Buğday'a "bor" dopingi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Buğdaya bor dopingi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 13:05

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor mineralini mikro besleyici olarak bor eksikliği olan yerlerde kullanmaya başlayacaklarını belirterek, "Başta buğday olmak üzere, yonca ve zirai ürünlerde bor kullanımı çok önemli üretim artışı sağlıyor. Bu konuda saha çalışmalarını tamamladık" dedi.

Haberin Devamı

ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen "Girişimci Yatırımcı Zirvesi" Ritz Carlton Oteli'nde başladı. Zirvenin açılışında konuşan Enerji Bakanı Güler, Türkiye'deki enerji kaynaklarından ve boru hattı projelerinden bahsetti.

"ANADOLU'NUN BAĞRINDA ÇOBAN ATEŞİ YAKACAĞIZ"

Güler, Anadolu'da çoban ateşi yakıldığını, bu ateşin kış gecelerinde hem ısıttığını hem de geceyi aydınlattığını belirterek, genç girişimcilerle Anadolu'nun bağrında çoban ateşi yakacaklarını söyledi. Hükümet ve bakanlık olarak, girişimcilerin önündeki engelleri kaldıracaklarını, bilim, finans ve girişimi biraraya getireceklerini kaydetti. Güler, Türkiye olarak enerji varlıklarını daha yeni keşfettiklerini belirterek, petrol fiyatlarını yüksek seyrettiği bir dönemde çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynakları oluşturma çabası içinde olduklarını vurguladı.

"RÜZGARIMIZI 21. ASIRDA KEŞFETTİK"

Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücünün iki katı oranında müracaat aldıklarını belirten Güler, "Rüzgarımızı 21. asırda keşfettik. Şu anda Türkiye'de 17 megawat olan kurulu gücümüzü 200 megavata çıkarıyoruz. 3 sene içinde 400 megavatı aşmayı hedefliyoruz. 800 proje var. Bu 800 KOBİ anlamına geliyor. Rüzgar tribünlerinin Türkiye'de imal edilmesi burada önem taşıyor. Dünyada tribün yapan şirketlerin kapılarında kuyruklar oluşuyor. 2-3 sene beklemek zorunda kılıyorsunuz. Bunları birlikte, Türkiye'de yapabiliriz. Bu noktada iyi adıomlar atmalıyız" diye konuştu. Güler, genç grişimcileri bu alanda yatırıma çağırdı.

"KİREMİTLİ ÇATILAR GÜNEŞ PİLLERİNE DÖNÜŞECEK"

Bakan Güler, Türkiye'nin güneş enerjisini de kullanmaya başlayacağını dile getirdi. Bu alana girerek, Türkiye'de yeni yatırım ortamı kurulduğuna işaret eden Güler, Türkiye'deki binaların kiremitli çatılarını güneş pillerine dönüştürülmek üzere yatırımcıları beklediğini kaydetti. Güler, bu alana yatırım yapanlara önemli destek sunacaklarını belirterek, "Un, yağ, şeker hazır. Bunu birlikte yapacağız" dedi.

"BOR MİNERALİ İLE BUĞDAY ÜRETİMİ ARTACAK"

Türkiye'deki bor minerallerine de değinen Güler, Bor Araştırmaları Enstitüsü kurulduğunu ve bu enstitünün bor minerallerini katma değeri yüksek uç ürünlere dönüştürmek yönünde çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Güler, bor minerallerini kullanarak, yeni bir ürün ortaya koymaya başladıklarını kaydederek, "Borun mikro besleyici olarak , bor eksikliği olan yerlerde kullandığımız takdirde, başta buğday olmak üzere yonca ve zirai ürünlerde çok önemli üretim artışı sağlıyor. Bor çok faydalı bir çözüm olarak burada ortaya çıkıyor. Bu konuda üniversitelerle sahada yaptığımız çalışmalar önemli sonuçlar verdi" diye konuştu,.

Güler, genç girişimcilere seslenerek, "Biz sizlere gerekli ortamın ortamın oluşturulması ve gerekli çalışmaları yapmaya hazırız. Aramızdaki ilişkiyi somut projelere dönüştürmek için sizin hizmetinizdeyiz." dedi.

"TÜRKİYE'DE AR-GE HARCAMALARI YETERSİZ"

Zirvede konuşan, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, Dünya Bankası, OCED ve AB Komisyonu gibi kurumlar tarafından yapılan değerlendirmelerde Türkiye'nin rekabet gücü, Ar-Ge harcamaları ve inovasyon kapasitesi açısından yüzde 50'lik dilimde yer almadığını söyledi. Türkiye'nin öne çıktığı ilk yüzde 10'luk dilimde girişimciliğin ön plana çıktığını ifade eden Akbuluk, Türkiye'deki Ar-Ge harcamalarını hala yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2013'te Ar-Ge harcamalarında yüzde 2'yi yakalayabilmesi için, 2008'den itibaren her yıl Ar-Ge harcamalarının iki kat artması gerektiğini kaydetti.

Akbulut, tekno girişimciliğin önemine dikkat çekerek, ODTÜ Teknokent'te yer alan 216 şirketin yüzde 50'ye yakınının bir kısmının son 4 yıl içinde tekno girişimciler tarafından kurulduğunu belirtti. Teknogirişimcilerin, şirketlerinin ilk yılında Türkiye'de önemli finansman sorunu yaşadığına dikkat çeken Akbulut, kamudan bu konuda destek istediklerini ve "Girişimcilik Sermaye Fonu" kurulmasını talep etti.

Avrupa Yatırım Fonu Genel Sekreteri Robert Wagener ise, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu'na ilişkin bilgi verdi. Avrupa Yatırım Fonu'nun Türkiye'de 54 milyon euroya yaklaşan ve özel fonları içeren anlaşmalar imzaladığını belirten Wagener, bu tutarın içinde şirketlerini yeni kuran veya kurmuş olan yatırımların da bulunduğunu kaydetti. Wagener, "Türkiye'de yatırımcı ve girişimcilerin risk yönetiminde resmi kurumlarla ilgili ilişkileri önemli yer tutuyor" dedi.

ODTÜ Teknokent'in düzenlediği zirve, Türkiye'deki tekno girişimciliğin önündeki engellerin başında gelen yatırım ve finansman sorunları ile ilgili çözüm önerilerini gün boyunca sürecek toplantılarda masaya yatıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!