İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti’nde muhafazakâr kanadı oluşturan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hür Demokrat Parti (FDP) iktidarda söz sahibi olup ülkenin geleceğine yön verdi. Ancak zamanla durum değişti.
#AlmanyaDünyanın her yerinde olduğu gibi Almanya’da da partilerin ve politikacıların inandırıcılıklarını koruyabilmeleri için temel ilkelerine sahip çıkmaları ve saygı göstermeleri önemlidir. Gereklidir de... Almanya’da ‘Yeşiller Partisi’, 1980 yılında kuruldu. Kurucuların ve üyelerinin hemen hemen hepsi de 1960’lı ve 1970’li yılların ‘solcularıydı’.
#AlmanyaEnerji üretiminde nükleer santraldan vazgeçme kararı alan Almanya, uzun tartışmaların ardından hafta sonu son üç nükleer santralını da şebekeden çekecek. Cumartesi gününden itibaren Bavyera eyaletindeki Isar 2, Aşağı Saksonya eyaletindeki Emsland ve Baden-Württemberg eyaletindeki Neckarwestheim 2’nin kapatılmasıyla birlikte AB’nin en kalabalık ülkesinde nükleer çağ sona erecek. Almanya, yaklaşık 60 yıllık nükleer santral macerasına böylelikle son noktayı koymuş olacak.
#AlmanyaBaşkan Trump geçen hafta ABD’yi İran Nükleer Anlaşması’ndan çekti. Esasen Başkan Trump’ın Anlaşmaya karşı olduğu ve revize edilmediği taktirde Anlaşmadan çekilmek istediği uzun zamandan beri biliniyordu. Başkan Trump seçim kampanyasında da İran Nükleer Anlaşmasının “kötü” bir Anlaşma olduğunu, ABD’nin bu haliyle Anlaşmada kalmasını istemediğini birçok kez dile getirmişti.
#YazarlarDünyanın en büyük nükleer faciası olarak nitelendirilen Çernobil kazasının 26'ncı yıldönümünde, olayın yaşandığı Ukrayna'da ve birçok ülkede protesto gösterileri ve törenler yapılıyor. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, felaketin kaynağı olan dördüncü reaktöre yapılacak yeni bir korunağın da temeli atılıyor.
TÜRKASYA Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), enerji kullanımı konusunda dünyadaki son durumu ve çağdaş enerji politikalarındaki eğilimleri, literatürde yer alan çalışmalar ışığında gözden geçirmek amacıyla Güney Kore’de bulunan nükleer santrallere bir gezi düzenledi.
Türkiye'nin ilk nükleer santralının yapılacağı yaklaşık 30 bin nüfuslu Sinop’ta protesto gösterisi yapıldı. 53 sivil toplum kuruluşu ve meslek odasının oluşturduğu ’Sinop Nükleer Karşıtı Platformu’ tarafından düzenlenen mitinge, yurdun çeşitli illerinden gelenlerle birlikte 15 bin kişi katıldı.