Güncelleme Tarihi:
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl 2 Haziran’da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın başvuruları için bugün son gün. LGS başvuruları 2020 yılından bu yana pandemi koşulları nedeniyle tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından otomatik olarak yapılıyordu. Bu yıl ise sınava başvurular otomatik olarak yapılmıyor. Sınava sadece başvuran adaylar katılacak. Bugün sona erecek başvurular elektronik olarak e-Okul üzerinden yapılıyor.
ÇOCUKLAR AİLELERİN DESTEĞİNE İHTİYAÇ DUYAR
Hazırlık sürecinde son iki aya girilirken Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erten Gökçe öğrenci ve ailelere yönelik şu uyarıları yaptı: “Böyle süreçlerde çocuklar en çok ailelerinin desteğine ihtiyaç duyarlar. Anne babalarının geçmişte karşılaştıkları olumsuzlukları nasıl aştıklarını, ne tür başarılara ulaştıklarını öğrenmek kendi potansiyellerini fark edebilmeleri adına onları destekler. Ancak bazen aileler belki iyi niyetle ya da farkında olmadan kendi beklentilerini çocuklarına söyleyebiliyor ya da çocuklarını başkalarıyla karşılaştırabiliyorlar. Ailedeki yüksek beklentiler ve yapılan karşılaştırmalar çocuk üzerinde baskıya neden olabiliyor. Bu noktada çocuğun ilerideki yaşamına yönelik düşüncelerini kendisinden dinlemek daha doğru olabilir.
ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ ÖNEMLİ
Sınava hazırlık sürecinde zamanı verimli ve etkili kullanmak kilit öneme sahip olan konulardan biri. Öğrencinin zamanını etkili yönetmesi konusunda da aileler çocuklarını desteklemeli. Sınava hazırlanmak gece gündüz aralıksız soru çözmek değildir. Sınava hazırlanan çocukların da normal bir hayatı olduğu unutulmamalı. Çocuklar hazırlık sürecinde de sosyal etkinliklere ve bireysel ilgi alanlarına zaman ayırmalı.”
ADAYLARIN YÜZDE 22’Sİ SINAVLA YERLEŞİYOR
“Pandemi dönemi sonrası bu yıl ilk kez sınava başvurunun aday öğrencilerin isteğine bırakıldığını hatırlatan Eğitim Uzmanı Salim Ünsal ise şöyle konuştu: “LGS kurgulanırken liselerimize alınacak öğrencilerin yüzde 10’unun merkezi sınavla, kalan yüzde 90’ının ise adrese dayalı yerel yerleştirme ile girecekleri öngörülmüştü. Ancak 6 yıllık sistem geçmişinin son durumuna baktığımızda liselere alınacak öğrencilerin yüzde 22’sinin merkezi sınavla, yüzde 78’inin ise adrese dayalı yerel yerleştirme ile geldiklerini görüyoruz.
ÖN YARGILARDAN KURTULUN
Doğal olarak her veli için çocuğu çok özel ve her veli çocuğunun seçilmiş öğrenciler arasında eğitim hayatını sürdürmesini istiyor. Merkezi sınavlarla Anadolu, Fen, Sosyal bilimler ve bazı meslek liselerine öğrencileri kanalize etmelerinin arka planında bu ve buna benzer sebepler yatıyor. Ancak yüzde 78 gibi azımsanmayacak bir kitle de ne yazık ki bu hedefe ulaşamıyor. Buna ulaşamayan her öğrenci ve velinin kendini eğitim hayatının kötü olduğu psikolojisine kaptırmaması gerekiyor. Nasıl ki sınavla öğrenci alan tüm liseler üstün başarılı liseler sınıfına girmiyorsa yerel yerleştirme ile öğrenci alan liselerinin de başarısızlık kampları olarak görülmesi doğru değil. Öğrenci ve velilerin bu önyargıdan kurtulmaları gerekiyor. Çünkü adrese dayalı öğrenci alan çok sayıda iyi okul var.
EĞİTİM UZUN BİR SÜREÇ
LGS’de istediği başarıyı yakalayamayan çocuk Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) çok üst düzey başarı gösterebiliyorken bazen LGS’de derece yapan çocuklar aynı performansı YKS’de gösteremeyebiliyorlar. Bu bir süreç ve disiplin işi.”
SONUÇLAR 28 HAZİRAN’DA
LGS’de birinci oturum 2 Haziran Pazar günü saat 09.30’da, ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek. Sınav sonuçları, 28 Haziran’da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.