Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Pakistan'dan Türkiye'ye getirilen başlarından yapışık 8 aylık ikizler, Bilkent Şehir Hastanesinde, pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Owase Jeelani ve Türk hekimlerin yer aldığı 14 saatlik ameliyatla birbirinden ayrıldı. Fulya Öztürk ve Halil Kahraman ameliyatı yapan doktorlarla konuştu.
#Siyam İkizleriOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes Virüsü38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#Sağlık“Okula hazır olmak” çocukların bedensel, toplumsal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından okul ortamında kendilerinden beklenen görev ve etkinlikler için yeterli gelişim düzeyine erişmiş olmaları demek. Bedensel gelişim içerisinde çocukların denge, yürüyüş ve benzeri hareketleri “kaba motor”, el becerileri “ince motor” beceriler olarak değerlendirilir. Örneğin okula hazır olan bir çocuk kalem tutabilmeli, vücudunu ve hareketlerini kontrol edebilmeli, yazı ve çizim yapabilmeli.
#Konuk Yazar“Dönence”, 4 Temmuz Salı akşamı Kanal D’de başlıyor. Dizide Asperger sendromlu Gülce karakterine hayat veren Ülkü Hilal Çiftçi, rolü için çok çalıştığını söyledi: “Gülce için özel çalışma yaptım. Başlarda çok zorlandım. Yetkililerden bilgi aldım. Sonrasında ise adapte olabildim.”
#DönenceCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün 15.00'te Bağcılar'da yapımı tamamlanan 97 tesisin açılışını yapacak. İlçeye kazandırılan eserlerin arasında Yaşlı Yaşam Merkezi, E-Spor Merkezi ve engelliler için duyu bütünleme temelli su içi terapi havuzu öne çıkıyor.
#İSTANBULÇocuklar örgün eğitim içeriği ve sürecinde aile desteği, kaynaklara erişim, eğitim ortamının düzeni, eğiticilerin özellikleri ve erişilebilir hedefler gibi pek çok faktörden etkilenebilir. Örgün eğitimin hemen her aşamasında ebeveynlerin eğitim sürecine katılımı önem taşısa da, bu katılım özellikle ilköğretim düzeyinde yaşamsal önemde olabilir. Ebeveynlerin eğitim sürecine katılımının en önemli yapıtaşı ise veli- öğretmen iletişimidir.
#Konuk YazarYorucu bir sınav maratonu ardından seçtikleri bölümlerde eğitim görmeye hak kazanan üniversite öğrencilerinin yaşam koşulları kısa sürede önemli değişiklikler gösterecek. Bazı öğrenciler için üniversite yaşamı ailesi ile aynı şehirde eğitim görmeyi, alışılan arkadaş çevresi içerisinde yaşamayı içerirken diğerleri ailelerinden belki de ilk defa ayrılmış, bilmedikleri bir şehirde eğitim görüyor ve yeni bir akran grubu ile tanışmaya çalışıyor olabilir.
#ÜniversiteYapılan son araştırmaların günümüzde her 44çocuktan birinin otizm tanısı aldığını gösterdiğinisöyleyen Doç. Dr. Ayşe Kutlu, “Otizm, bilimsel,klinik ve halk sağlığı alanında önemli bir hastalık.Ailelerin çocuklarının gelişim sürecinde farkettiği küçük sorunlarında bile bir uzmana başvurması hayati önem taşıyor” dedi.
#1Oyun Erbaş, son günlerde pek çok kişinin kariyeri ve hayatı ile araştırdığı isimler arasında yer almaktadır. Tıp eğitimini psikiyatri alanında ilerleten Oytun Erbaş, Alzheimer gibi beyin hastalıkları üzerine de çalışmalar yapmıştır. Peki, Oytun Erbaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Oytun ErbaşOtizmli bireylere genelde bebek yaşta teşhis konsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Tıpkı muhabirlik yapan Rebecca Dingwell gibi… İşte 28 yaşına kadar otizmli olduğunu bilmeden yaşayan ve hayata ayak uydurmaya çalışan Dingwell’ın kendi kelimeleriyle hikayesi…
#OtizmSon yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#PsikiyatriHer 54 çocuğun ortalama 1’inde otizm görüldüğünü belirten Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Otizmi olan çocukların hepsi aynı şiddette otizme sahip değildir. Bazı çocuklar şiddetli sosyal ilişki kuramama, konuşmanın hiç olmaması ve tekrarlayıcı hareketlerin yoğun olduğu şiddetli otizm tablosu içerisindeyken, bazı çocuklarda ise belirtiler oldukça hafif olabilir. Otizmin farkında olmak, yok saymamak ilk basamaktır. Otizmi yok saymayın, farkında olun” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarYarın Dünya Otizm Farkındalık Günü. Dünyanın dört bir yanında otizme farkındalık yaratmak için ‘Mavi Işık Yak’ sloganıyla bir araya geliniyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Suat Kardaş da, salgın döneminde otizmli çocukların eğitiminin çok daha önemli hale geldiğini söylüyor.
#Otizm