Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile okul kantinleri ve beslenme de gündeme geldi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, sabah kahvaltısı için en iyi seçeneğin menemen olduğunu söyledi. Kahvaltıda karbonhidratlı besinlerin öğrencilerin kan şekerini düşürmesi nedeniyle konsantrasyon bozukluğuna neden olacağını belirten Prof. Dr. Uludüz, "En iyi seçenek menemen. Birçok yeşillik, protein, yumurta var. Yanında süt ile birlikte tüketilebilir" dedi. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Serkan Tutar ise çocukların beslenme çantası hazırlanırken içine mutlaka kuru meyve koyulması gerektiğinin altını çizdi. Diyetisyen Tutar, bir araştırmaya göre Türkiye'deki çocukların yüzde 50'sinin sabah kahvaltı yapmadığını ifade etti.
#MenemenBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiOkul çağındaki çocuklar ortalama iki öğünü evden uzakta yemek zorunda kalıyor. Aileden uzakta şekillenen beslenme modeli sağlıklı olmazsa okul başarısını da kötü yönde etkiliyor. Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmenin ilk kuralıysa sofraya ailece oturmak ve iyi bir diyetle onlara rol model olmaktan geçiyor.
#ÇocukAraştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan taurinin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Taurinİnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki yararlı maddelerin azalması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkar. Bu azalan maddelerden biri de taurin. Araştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan bu amino asitin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkSakarya'nın Sapanca ilçesinde fazla kilolarından kurtulmak için mide ameliyatı olduktan 12 gün sonra yaşamını yitiren stajyer avukat Selin Selem’in (23) hukuk mücadelesi başlatan babası Burhan Selem, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'na 'kişiye özel bir diyet ve egzersiz programı uygulamak yerine cerrahi müdahalenin pratik ve hızlı bir şekilde kilo verme yolu olarak görüldüğü, operasyonların yeterince denetlenmediğini, trajik sonuçların ortaya çıktığını' belirterek, konunun incelenmesi yönünde dilekçe verdi.
#SakaryaErkeklerin doğurganlığı iyi sperm sağlığının anahtarı olarak bilinmektedir. Sperm kalitesi ve üretimi sıcaklık ve çevresel toksinlere karşı çok hassastır. Spermin kaliteli ve sağlıklı olması için onları vücudun geri kalanına kıyasla 2 derecenin alında bir sıcaklıkta tutulması gerekir. Spermogram sperm kalitesini ve miktarını değerlendirmektedir. İşte sperm kalitesi ve kaliteyi arttırmak için ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Sperm Kalitesi Nasıl AnlaşılırProlaktin değeri, Vücutta hipofiz bezinin salgıladığı hormon sıvısı olarak tanımlanmaktadır. Erkelerde prolaktin değeri ile kadınların prolaktin değeri birbirinden farklıdır. Erkeklerde nominal prolaktin değeri ortalama 5- 10 değer kabul edilirken kadınlarda ortalama 25 değer kabul edilmektedir. Prolaktin değeri kadınlar için özellikle emzirme döneminde en yüksek seviyeye ulaşır ancak erkeklerde bu değer nominal hormon düzeyi için gereklidir. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde Prolaktin DeğeriÇocuk sahibi olmak için kadınlarda yumurta kalitesini arttırmanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Yumurtaların eşit ve doğru boyutlarda olabilmesi için hormon tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda yaşam kalitesini arttıracak beslenme ve spor da hayata kazandırılarak yumurta büyümesinin önüne geçilmektedir. Kadınlarda yumurta büyümesi için ne yapmalı ve yumurta kalitesi nasıl arttırılır ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kadınlarda Yumurta BüyümesiSosyal medyada glütensiz beslenme furyası esiyor. Unsuz kek, şekersiz dondurma gibi tarifler beğeni rekoru kırıyor. Ancak iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya uyarıyor: Çölyak olanlar dışında glütensiz beslenenlerde kalp hastalığı riskinin, glüten tüketenlere oranla yüzde 25 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
#Sosyal MedyaBeslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili yeni bir araştırmada, ‘Tipik Batı Beslenme’ tarzından ‘Optimize Edilmiş Beslenme’ye geçmenin, kişilerin ömrünü uzatabileceği ortaya çıktı. Örneğin 20 yaşında bir kişi optimal beslenmeye geçerse ömrüne 10-13 yıl ekleyebiliyor. 60 yaş ve üstü olan kişiler ise doğru beslenerek 8-9 yıl kazanabiliyor. Peki bu iki beslenme tarzı arasında ne fark var? Çocuk yaştan itibaren optimal beslenme modelini benimsemek nasıl bir fark yaratır? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkMetabolizma iç ve dış faktörlerden etkilenebildiğinden dolayı sürekli değişken haldedir. Bu nedenle metabolik hastalıklara yakalanmak oldukça kolaydır. Sizler için metabolik hastalıklar nelerdir ve nasıl anlaşılır? Metabolik hastalıkların belirtileri nelerdir, metabolik hastalıklar neden oluşur ve nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#SağlıkAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Dişilerin üreme organı yumurtalıktır. Yumurtalık, yumurta üretimi ve dişilik hormonunun üretimi konusunda son derece önemli bir yer tutmaktadır. Yumurtalığın yavaş çalışması ve bu nedenle yapması gereken görev ve fonksiyonları yerine getirememesi ile kadınların hamile kalmasının önüne geçen ciddi bir durumdur. Peki, Yumurta Tembelliği nedir, nelere sebep olur? Yumurtalıklar neden zayıflar, hızlı çalışması için neler yapılmalı tüm detayları ile derledik.
#Yumurta TembelliğiSon yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#PsikiyatriGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikKARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, kalp hastalarının rutin kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğini belirterek, "Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Pandemi döneminde hareketsizlik ve stresi işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz" dedi.
#Kardiyoloji UzmanıVücuttaki yağ miktarının artmasına bağlı kilo artışı olan obezitenin görülme sıklığı, hem dünyada hem de ülkemizde sanki bir salgın hastalıkmış gibi giderek artıyor. Türkiye’de çocuk ve gençlerin yüzde 10-25’inin fazla kilolu veya obez olduğu bildirilmektedir.
#Obezite