Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmene performans sistemiyle ilgili yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre veliler, öğrenciler, okul müdürleri, meslektaşları her öğretmene performans notu verecek. Ayrıca dört yılda bir ‘Öğretmenlik Mesleki Yeterlilik Sınavı yapılacak.
#ÖğretmenlikDijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise DiplomasıMerkezi sınav sisteminde öğrencilerin sıralama rekabeti ebeveynler arasında özel ders arayışına neden oluyor. Bu yıl Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ya da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerin ebeveynleri çocuklarının ‘özel ders ihtiyacını’ çoğu zaman doğru analiz edemiyor. Bu da hem zaman hem de para kaybına neden oluyor. Eğitim uzmanları, “Toplumumuz, eğitim hizmeti alma sürecinde artık rasyonel düşünme becerisini yitirdi. Bu konuda çevresine mesaj verme, benzerlerinden geri kalmama, bir anlamda reklam ve gösteriş yapma davranışı hakim oldu” diyor.
#Eğitim UzmanlarıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıyor tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Kayıt ücreti alınıyor ifadesi öğretmen, idareci arkadaşlarımızı zan altında bırakabilecek ciddi itham. Çünkü kayıt yaptıracakları okul mekanizması yok. Hal böyle iken kayıt ücreti isteniyor denmesi biraz abes açıkçası. Bunu kabul etmiyorum. Bunu okuldaki idarecilerimize karşı itibar sarsıcı bir söylem olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarının yeniden uygulanmasından ücretsiz ders kitaplarına, müfredat değişikliğinden açık liselere geçişin zorlaştırılması gibi pek çok yeni düzenleme hayata geçirildi.
#Eğitimde 2023-2024 YenilikleriTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2025 yılından itibaren öğretmen atamalarında uygulamayı planladığı ‘Öğretmen Akademisi’nin, bu hafta Meclis gündemine gelmesi beklenen ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ ile resmileşeceğini söyledi. Selvi, “Burada artık mülakat uygulamasına son veriliyor. Yani artık KPSS puanı alan öğretmen adayı Akademi’ye gidecek. Başarılı olduktan sonra da bu arkadaşlarımız öğretmenliğe başlayacaklar” dedi.
#Öğretmen AkademisiMilli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı getirdiği pek çok değişiklikle beraber tartışmalara da neden oldu. Yeni müfredatın koordinatörlük görevini üstlenen Prof. Dr. İlker Cırık ve eğitim uzmanları taslağı Hürriyet’e değerlendirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıOkulun ilk günü öğretmenler öğrencileri tek tek ayağa kaldırır ve tanışmak amacıyla hem kendilerini hem de ailelerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin anne ve baba adları ve meslekleri de bu tanışma faslının en yaygın sorularıdır. Peki bu soruları sormak ne kadar doğru? Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun onlar hakkındaki soruları yanıtlamak zorunda kalması ne gibi psikolojik sonuçlara sebep olabilir? Bu sorular öğrenciler arasında sosyoekonomik bir ayrışmaya yol açabilir mi? İşte insan hikayeleri ve kritik uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıSizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayında soruları yanıtlıyor. Bakan Tekin, eğitimde "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili, "Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak" ifadelerini kullandı.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, eğitimde "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili, "Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim Bakanı6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde 10 ilimizi etkileyen deprem aslında hepimizi olumsuz etkiledi. Günlerce ve halen deprem bölgesinden gelen haberlerle üzüntü yaşıyoruz. Herkesi yasa boğan bu afetin fiziki ve psikolojik etkilerinin mümkün olduğunca iyileştirilmesi uzun bir süre alacak gibi görünmektedir. Psikolojik destek gereksinimi hem yetişkinler hem çocuklar için önemli bir gereksinimdir ancak 20 Şubat’ta 71 ilde okula başlayacak çocuklarımız için okulda ve evde destekleyici bir yaklaşım önceliğimiz.
#Konuk YazarYapay zeka teknolojisinin etkileri son dönemde tüm sektör ve mecralarda giderek artıyor. Yapay zekânın en öne çıkan örneği ChatGPT, eğitim alanında da tartışmalara neden oluyor. Zira günümüzde dünya genelinde milyonlarca öğrenci ödevlerinde, projelerinde ve hatta sınavlarında yapay zekadan yararlanıyor. Bunun olası sonuçlarını eğitimciler ve uzmanlarla konuştuk...
#EğitimMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 60 yıllık özlem olduğuna dikkat çekerek, “Troller devreye girdi, siyasi liderler ‘sınava girmeyin’ diye boykot çağrısı yaptı. Sınavın, öğretmenin itibarıyla ilişkilendirilmesiyle ilgili akıllara ziyan yaklaşımlar yapıldı. Danıştay’a ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu. O süreç devam ederken o güzel ve yüreği büyük olan öğretmenlerimizden, şartları sağlayanların yüzde 95’i sürece başvurdu. Yüzde 99’u eğitimlerini tamamladı. Öğretmenlerimizin yüzde 97’si başöğretmen ve uzman öğretmen oldu” dedi.
#DiyarbakırMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı ve önemli açıklamalarda bulundu. "Sessiz bir devrim oldu" diyen Bakan Özer, "İlk defa Milli Eğitim Bakanlığı tüm okullara bütçe gönderdi. Türkiye'de bütçe gönderilmemiş tek bir okul kalmadı" ifadelerini kullandı.
#Mahmut ÖzerDünyayı tanımaya çalışan erken yaş çocukları için okul öncesi eğitim kurumuna başlamak heyecan verici olduğu kadar kaygı uyandırıcı da olabilir. İlk defa okula başlayan çocukların anne-babaları hatta büyükanne, dede gibi yakınları da heyecan içinde çocuklarının ilk eğitim yaşamına başlamasının nasıl olacağına dair beklenti içine girerler.
#Konuk YazarEğitim dünyası bugünlerde kariyer eğitimi ve kariyer sınavıyla ilgili iki konuyu tartışıyor. Bunlardan ilki eğitim içeriklerinin çok fazla ve online derslerin takibinin zor olması. İkincisi ise kariyer basamaklarında yükselmek için sınava girmenin gerekli olup olmadığı. Eğitimcilere sınavı sorduk...
#Uzman ÖğretmenKariyer sınavları ile ilgili öğretmenlerin merak ettiği konular Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlandı. Sınavlara çok kısa bir süre kala 'idari izin' konusuna da değinen Özer, Öğretmen meslek kanunuyla ilgili açıklamalar yaptı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “12 Eylül’de başlayacak 2022-2023 eğitim öğretim dönemine hazırlık için öğretmenlerimiz 1 Eylül itibariyle okullarda olacaktı. Fakat öğretmenlerimiz 1-2 Eylül tarihlerinde idari izinli sayılacak, 5 Eylül itibariyle yeni eğitim öğretim dönemi için okullarında hazırlık sürecine başlayacaklar” dedi.
#Kariyer SınavıUzman öğretmenlik sınavı için araştırmalar hızlandı. Uzman öğretmenlik başvuruları 1 Haziran ve 10 Haziran tarihleri aralığında alındı. Başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-5 Eylül, başöğretmenlik eğitimleri de 18 Temmuz-19 Eylül arasında gerçekleştiriliyor. Peki, uzman öğretmenlik sınavı ne zaman yapılacak, iptal olacak mı?
#Uzman Öğretmenlik SınavıTeknolojinin yaygınlaşmasıyla artık öğretmen-veli ilişkisi de yeni bir boyut kazandı. Eskinden dönemsel yapılan veli toplantıları artık günün her saatinde hatta mesai bitiminde bile gerçekleşiyor. Okul-veli WhatsApp grupları bazen amacını aşıp öğretmenlere zor zamanlar yaşatabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizde madalyonun her iki yüzüne de bakmaya çalıştık, hem veliler hem de öğretmenlerle konuştuk.
#ÖğretmenMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “12 Eylül’de başlayacak 2022-2023 eğitim öğretim dönemine hazırlık için öğretmenlerimiz 1 Eylül itibariyle okullarda olacaktı. Fakat öğretmenlerimiz 1-2 Eylül tarihlerinde idari izinli sayılacak, 5 Eylül itibariyle yeni eğitim öğretim dönemi için okullarında hazırlık sürecine başlayacaklar” dedi.
#Mahmut Özer