Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “İstanbul’da tüm OECD (İktisadi İş birliği ve Gelişme Teşkilatı) ülkelerinin katımıyla mesleki eğitim zirvesi olacak ve ev sahipliğini Türkiye yapacak. İnşallah o zirvede birlikte olacağız” dedi.
#MEBOCED tarafından 2019 yılında hayata geçirilen Öğrenme Pusulası 2030, öğrencilerin potansiyellerini yerine getirmeleri ve topluluklarla birlikte dünyanın refahına katkıda bulunmaları için gereken bilgi, beceri, tutum ve değerleri ortaya koyuyor. Eğitim sistemlerinin geleceği için bir vizyon ve bazı temel prensipler sunan Pusula kapsamında oluşturulan “Eğitimin Geleceği ve Beceriler 2030” projesi, öğrencilerin gelişmek ve geleceklerini şekillendirmek için ihtiyaç duydukları bilgi, beceri, tutum ve değerleri belirlemesine rehberlik ediyor. Buna göre en önemli gerekliliklerden biri ebeveynler, akranlar, öğretmenler ve daha geniş toplulukların öğrencilerin daha etkili bir çalışma çevresi oluşturabilmesi için “işbirlikçi kuruluş” olarak birlikte hareket edebilmesi.
#OCED3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Otizmli bireylerin, engellilere yönelik haklar kapsamında pek çok kanuni hakkı var. Peki bu haklarından yeterince yararlandıklarını düşünüyorlar mı? Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği’nin araştırması bu soruya yanıt veriyor.
#OtizmUluslararası dijital vergi standartlarını belirlemek için çalışmalar yapan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dijital ekonomide büyük şirketlerin vergilendirilmesine yönelik uluslararası görüşmelerin sonuçsuz kalması ve bunun bir ticaret savaşını tetiklemesi halinde küresel GSYH’nın yüzde 1 kayıp yaşayacağı uyarısında bulundu.
#OECD3 Aralık'ta yayınlanan PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye’nin performansı üç yıl önceki değerlendirmeyle kıyaslandığında yükşelişte. ‘Okuma’, ‘matematik’ ve ‘fen bilimleri’ alanlarında yapılan değerlendirmelerde Türkiye yaklaşık 10 sıra kazandı ancak OECD ortalamalarını yine yakalayamadı. Listelerin zirvesindeyse tek bir grupta toplanan Çin’den Pekin, Şangay, Jiangsu, Zhejiang şehirleri yer aldı. Türkiye’de kızlar erkekleri tüm testlerde geride bırakırken, yoksul öğrenciler 76 puan düşük performans gösterdi.
#PISA 2018OECD’nin ‘Dijital Çağda Çocuk ve Gençlerde Zihinsel Sağlık’ raporuna göre organizasyona üye ülkelerde gençlerin yüzde 25’i zihinsel rahatsızlık yaşıyor. Aşırı internet ve sosyal medya kullanımı, çocukların zihinsel sağlığını bozuyor. Günde altı saatten fazla çevrimiçi olan ergenlerin mutlu olma şansı azalıyor. En uygun süre 1-2 saat. Rapordan öne çıkan bulgular şöyle:
#OCEDOECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’de genç nüfus doğru beceriler kazanırsa bunun, doğal kaynaklardan bile daha önemli olduğunu söylüyor. Schleicher’e göre Türkiye’nin öğrencilere temel beceriler kazandırma, öğretmen eğitimi gibi birçok konuda daha iyi performans göstermesi gerekiyor.
#Öğrenci23-25 Kasım’da İtalya’da düzenlenecek 14’üncü Küresel Turizm İstatistikleri Forumu için makale çağrısı yapılıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) makale çağrısı ile ilgili duyurusunda en fazla 400 kelimeden oluşacak İngilizce makale özetlerinin 30 Nisan’a kadar ‘globalforum2016@istat.it’ e-posta adresine gönderilmesi gerektiğini belirtti.
#Ekonomik Kalkınma Ve İşbirliği ÖrgütüYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısının OCED ortalamasının altında olduğunu belirterek, “2019 yılına kadar 10 bin civarında doktora mezunu vermeliyiz. OECD ortalamasına ulaşmak için 20 bin doktoralı olmak üzere 45 bin öğretim elemanına ihtiyaç var. Bunun için mevcut kadroları 2 katına doktora mezunları sayısını 3 katına çıkarmak gerekiyor” dedi.
#DoktoraBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, “IMF, kime, nerede, nasıl yardım elini uzatıyor, hangi şartlarda yardım elini uzatıyor, bunlar çok çok önemli. Örneğin herhangi bir para biriminin etkisi altında mı dünya yönetilecek, onun döviz baskısı altında mı dünya yönetilecek, yoksa uluslararası en azından değişmezliği, bir belirleyiciliği olan bir altın gibi, tarihten bu yana her zaman onurunu koruyan bir birime niçin geçilmez, düşündürücüdür” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor mineralini mikro besleyici olarak bor eksikliği olan yerlerde kullanmaya başlayacaklarını belirterek, "Başta buğday olmak üzere, yonca ve zirai ürünlerde bor kullanımı çok önemli üretim artışı sağlıyor. Bu konuda saha çalışmalarını tamamladık" dedi.