Pera Müzesi’nde açılan ‘Üryan, Çıplak, Nü - Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü’ sergisinden yola çıkarak Türkiye’de nü modelden sanat yapmanın bugününe baktık. Röportaj yapacak nü model ararken yaşadıklarımız serginin küratörü Ahu Antmen’in söylediklerini kanıtlar nitelikteydi: “Nü resim bugün dahi bir ahlak meselesi olarak görülüyor.”
#Nü ModelDÜNYADA karşı çıktıkları konularda giysilerini çıkartıp üstsüz protesto eden Femen Grubu’nun Türkiye’deki destekçilerinden 27 yaşındaki nü model D.D., yaz tatilinde Antalya’nın Kaş İlçesi’nde tanıştığı sevgilisi hakkında, bilgisi dışında çektiği çıplak fotoğraf ve sevişme görüntülerini internette yayınlamakla tehdit ettiği iddiasıyla İstanbul’da savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Boş zamanlarında deniz kenarında Atilla İlhan’la şarap içecek kadar tutkulu bir şiir sever Dilan Bozyel. Nisan sonuna kadar La Boom’un duvarlarında sergilenecek, su altı nü fotoğraflardan oluşan sergisine bu yüzden “Weet Poem” adını vermiş. Şiir gibi fotoğraflar çeken ve şiir gibi konuşan Bozyel’e bu serginin bir şiiri olsaydı dedim. Yukarıdaki iki mısra döküldü dudaklarından… Hayatının ilk 20 yılını Diyarbakır’da geçirmiş, Londra’da fotoğraf okumuş, mesleği sokakta öğrenmiş, gezgin ruhlu, sıra dışı, zeki, ilham verici tek kelime ile şahane bir kadınla tanışmaya hazır mısınız?
Türkiye’de toplam 100 kişinin yaptığı bir meslek var. Kendilerine nü model diyorlar. Üniversitelerin resim, heykel bölümleri ve özel sanat atölyelerinde çırılçıplak poz veren kişiler bunlar. Yaptıkları iş yasal. Ama sadece çok yakınları ve çok güvendiklerine söyleyebiliyorlar. Hatta birçoğu takma isim ya da rumuz kullanıyor. Aralarında evli olanlar da var, çocuk sahibi anneler de. Hepsinin de bu mesleği yapmasının temel nedeni para kazanmak. Meslekleri kolay mı? Hayır. Çok mu para kazanıyorlar? Hayır. İşleri sürekli mi? Hayır. Aksine ne zaman modellik işi çıkacağı belli değil. Yaz aylarında tatiller nedeniyle işler kesat. Kışın da çırılçıplak saatlerce poz verirken üşüyorlar. 45 dakika kıpırdamadan poz verip, 15 dakika dinlenme hakları var. Verdikleri poz karşılığında saatte 25-35 lira arasında para alıyorlar. Günde 3-4 saat çalışıyorlar.
Hayatlarını dünyanın gözleri önünde yaşayan insanların durumu malum...Aşkları, evlilikleri, ayrılıkları, çocukları...Kısacası onlarla ilgili bütün ayrıntılar merak edilir. Bazıları bu konudaki ilgiyi taze tutmak için de her şeyi göz önünde yaşar.
#Prenses DianaSessiz lüks gibi minimalizm odaklı sade stillerden çabuk sıkılan Z Kuşağı ‘charm’ adı verilen küçük aksesuarlara düşkün. Bu aksesuarlar özellikle çanta, ayakkabı ve terliklerde kullanılıyor. Bazıları bir-ikisiyle yetinirken bazıları çok sayıda irili ufaklı aksesuarla ‘kaotik’ bir hava yaratarak farkını ortaya koyuyor.
#ModaSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıArnavutluk Başbakanı Edi Rama, daha birkaç yıl önce Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında ‘sığınmacı merkezleri’ oluşturma planlarıyla ilgili olarak, kendilerine bu yönde teklifte bulunulması durumunda bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. “Arnavutluk’un AB üyeliğine kabul edilmesinin karşılığı olarak böyle bir öneride bulunulsa bile biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.
#Edi RamaAnadolu Ateşi Dans Topluluğu’nun simge ismi, dansçı ve oyuncu Hasan Yalnızoğlu pankreas kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Vefatıyla sanat dünyasını yasa boğan Yalnızoğlu, 20 Ekim’de 50 yaşına girecekti. ‘Camoka’ lakaplı ünlü dansçı, son yolculuğuna yakınları ve sevenleri tarafından gözyaşları içinde uğurlandı.
#Hasan YalnızoğluYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’ yayınlandı. Rapora göre, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştı.
#YÖK