Paylaş
Bunun nedeni de, diğer alanlardaki etkinliklerle uğraşmaya ne zamanım yeterli, ne de bu köşede hepsini ayrıntılı yazabilmem mümkün. Ancak geçen hafta Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in, göreve başladığından bu yana geçen 45 ay boyunca yaptıklarını tanıttığı toplantıda telefonuma düşen bir bilgi notu sonrası, bu hafta severek istisna bir tutum takındım. Çünkü sevgili arkadaşım Döne Otyam’dan gelen bilgi, 2015’te kaybettiğimiz babası, ressam, yazar ve fotoğrafçı Fikret Otyam ile ilgili geçen cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) açılan “Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından” isimli fotoğraf sergisiyle ilgiliydi. 21 Aralık’a kadar sürecek olan serginin açılışı gerçekten muhteşemdi. Sergi, Otyam’ın kızları Elvan Baransel, İrep Otyam Bilgiç ve Döne Otyam’ın girişimleriyle, Çankaya Belediyesi’nin desteği ve sanatçı dostlarının işbirliğiyle hazırlanmıştı. Döne’den bu güzel sergiyle ilgili ayrıntılı bilgiler rica ettim. Fikret Otyam’ın yaşamından kesitleri özetleyen bu yazıdan sizlerin de mahrum kalmamasını istedim:
“Fikret Otyam, arkasında geniş bir resim, kitap ve fotoğraf arşivi bıraktı. Türkiye’nin toplumsal, kültürel ve sanatsal birikimine eşsiz ve yeri doldurulamaz katkılarda bulunan Otyam’ın ardından, onu anmak üzere düzenlenen bu sergiye 50 sanatçı fotoğraflarıyla katılıyor. Otyam ressamlığa, bir tabelacıda renkli boyalar ve fırçalarını görünce; fotoğrafçılığa ise abisi müzisyen Nedim Otyam’ın fotoğraf merakından etkilenerek gönül verir. Üç arkadaşıyla doğduğu yer Aksaray’da Foto Üç Yıldız’ı kurar. 1942 yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Aksaray’a geldiğinde aynı zamanda, Halkevi Başkanı da olan babası eczacı Vasıf Otyam’dan halkevinin fotoğraf makinası, körüklü bir Folklander’ini ödünç alarak İnönü’nün fotoğrafını çeker. Böylece fotoğrafçılığa ilk adımını atmış olan Otyam, akademiye başlasa da fotoğraf aşkından hiçbir zaman vazgeçmez. 1953-1996 yılları arasında Anadolu insanının yaşamını belgelediği fotoğraflarını ‘Fotoğraflarla Gide Gide’ başlığı altında toplar ve sergiler. 1950’lerden itibaren çıkardığı söyleşi-gezi kitaplarına da aynı adı verir: ‘Gide Gide.’ Otyam’ın ressamlılığının yanısıra fotoğraf ve yazarlık çalışmaları da biyografisinde önemli bir yer tutar. Bu sergide, ulusal ve uluslararası alanda önemli bir yere sahip fotoğrafçı ve sanatçılar da Fikret Otyam anısına ‘Gide Gide’ diyorlar. Fotoğraf tarihçisi Engin Özendes, sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu ve Bora Gürdaş’ın yazılarının bulunduğu bir katalog da sergiyi belgeliyor. Fikret Otyam’ın ‘Gide Gide’ kitap serileri ve fotoğraflarından ilhamla oluşturulan bu sergi, Otyam’a hem bir saygı sergisi niteliğini taşıyor, hem de 50 sanatçının, onun ‘Gide Gide’ kitap ve fotoğraflarından ortaya çıkan kavramsallığı altında bir araya gelmelerini sağlıyor.”
50 SANATÇI
ÇSM’deki sergiye gittiğinizde, eserlerini göreceğiniz sanatçıların isimleri de alfabetik sıraya göre şunlar: “Abdurrahman Antakyalı, Ahmet Elhan, Ahmet Öner Gezgin, Ali Şentürk, Alper Aydın, Ara Güler, Banu Kaplancalı, Bekir Kıraç, Burak Şenbak, Can Akgümüş, Cemil Batur Gökçeer, Cengiz Akduman, Coşkun Aral, Çerkes Karadağ, Deniz Aktaş, Dilan Bozyel, Eda Gecikmez, Emre Zeytinoğlu, Ersin Alok, Gültekin Çizgen, Hakan Irmak, Halim Kulaksız, Haluk Uygur, Hasan Pehlevan, Hüseyin Ezer, Jak Baruh, Kemal Cengizkan, Koray Erkaya, Mehmet Çimen, Mehmet Mutaf, Mehtap Baydu, Merih Akoğul, Merter Oral, Mesut Alp, Murat Germen, Necla Rüzgar, Nevzat Sayın, Nuri Bilge Ceylan, Orhan Cem Çetin, Ozan Sağdıç, Özcan Yurdalan, Renan Kaleli, Serkan Taycan, Sevim Sancaktar, Sıtkı Fırat, Sıtkı Kösemen, Sibel Horada, Sinem Dişli, Volkan Aslan, Yasemin Semercioğlu.”
BU İMZADA SANAT VAR
Otyam’la birlikte aynı gün “Port Art Gallery”de de (Portakal Çiçeği) “Bu imzada sanat var” isimli önemli bir etkinliğin açılışı vardı. Türkiye’nin önde gelen ressamlarından karma eserlerin yer aldığı serginin davetiyesinden, elde edilecek gelirin sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği”ne (ÖÇED) aktarılacağını öğrendim. 20 Aralık’a kadar sürecek, aralarında Devrim Erbil, Adnan Çoker, Mustafa Ayaz, Zafer Gençaydın, Yalçın Gökçebağ, Zahit Büyükişleyen, Hayati Misman, Habip Aydoğdu, Celal Binzet, Bubi, Faruk Cimok, Bedri Baykam ve yer darlığı nedeniyle ismini burada yazamadığım birçok ünlü ressamın eserlerinin yer aldığı bu sergiyi kaçırmamanızı öneririm. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şöyle: Mustafa Ayaz-7 Aralık’ta açılacak (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Saffet Aykanat-5 Aralık’ta açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Büyük İşler Yeni Yıl Karması-31 Aralık’a kadar (Gözde Sanat/ A.Ayrancı).
Paylaş