Ekmek parasının çıplak yüzü

Güncelleme Tarihi:

Ekmek parasının çıplak yüzü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 22:19

Türkiye toplu ölümlerin yaşanmaya başladığı iş kazalarını konuşurken, 14 yılda hayatını kaybeden işçilerin sayısı 15 binin üzerinde...

Haberin Devamı

Genç yönetmen Soner Sert de son dönemlerde artan iş kazaları ile ilgili kısa film çekti. 1 Ekim’de galası yapılacak Baba, iskeleden düşüp sakat kalan bir inşaat işçisinin iş bulamayıp hademe olacağını düşünüp başvurduğu güzel sanatlar fakültesinde nü model oluşunu anlatıyor. Sert, “Galası Soma katliamına rastlayınca erteledik. Her gün işçiler ölüyordu. Ama toplu olunca insanların dikkatini çekiyor. Bitmeyecek biliyoruz ama en aza inmesi için sinemada sorgulayıp farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi.

Ekmek parasının çıplak yüzü

İş kazalarının filmini yaptı

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV mezunu Soner Sert, son dönemlerde artan iş kazaları ile ilgili kısa film çekti. Sert’in yazıp yönettiği Baba’nın galası 1 Ekim’de İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. Sert, filmin galasını 15 Mayıs’ta yapmayı planladığını ancak 13 Mayıs’ta meydana gelen 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciası nedeniyle ertelediğini söyledi. Sert’in bir önceki filmi ‘Köprü’ Van depremini inşaat işçileri gözünden anlatmıştı. Bu film ile yetmişe yakın ulusal-uluslararası kısa film festivalinde yarıştı.



Filmin konusu hem acı Türkiye gerçeğini gözler önüne sererken ilginç bir durumu anlatıyor: Baba, feodal bir inşaat işçisidir. Hayattaki tek amacı karısına ve çocuklarına bakmaktır. İnşaatlarda bile hiçbir namaz vaktini kaçırmaz. Bir gün çıktığı iskeleden düşer ve sakat kalır. Uzun süre iş arar ancak bir bacağı engelli olduğu için kimse iş vermez. Gazetedeki ilanlara bakarak bir güzel sanatlar fakültesinde iş bulur. Hademe olacağını düşünerek gittiği güzel sanatlar fakültesinde resim ve heykel öğrencilerine nü model olur.

Haberin Devamı

Ekmek parasının çıplak yüzü

Haberin Devamı

Toplu olunca dikkat çekiyor

Aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Sert, Baba ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Dört kısa filmimim dört ana karakteri de işçiydi. Sorular sorarak sinema oluşturmaya çalışıyoruz. Asla bir propaganda sinemasına dönsün istemiyoruz. Ben son zamanlarda meydana gelen toplu işçi ölümlerinden önce Baba’yı çektim. Her gün işçiler ölüyordu. Ama toplu olunca insanların dikkatini çekiyor. Bitmeyecek biliyoruz ama en aza inmesi için sinemada sorgulayıp farkındalık yaratmak istiyoruz. Baba erkek kimliği baskın, çalıştığı inşaatta bile namaz kılan bir erkek kimliği. İnşaatta çalışarak bedeniyle para kazanırken, kendi kimliğine çok ters biçimde yine bedeniyle ama soyunarak para kazanmak zorunda kalıyor. 15 Mayıs’ta yapacağımız galayı galası Soma katliamı olunca ertelendi. Bu sebeple 1 Ekim akşamı 20.30’da İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde galasını yapacağız. İzmir TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, İzmir İnsan Hakları Derneği ve İzmir Disk 2.Bölge Başkanlığı filmin ayni destekçisi oldular. Film ekibinde yer alan hiç kimse para almadı. Başrolde TV ve sinema filmlerinde sıkça yer alan Kadim Yaşar oynadı. Çekimleri İzmir’de, Gaziemir, Basmane, Kemeraltı, Narlıdere Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yapıldı. Film tamamlanır tamamlanmaz 9.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nden davet aldı. Sırası ile 1. Sivas Kısa Film Festivali’nde, 25. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde yarıştı. Ekim ayında 3.Ayvalık Uluslararası Film Festivali ‘Uluslararası Yarışma Bölümü’nde’ yarışacak.”

Haberin Devamı

Ekmek parasının çıplak yüzü

Ekmek parasının çıplak yüzü


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!