen de yaşamadıklarımızdan kaynaklanabiliyor. Bazılarımız da pişman olacağını bile bile o şeyi yapmaktan kendini alıkoyamıyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde, hayatının en büyük pişmanlıklarını yaşayanların itiraflarını dinledik.
#PişmanlıkTürkiye’den 6 lise öğrencisi geliştirdikleri projelerle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenen ‘Rise Challange’ yarışmasında ‘Dünyanın En Etkili 100 Genci’ listesine girmeyi başardı. Listede yer alan Alperen Konukbay, işitme engelliler için yapay zekâ ile çalışan bir uygulama geliştirdi ve bu çalışması sayesinde Oxford Üniversitesi’nde düzenlenecek özel zirveye davet edildi. Listedeki öğrencilerden Gülbin Atlı, Demir Sonar ve Elanu Karakuş ise Stanford Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi.
#Rise ChallengeSoprano müzik öğretmeni Ceylan Balcı, görev yaptığı okullardaki öğrencilerini sahneyle buluşturuyor. Balcı, “Kız çocukları beni rol model olarak görüyor. Sahneye çıktıklarında kendilerini güçlü hissediyorlar. Onlara sanatla ışık olmaya çalışıyorum” diyor...
#Ceylan BalcıTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarHakan ve Kenan Akgül kardeşler iki yıl arayla dünyaya geldi. Anne babaları ayrılınca amcalarının yanında büyüyen iki kardeşin Güngören Mustafa Kemal İlkokulu’nda başlayan eğitim yolculuğu meslek sahibi oluncaya kadar çok kısa bir aranın dışında hep aynı okullarda devam etti. Hakan ve Kenan Akgül şimdi de hem aynı okulda öğretmenlik yapıyor hem de aynı üniversitede yüksek lisansa devam ediyorlar.
#Hakan AkgülKanseri yenip tekrar ücretli öğretmenlik yaptığı okuluna dönen Özlem Peker, "“Tedavi sürecinde hayata tutunmak için çabaladım. En büyük motivasyon kaynağım bir gün ‘kanseri yendim’ diyebilmekti. Bunu başardığım için çok gururluyum. Uzun süren kemoterapi sürecim, geçtiğimiz yıl doğum günümde yani 29 Ekim’de sona erdi. O gün yeniden doğdum" dedi.
#Özlem PekerAnne karnından itibaren birlikte olan ikizler, doğduklarında da aynı ortamları, aynı aileleri ve hatta çoğu zaman aynı arkadaşları paylaşıyor. Konu okul olduğunda ise ikizlerin ebeveynleri, çocukları hakkında zor bir kararla karşı karşıya kalıyor. Aynı sınıfta mı olmalılar yoksa farklı sınıflarda mı eğitim görmeliler? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu soruyu ikiz ebeveynleri ve Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Erçakar Tellioğlu'na yönelttik.
#Okul6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde 10 ilimizi etkileyen deprem aslında hepimizi olumsuz etkiledi. Günlerce ve halen deprem bölgesinden gelen haberlerle üzüntü yaşıyoruz. Herkesi yasa boğan bu afetin fiziki ve psikolojik etkilerinin mümkün olduğunca iyileştirilmesi uzun bir süre alacak gibi görünmektedir. Psikolojik destek gereksinimi hem yetişkinler hem çocuklar için önemli bir gereksinimdir ancak 20 Şubat’ta 71 ilde okula başlayacak çocuklarımız için okulda ve evde destekleyici bir yaklaşım önceliğimiz.
#Konuk YazarYılda 36 bin sterlin gibi dolgun bir maaşla 159 yıllık Windermere Okulu'nda İngilizce bölüm başkanı olarak çalışan Katie O'Hara’yla ilgili tartışma İngiltere’de günün konusu oldu. Okulda sebep olduğu olayların ardından açtığı davayı kaybeden kadınla ilgili mahkeme kararı gelince tartışmalar yeniden alevlendi...
#İntihar‘Çocuktan al haberi’ diyen atalarımız kuşkusuz önemli bir gerçekliğe temas etmişler, onun saf ve temiz dünyasına vurgu yapmışlar. İnsan neslinin ve doğal olarak toplumun en bozulmamış, en doğal kesimi olan çocuklar aynı zamanda istismara ve hak ihlallerine en fazla konu olabilecek grubu da oluştururlar. Bu nedenle; iyiyi kötüden bütün sebep ve sonuçlarıyla birlikte ayırt edebilme yeteneğinin henüz gelişme döneminde olduğu bir zaman dilimindeki çocukların ve gençlerin akıl ve beden sağlıklarıyla, şahsiyetlerini korumaya yönelik açık ve net politikalarımız bulunmalıdır.
#Konuk YazarMemur bir ailenin çocuğu olarak büyüyen ve önce Robert Kolej’i, ardından Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirip Harvard’da yüksek lisans yapan Mine Ekinci, köy okullarının ‘çalıkuşu’ oldu. Köy okulları öğretmenleriyle el ele verip KODA’yı (Köy Okulları Değişim Ağı) kuran Mine, 5 yılda 4500 öğretmen, 2 bin öğretmen adayı, 40 bin çocuk ve 600 anne-babaya ulaştı.
#Mine EkinciDünyayı tanımaya çalışan erken yaş çocukları için okul öncesi eğitim kurumuna başlamak heyecan verici olduğu kadar kaygı uyandırıcı da olabilir. İlk defa okula başlayan çocukların anne-babaları hatta büyükanne, dede gibi yakınları da heyecan içinde çocuklarının ilk eğitim yaşamına başlamasının nasıl olacağına dair beklenti içine girerler.
#Konuk Yazar