Paylaş
Köpekler yarı etçil (semicarnivor) canlılardır. Öğünlerinin büyük kısmını etin oluşturması gerekli olduğu gibi, aynı zamanda az miktarda sebze ve meyve de gereksinim duydukları besinlerdir. Peki bizler onları beslerken ne tip hatalar yapmaktayız:
- Mama seçimi ya da rasyon oluşturmada köpeğinizin ırkını yaşını ve günlük enerji tüketimini hesaba katarak hareket etmelisiniz. Aksi takdirde dostunuz eksik ya da fazla beslenme sonucunda kondisyon kaybı veya obezite hastalığı ile karşı karşıya kalabilir.
- Dostumuzun beslenmesinde öğün sayısı oluşturmak onun yaşına bağlı organize edilmelidir. Bebeklik döneminde sık öğünlere ihtiyaç duyan köpeklerimiz yetişkin olduklarında günde en az iki defa beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Yetişkin köpeğin günde tek öğün beslenmesi bilgisinin yanlış bir bilgi olduğunu unutmayın.
EN SAĞLIKLISINI SEÇİN
- Köpeğinizin mamasını seçerken ya da onun için kendiniz rasyon hazırlarken kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin. Bu konuda doğru kaynakları takip edip veteriner hekiminizin desteğini alarak onun için en sağlıklısını seçmeye çaba gösterin.
- “Ben ne yersem köpeğime de onu veriyorum” fikrinin doğru olmadığını unutmayın. Bizlerin ve köpeklerin sindirim sistemi birbirinden farklıdır. Bizim için besleyiciliği yüksek ve hazmı kolay besinler onların sindirim sistemine uygun olmayabilir.
- Hazırladığınız besinlerin ya da edindiğiniz hazır mamaların saklama koşullarına uymayı ihmal etmeyin. Saklama koşullarının uygunsuzluğuna bağlı olarak bozulmuş ya da oksitlenmiş gıdaların dostumuz için tehlikeli olabileceğini unutmayın.
- Köpeğinizi abur cubur beslemeye alıştırmayın. Bu tip besinler yüksek yağ ve kalori içerdiği için kontrolsüz, sağlıksız kilo alımına neden olacaktır. Bu tip beslenmeler sağlık açısından bizim olduğu kadar onlar için de uygunsuzdur.
TEHLİKE OLUŞTURABİLİYOR
- Dostunuz için kullanacağınız ambalajlı mama ve ödüllerin son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz. Raf ömrü yakın ya da geçmiş olan mamalar besin değerlerini yitirebildikleri gibi sağlık açısından da tehlike oluşturabilirler. Ayrıca ambalaj bütünlüğüne de dikkat etmek yırtılmış ya da yıpranmış ambalajlı ürünlerden dostumuzu uzak tutmak önemlidir.
- Köpekler de tıpkı bizler gibi bazı besin maddelerine alerji geliştirebilirler. Bu tip gıda alerjisi olan köpeklerin özel olarak hazırlanmış ya da formülize edilmiş ürünleri kullanması gerekebilmektedir. Bu tip olgularda veteriner hekiminizin tavsiyelerine kulak verin.
- Köpeklerinizin öğün saatlerini düzgün organize etmeye özen gösterin. Açık besleme yapılan köpeklerin kilo kontrolünün organize edilmesi çok daha zor olacaktır.
- Dostunuz için tek bir besleme çeşidi olduğunu düşünmeyin. Onlar için formülize edilmiş hazır mamaları kullanabileceğiniz gibi evde kendinizin hazırlayacağı ısıl işlemden geçirdiğiniz rasyonlar da oluşturabilirsiniz. Ayrıca çiğ beslemenin de kurallara uyulduğu takdirde iyi bir besleme modeli olduğunu unutmayınız.
Paylaş