Türk edebiyatının belli dönemlerini ele alan periyodik antolojiler ve tematik antolojilerin yanı sıra çok özel alanların antolojileri de hazırlanmıştır. ‘Kabataşlılar, ‘Veteriner Şairler’, ‘Asker Şairler’, ‘Mülkiyeli Şairler’ gibi... Bugün bu çok özel alanlara ait antolojilerden söz edeceğim.
#En Özel AntolojilerÇevre Okulları Kurucu Temsilcisi Hüseyin Rahmi Ekşi, “Öğrenci öğrenememişse sırasıyla önce öğretmen, bölüm başkanı, müdür, kurucu ve aileyi sorgularız. En son öğrenciye bakarız. Biz ölçme değerlendirme biriminde en son öğrenciyi ölçüyoruz. Kendimizi, öğretmenimizi daha önce ölçeriz. Öğrenci öğrenememişse biz öğretememişizdir“ diyor.
#Çevre KolejiÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar Kürİş Sanat Kibele Galerisi, doğumunun 118’inci yılında Zeki Faik İzer’i ‘Paris, İstanbul, Nice’ başlıklı sergiyle anıyor. Farklı disiplinlere duyduğu yakınlık nedeniyle ‘dağınıklık’ ve ‘kararsızlık’la eleştirilen İzer’in sanat anlayışına odaklanan sergi, sanatçının aile arşivindeki bazı resimleri ilk kez izleyiciyle buluşturuyor.
#Zeki Faik İzerÖğretmenler Günü şiirleri ve sözleri 24 Kasım öncesi gündeme geldi. 24 Kasım'da kutlanan bu özel güne az bir süre kala onlara olan minnet duygularını göstermek isteyenler, hediye telaşına başlarken, sürprizlerinde yer verecekleri kartlara da en güzel Öğretmenler Günü mesajlarını ekleyecekler. Baş öğretmen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de anıldığı bu anlamlı gün 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde sizler de anlamlı, farklı, duygulu Öğretmenler Günü mesajları ve şiirlerini tercih edebilir, onları memnun edebilirsiniz. 3 kıtalık, 4 kıtalık ve 2 kıtalık Öğretmenler Günü şiirleri bu anlamlı günü vurgulamak için aracı oluyor. İşte, kısa-uzun, etkileyici ve duygulu 'Öğretmenler Gününüz Kutlu Olsun' sözlerine alternatif 24 Kasım şiirlerinden derlemeler...
#Öğretmenler GünüSempatik, neşeli, yetenekli... Hem iyi bir şef hem ekran yıldızı... MasterChef Türkiye jürisi ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Danilo Zanna şimdi Vadistanbul’da açtığı yeni restoranı ‘Filo D’olio’yla karşımızda. Onunla buluştuk, özel hayatını, yemeklerini, şefliği ve sırrını konuştuk: “Yemek sadece malzemelerle ilgili değildir; soğan kavur, domates sosu ekle... Bunu herkes yapar. İçindeki ruhu katmadığın sürece yemek lezzetli bile olsa anlamsız olur.”
#Danilo ZannaTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm Türkiye'de coşkuyla kutlanıyor. İşte Türkiye’nin farklı illerinden renkli görüntülerle 23 Nisan coşkusu...
#23 NisanAnadolu’da yetişen 14 farklı çiçeği yorumladığı ‘Bakarken II’ isimli resim sergisi ve aynı isimli ‘şiir-albüm’le izleyici karşısına çıkan Zeynep Öztürk, “Çiçek sevgim Anadolu’nun dağlarında yetişen çiçeklerle birleşince ve benim motiflerim ve renklerimle de kaynaşınca ortaya çok güzel bir görüntü çıktı” diyor.
#Zeynep ÖztürkYouTube, kullanıcıların amatör videolarını paylaştıkları bir sosyal medya platformu olarak, 2005 yılında kuruldu. Aktif kullanıcı sayısı 2 milyar olan (Ocak, 2020) ve kullanıcılar tarafından her 1 dakikada 500 saat sürelik video yüklenen bir sosyal medya platformu (Statista, 2020). 2022 yılı Ocak ayında 35,9 milyar kez ziyaret edildi (Similarweb, 2022). YouTube, bugün milyarlarca yetişkin ve çocuğun etkileşim halinde olduğu sanal bir gezegen gibi.
#Konuk YazarGazetelerin kitap yayını da yapmasının ilk örneklerinden biridir Vakit Kütüphanesi ya da Vakit Yayınları. Kurucuları Mehmed Asım Us ve Ahmet Emin Yalman’dı. İlk sayısı 22 Ekim 1917’de çıkan Vakit gazetesinin kitap yayıncılığı faaliyetinin yürütüldüğü bölümüdür. Kitaplarını sahaflarda bulabilirsiniz.
#Ahmet Emin YalmanYazar Yeşim Saygın, sokaklarda özgürce koştuğu çocuk dünyasının gerçekliğini, dijital kuşatma altında bulunduğuna dikkat çektiği günümüz çocuklarına romanları aracılığıyla anlatıyor. İçlerindeki asıl çocukla tanışmaları için kitaplarında geçmiş zaman köprüsünü kurduğunun altını çizen Saygın, “Bizi yeniden ışıl ışıl ve insanca olana yaklaştıracak gücün; toplumsal ve kültürel hafızamız ile gelişmiş bir eğitim sistemi olduğuna inanıyorum” dedi.
#BursaOnlar hem pandemide en büyük zorlukları yaşayanlar hem de toplum içinde zaman zaman ayrımcılığa uğrayanlar... Psikolog Aynur İlhan: “Yaşlı olmak üretmeye, öğrenmeye, hayal etmeye, arzulamaya, sevişmeye engel değil. 40 yaşında okuma-yazma öğrenebilir, 60 yaşında yeni bir iş kurabilir, 90 yaşında âşık olabilirsiniz. Hayata bütün olarak bakmak lazım.”
#GazetehaberleriSinem Sal’ın dediği gibi mahalle aslında ‘büyük bir oturma odası gibi’ ve kadınların iç sesleriyle kurdukları bir tür örgütlenme var, eskinin ‘direniş’ adını verdiğimiz kararlılığı şimdi de ‘neşe ve cesaret’ olarak ifade edilmekte, ki lirik ile epiğin buluşması da sayılır. 'Bizim Zamanımız'ın dili de bu buluşmadan nasibini pek güzel almış.
#Sinem SalBu yıl COVID-19 salgınından dolayı kış tatilinin çocuklar için bir hayal kırıklığı olduğu hepimizin malumu. Zaten uzun zamandır düzenli bir şekilde okula gidemiyorlar; gittikleri zaman da okuldaki düzenleri hep alışık oldukları düzen değil. Doğal olarak arkadaşlarını, öğretmenlerini özlüyorlar; onlarla konuşmayı, şakalaşmayı, oynamayı özlüyorlar; hatta sınıfta ders yapmayı bile özlediklerini söyleyebiliriz.
#ÖğrenciEDİRNE’de, İstiklal Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencileri, topraklarını işgal eden Ermenistan’a karşı mücadele veren Azerbaycan’ın yanında olduklarını göstermek için resim yaparak, şiirler yazdı. Öğrenciler, resim ve şiirleri Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu’na gönderirken, Okul Müdürü ve Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, Edirne’deki ’küçük kalpler’in Azerbaycan için attığını söyledi.
#Edirne