1950'lerden beri dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, bayrağı Hindistan'a devretmek üzere. Peki Çin'de nüfus artışı neden ve nasıl azaldı? Halihazırda çok kalabalık olan Hindistan, daha büyük bir nüfus ile başa çıkabilecek mi? En önemlisi de bu bayrak devir teslimi ne anlama geliyor?
#ÇinÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeAK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Hamas lideri Haniye'ye düzenlenen saldırıyı CNN TÜRK'te yorumladı. Ala, "Haniye uğradığı saldırıyla şehit oldu. Bu saldırı küresel bir kriz. Allah'tan rahmet diliyorum, cinayet şebekesini de şiddetle lanetliyorum. Cinayet şebekesi hızla durdurulmalı. Türkiye Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır." dedi.
#Efkan AlaAK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Hamas lideri Haniye'ye düzenlenen saldırıyı CNN TÜRK'te yorumladı. Ala, "Haniye uğradığı saldırıyla şehit oldu. Bu saldırı küresel bir kriz. Allah'tan rahmet diliyorum, cinayet şebekesini de şiddetle lanetliyorum. Cinayet şebekesi hızla durdurulmalı. Türkiye Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır." dedi.
#Efkan AlaHammer, Maria Theresia’nın kurdurduğu “dil oğlanları” diye çevrilen Orientalische Akademie’de Latince, Yunanca, Arapça, Farsça ve Türkçe öğrenmişti. Avusturya Bilimler Akademisi’nin ilk reisiydi. Osmanlı Encümen-i Dâniş’inin ilk Avusturyalı üyesiydi. Tıpkı Ahundzâde’ye Latince alfabesinden dolayı Padişah Abdülmecid’in bir Mecidiye nişan vermesi gibi Hammer’e de ilk örneklerden sayılan ikinci dereceden Mecidiye nişanı verilmiştir.
#HammerAntalya'da son zamanlarda su seviyelerinde azalma hissedilir oldu. Her yıl kaçak sondaj kuyularından 45 milyon metreküp su çekiliyor. Kaçak sondaj kuyuları nedeniyle suya erişimin derinliği de arttı. 5 yıl önce 68 metrede çıkan su, 70 metreye kadar geriledi.
#AntalyaAntalya'da son zamanlarda su seviyelerinde azalma hissedilir oldu. Her yıl kaçak sondaj kuyularından 45 milyon metreküp su çekiliyor. Kaçak sondaj kuyuları nedeniyle suya erişimin derinliği de arttı. 5 yıl önce 68 metrede çıkan su, 70 metreye kadar geriledi.
#AntalyaBir kurum düşünün; bünyesinde neredeyse Birleşmiş Milletler kadar büyük bir ülke çeşitliliği barındırıyor. Beş bine yakın üye firmasının yanında yaklaşık yüz üye kuruluşuyla 144 ülkede 152 iş konseyiyle faaliyet gösteriyor. Ancak işleri siyaset değil ticaret… Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ile buluştuk; eski albümleri karıştırırken Burdur’un köyünden çıkıp sanayinin patronluğuna uzanan yolun hikâyesini ve ticari diplomasinin inceliklerini dinledik.
#Dış Ekonomik İlişkiler KuruluABD bastırıyor, Avrupalı müttefikler uyarıyor, ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaştan kaçıp 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah’a operasyondan vazgeçmiyor. Netanyahu’nun tanklarla kente girmesi halinde büyük bir sivil kaybı olmasından endişe duyuluyor.
#ABDAlmanya ordudaki personel açığı nedeni ile vatandaşlığı olmayan yabacıları orduya kabul etmeyi planlıyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius uygulamayı savunurken, uzmanlar endişeli...
#AlmanyaGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X Hastalığıİngiltere’nin güneybatısı ve Galler’in soğuk hava dalgasının etkisine girmesiyle birlikte Londra’ya ilk kar düştü. Hava tahminlerine göre, ülkenin büyük kesiminde sıcaklıklar 3 derecenin üzerine çıkmayacak ve İskoçya’nın bazı bölgelerinde -7 derecelere düşmesi bekleniyor.
#AVRUPADAN HABER