Zaman, arka arkaya meydana gelen olay ve olayların algılanmasıdır (Açıkalın, 1998,113). Başka bir ifadeyle zaman belli bir işi yapabilmek için gerekli olan süre olarak tanımlanabilir ve yaşamla doğrudan ilgilidir. Çünkü zaman içinde nesne ve olaylar hayat bulur ve sonlanır. Zaman yaşayan her canlı için çok önemli olmakla birlikte insanlar için diğer canlılardan daha önemlidir.
#Konuk YazarDijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise DiplomasıSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan ve arama çalışmalarının 19’uncu gününde derede cansız bedeni bulunan Narin Güran ile ilgili olarak "Narin kızımızın canını alanlardan hesabını adalet önünde mutlaka soracağız. Sorumluların en ağır cezaya çarptırılması için konunun bizzat takipçisiyim takipçisi olacağım" dedi. Öte yandan Erdoğan, teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili tahkikatın sürdüğünü belirterek, "Son 22 yılda ’Güçlü Türkiye Güçlü Ordu’ şiarıyla her alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. Ordumuzun disiplinine, itibarına gölge düşürecek her türlü girişimin karşısındayız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitim sistemine ilk kez geniş şekilde yansıtılan “farklılaştırılmış eğitim” kapsamında özel eğitim ihtiyacındaki kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerinin, sınıflarda akranlarıyla öğrenme süreçlerinin zenginleştirilmesini sağlamak için yeni stratejiler belirlendi.
#Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli- MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, yapay zekânın yükseköğretime etkisini araştırdı. İki akademisyenin kaleme aldığı, dünyada bu alanda yazılmış ilk uluslararası kitap “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek” birçok ülkede yayımlandı.
#Yapay ZekâYenilenebilir enerji yatırımları kapsamında 2025 sonuna kadar 240 milyon dolar yatırımla 300 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerini (GES) devreye almayı hedefleyen Turkcell, 2050’de ‘net sıfır’ olmayı hedefliyor. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Sanayi Devrimi ile birlikte büyüyen iklim krizini teknoloji devrimi ile yenmeye kararlıyız” diye konuştu.
#TurkcellMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıTrabzon'un Sürmene ilçesinde kiraladıkları okul servis aracı ilçede hat üzerinde çalışan minibüs şoförleri tarafından durdurulup, darbedilen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencilerinin, 3 ay önce de kiraladıkları midibüsün ilçedeki dolmuşçular tarafından yolunun kesildiği ortaya çıktı. KTÜ Rektörlüğü, 4 şüphelinin gözaltına alındığı, valiliğin de çok yönlü soruşturma başlattığı olaya tepki gösterirken, üniversitelilerin ise özellikle Karadeniz Sahil Yolu’ndan geçen dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiralamak zorunda kaldıkları belirtildi.
#TrabzonFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk Yazarİyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran’a yapılacak. Başvuruları bugün bitecek sınava yaklaşık iki ay kaldı. Bu yıl sınava nasıl hazırlanması gerektiğini sorduğumuz uzmanlar, adayların bu süreçte sadece odaya kapanarak soru çözmesinin doğru olmadığını söylüyor.
#LGSYapay zekanın eğitim sektöründe yaygınlaşması, öğretim ve öğrenme süreçlerinde yeni fırsatlar sunarken aynı zamanda belirli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin benimsenmesi, bilgi aktarımı ve eğitim deneyimlerinin geleceği üzerinde derin etkilere sahip.
#Konuk YazarYapay zeka her alanda olduğu gibi eğitimde de güçlü ayak seslerini duyuruyor. Hem öğrencilere hem de akademisyenlere büyük avantajlar sunan bu teknolojide İzmir’in öncü rol oynayabileceğini ifade eden İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, “Yükseköğretimde çok büyük potansiyele sahip olan, tercih edilirliği her geçen gün artan İzmir, bu alanda da farkını ortaya koyabilir” dedi.
#134 yıl önce IQ’su yüksek çocuklar için ‘eğitim köyü’ olarak temelleri atılan ‘Üstünler Okulu’ TEVİTÖL, bugüne kadar 960 mezun verdi. Mezunları Harvard, Yale gibi dünyaca üniversitelerden burs alan okul, üstün zekâlı yeni öğrencileri bekliyor. Okulu ziyaret edip yöneticilerle hem TEVİTÖL’ü hem de çocukları üstün yetenekli ailelere yönelik önerilerini konuştum.
#TEVİTÖLÜniversite öğrencilerinin kampus dışı eğitimleri diplomalarına yansıyacak. Öğrencilerin güvenilir kaynaklardan aldıkları kurs, sempozyum ya da kongre gibi eğitim sertifikaları krediye dönüşebilecek. Detayları YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Hürriyet’e anlattı.
#YÖKOkul, öğrencilerin öğrenim yaşamında oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle de velilerin öğretim sürecine katılması çok mühim. Haliyle okul-veli ilişkisi de öğretim sürecinin her aşamasında gerekli. Çünkü bu ilişki okulda düzenlenecek etkinliklerde, farklı çalışmalara katılmalarında, okulun amaçlarına ulaşmalarında ve öğrencilerinin davranışlarında olumlu değişimler meydana getirir.
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Her hangi bir desten bu puanların altında kalan öğrenciler not ortalamaları tutsa bile takdir ya da teşekkür de alamayacak. Diğer yandan sınıf geçme için gerekli not ortalamasını tutturamayan öğrencilerin geçme ya da kalmalarında son kararı öğretmenler kurulu verecek. Yapılan değişikliklere göre tekli eğitimde teneffüs süreleri uzatılırken önümüzdeki yıldan itibaren, okula kaydolan öğrencilerin öğrenim görecekleri şube ve öğretmen kura ile belirlenecek.
#MEBİstanbul’un yeni Milli Eğitim Müdürü Yentür, “Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan bir projeyi hayata geçiriyoruz. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın desteğiyle Maçka Kampusu’nda 4-6 yaş arası çocuklarımız için özel bir anaokulu kuruyoruz. Çocuklarımıza erken yaşta sanat eğitimi vereceğiz” dedi.
#Milli Eğitim MüdürüÖğrencilerin pasif alıcı yerine aktif öğrenci olarak düşünülmesi gerekir. Bu düşüncenin temelinde ise öğrencilerin öğrenme sürecinde aktif rol alması yatar. Öğrencinin aktif olması için bilgiyi keşfetmesi, öğrendiğini anlamlandırarak uygulamaya dönüştürmesi gerekir.
#Konuk YazarHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarEğitimin zorlu ve önemli bir parçası olan sınavlar, birçok öğrenci için stres kaynağı. Sınav öncesinde ve sınav sırasında endişeli veya stresli hissetmek normal olsa da performansı etkilememesi için stresi yönetmenin yollarını bulmanın önemli olduğuna dikkat çeken Eğitim Danışmanı Fatma Demirtaş, sınav dönemi için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
#SınavTürkiye’de, yurt dışı eğitim danışmanlarının tek bir çatı altında toplandığı en kapsamlı ve en çok üyeye sahip Yurt Dışı Eğitim Danışmanları Birliği (YEDAB), iş birliği yaptığı yurt dışı liselerinden bazıları ile “yurt dışı lise eğitimi” hakkında bir eğitim etkinliği düzenledi.
#EğitimEğitimde ödev ve görev vermeyi çok seviyoruz. Ne işe yaradı? Ne kadar faydalı oldu? Öğrencide hangi davranışlar değişti? Çoğunlukla umursamadan ödev veriyoruz. Bu ödevlerin ne kadarı öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor? Ne kadarı sağlıklı bir şekilde ölçülüp değerlendiriliyor? Bu soruları pek de umursamıyoruz, umursamış olsak bile bunu ölçme imkanı ve bilgisine sahip miyiz?
#Konuk Yazar