Almanya’da eğitim sisteminde güncel en büyük sorunlardan biri ilkokullardaki öğretmen açığı. Ancak sosyal yöndeki araştırmalarıyla tanınan Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ilkokullardaki öğretmen açığı yakında tarihe karışabilir. Bunun nedeni ise eğitim-öğretim alanında atılan adımlar değil. Bertelsmann’ın araştırmasına göre doğum oranının düşmesine bağlı olarak öğretmen ihtiyacı azalacak.
#AVRUPADAN HABERTürkiye’de 20-24 yaş aralığındaki nüfus, önümüzdeki 50 yılda 6.5 milyondan 5.2 milyona düşecek ve üniversite çağındaki nüfus yüzde 20 azalacak. Geçtiğimiz 50 yılı kapasite arttırma çabalarıyla geçiren üniversite sistemimizin bundan böyle küçülmeyi öğrenmesi gerekiyor. Dünyadaki değişimler dikkatlice değerlendirilip, üniversitelerdeki programlar gençlerimizi ve ülkeyi geleceğe hazırlayacak şekilde yeniden yapılandırılmalı.
#ÜniversiteTÜRK Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM'in ‘2018 Eğitim Değerlendirme Raporu’na göre, Türkiye genelinde 41 bin 654 öğretmen fazlası var. Ülke genelindeki öğretmen ihtiyacı ise 153 bin 640. Öğretmen ihtiyacı ve fazlasına yönelik dengesizliklerde en çarpıcı örneklere büyükşehirlerde rastlandı. Birçok şehirde hem norm kadrodan daha fazla sayıda öğretmen hem de öğretmen açığı bulunuyor.
#ÖĞRETMENTÜRK Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu Töğretmenmn ‘2018 Eğitim Değerlendirme Raporu’na göre, Türkiye genelinde 41 bin 654 öğretmen fazlası var. Ülke genelindeki öğretmen ihtiyacı ise 153 bin 640. Öğretmen ihtiyacı ve fazlasına yönelik dengesizliklerde en çarpıcı örneklere büyükşehirlerde rastlandı. Birçok şehirde hem norm kadrodan daha fazla sayıda öğretmen hem de öğretmen açığı bulunuyor.
#GazetehaberleriTED'in düşünce kuruluşu TEDMEM, 2018 Eğitim Değerlendirme Raporu'nu açıkladı. MEB'in eğitim ve öğretim desteklerini kademeli olarak kaldırarak, bu destekleri dezavantajlı durumdaki okulların nicel ve nitel gelişimine yönlendirme kararının olumlu olduğu vurgulanan raporda, 97 bin öğretmen açığının dört yılda kapatılabileceği belirtildi.
#Milli Eğitim BakanlığıEğitim Bir-Sen, ‘Eğitime Bakış: 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre Türkiye’de öğretmen ihtiyacı 144 bin 643. OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin öğretmen başına düşen öğrenci sayısına ulaşması için bu açığın kapanması isteniyor.
#Eğitim Bir-SenHürriyet, geçen hafta 1 milyon öğretmen adayının atama beklediği, ancak sadece 100 bininin istihdam edileceği haberinin ardından, 2023’e kadar öğretmen ataması olmayacak 20 branşı açıklıyor. En çok ‘fazlalık’ felsefede. Metal ile giyim üretim teknolojisi, Japonca, Çince gibi alanlarda da ihtiyaç fazlası var. İşte, öğretmen ataması yapılmayacak branş dağılımı!
#Öğretmen AtamalarıYÖK Başkanı Saraç, "Bazı yükseköğretim programları, birinci aşama ile öğrenci alıyorlardı. Biz önce birinci aşama ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını artık ikinci aşamaya nakletme kararı aldık. Bu çok radikal bir karar. YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS'deki test içeriklerini dikkate alacağız. Bütün bu LYS'den öğrenci kabul edecek programlar için de başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak" dedi.
#YGSTürkiye'nin ilk spor profesörü Sedat Muratlı, spor camiasının yakından tanıdığı bir isim. Gençliğinde futbol ve basketbol oynamış, yıllarca beden eğitimi öğretmenliği ve hentbol antrenörlüğü yapmış, onlarca bayan hentbolcü yetiştirmiş, Hentbol Federasyonu ve 19 Mayıs Spor Akademisi'nin kuruluşunda görev almış bir spor adamı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Öğretmen Atama Programı’na katıldı. Yeni öğretmen atamalarının yapıldığı programda konuşan Erdoğan, “20 bin öğretmenimiz Anadolu’nun dört bir tarafına ışık saçacaktır” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında dönemin ilk sınavları yapılıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanacak olan sınavlarda alınan ilk notlar, öğrencilerin derslere olan ilgisini ve akademik motivasyonunu önemli ölçüde şekillendiriyor. Uzmanlar, eğitimciler ve veliler, dönemin ilk sınav sonuçlarının öğrenciler üzerinde bıraktığı etkilerin kayda değer derecede önemli olduğunu ifade ediyor.
#İlk Sınavların Motive Edici Etkisi Çok BüyükYapay zekânın (AI) hızla toplumun tüm alanlarına nüfuz ettiği bir dönemde, eğitim alanı da derin dönüşümler geçirmektedir. Türkiye’de de diğer yerlerde olduğu gibi, eğitimciler ve politika yapıcılar, sınıflarda ve kurumlarda yapay zekânın faydalarını keşfetmeye başlıyor, öğrenme deneyimlerini geliştirme, eğitim sonuçlarını iyileştirme ve kapsayıcılığı artırma potansiyelini tanıyorlar.
#Ebru Doğdu