Önceki gün hayatını kaybeden Nusret Demiral, 11 yıl boyunca Ankara DGM’nin başsavcılığı görevini yürüttü, Türkiye tarihine damga vuran soruşturmaların başında yer aldı. İşte Demiral’ın sıkça gündem yaratan başsavcılık döneminden bazı kesitler...
#Nusret DemiralTürkiye'nin sembol faili meçhul cinayetlerinden olan, 'Cumartesi Anneleri' eylemlerinin başlamasına yol açan Hasan Ocak'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma zamanaşımından düştü. Ocak'ın cesedi 1995'te kaçırıldıktan iki ay sonra Beykoz'daki kimsesizler mezarlığında bulunmuştu. AİHM, eksik soruşturma nedeniyle Türkiye'yi mahkûm etmişti.
#Hasan OcakErgin Cinmen 'Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık' eyleminin sözcüsü olarak tanınmıştı. Hukuki sorunlarda hep bağımsız, özgün bir göz oldu. Avukatlığının yanı sıra aktivist kimliğiyle de öne çıktı. Altı ay kadar önce de sessiz sedasız Bodrum sahillerine çekildi ama niyeti avukatlığa ve hayata müdahil olmaya devam etmek. O sadece bir İstanbul yorgunu.
14 Nisan Cumartesi günü Ankara’da büyük mitinge hazırlanan “Milli Uyanış ve Güç Birliği Platformu”nun, Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (YİSAV) organizasyonundaki paneli, Ankara Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti
Tümgeneral Taşkesen’in emekliliğine kadar giden telefon dinleme olayı aslında Türkiye’nin gündeminden hiç düşmedi. Eski müsteşar Hasan Celal Güzel de bir dönem dinlendiğini belirterek, gazetesinde, "Evvela mahsusen bu telefonu dinleyenin de, dinletenin de, kayda alanın da diye başlayıp sövüp sayıyorum" diye yazdı.
İmzacıları arasında emekli komutanlar Osman Özbek, Necati Özgen, Hasan Kundakçı’dan emekli Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş ve emekli Başsavcı Nusret Demiral’a kadar çok sayıda tanınmış ismin yer aldığı 8 bin imzalı ‘Türk Aydınlarının Türk Milletine Bildirisi’ dün açıklandı.
Türk sinemasının en yetenekli oyuncularından. Sis filmindeki dört dakikalık rolüyle Altın Portakal ödülü almış, ‘‘yardımcı’’ oyunculuğuyla bir filme damgasını vurabilen o ender aktörlerden. Demokrat Partili annesinin verdiği isme karşılık ‘‘Ben solcu olmadım. Solcu doğdum’’ diyen bir Adanalı.
10 yıl önce bombalı saldırı sonucu kaybettiğimiz gazeteci yazar Uğur Mumcu suikastinin arkasındaki sis perdesi hala aydınlatılamadı. Yargıtay, Mumcu suikastının da aydınlatılmasını kapsayan ''Umut Operasyonu'' davasında, 2 sanık hakkındaki idam cezalarını müebbet ağır hapis cezasına çevirerek onarken, 8 sanık hakkındaki 3 yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında değişen ağır hapis cezalarını da yerinde buldu. Ankara 2 No'lu DGM, Yargıtay'ın 8 sanık yönünden bozduğu dosyayı, 3 Şubat Pazartesi günü yeniden ele alacak.
Sivas'ta, Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te yakılması sonucu 37 kişinin yaşamını yitirdiği olaylardan sonra yaklaşık 7 yıl süren yargılama sonunda, 33 sanık idam, 4 sanık 20'şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 9 sanık 7 yıl 6'şar ay, 1 sanık da 5 yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.