Günümüzde daha çok bilinçli ebeveynler tarafından tercih edilen normal doğum, annenin hızla doğal yaşantısına dönerek doğum kilolarından kısa sürede kurtulmasını, bebeğin ise sezaryen ile dünyaya gelen yaşıtlarına göre hayata daha kolay adapte olmasını sağlıyor.
#Doğum ÇeşitleriSezaryen oranının yüzde 60’ın üzerine çıkmasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı, hekimlerin uygun görmesi halinde kadınların normal doğum yapması için protokol hazırladı. Kadınlara, doğumun her aşamasında kararını değiştirerek sezaryene dönme garantisi de verilecek...
#Sağlık BakanlığıÇoğumuz yatağa girerken pijamalarımızı ya da geceliklerimizi giyeriz ama bazı insanlar sağlığa faydalı olduğunu düşündükleri ya da uyurken kendilerini daha rahat hissettikleri için çıplak uyumayı tercih ediyor. Metro.co.uk’e konuşan uyku uzmanı fizyoterapist Sammy Margo'ya göre, soğuk havaya rağmen çıplak uyumak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
#SağlıkSon dönemde sık sık gündeme gelen iddialar çıplak uyumanın stresi ve kaygıyı azaltmaktan doğurganlığı artırmaya kadar pek çok faydasının olduğunu söylüyor. Peki bu söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve tüm iddialara açıklık getirmek için uzmanlarla konuştuk.
#UykuGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirTrombositlerin dağılımlarını ve büyüklüklerini ölçmeye yarayan PDW testi, aşırı kanama durumlarında ve sebepsiz morarma-kızarıklık durumlarında yapılır. PDW nedir, PDW değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Pdw NedirGün içinde ansızın gelen uyuma isteğinizi bastıramıyorsanız, siz de Nicola Barke'nin hayatını değiştiren narkolepsiden mustarip olabilirsiniz. Peki nedir narkolepsi? Normal uykudan nasıl ayırt edilir?
#SağlıkHamilelik sırasında sağlıklı besin çeşitleri yemek, bebeğin kilo almasına ve bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, yeterli besin ve mineral alımı, annelerin hamilelik sırasında canlı ve sağlıklı tutar. Özellikle yeni taze ve organik ürün kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Yeni doğal ürünler, vücuda hayati besin takviyesi veren önemli bir lif kaynağı olduğundan son derecede gereklidir. Bu meyvelerin en başında nar gelmektedir. Hamilelikte nar yemek bebeğe kilo aldırır mı? Leke yapar mı? Gebelikte nar yemenin faydaları nelerdir detayları ile derledik.
ANESTEZİ nedir? Hastalara hangi amaçla nasıl verilir? Kaç türlü anestezi yöntemi vardır? Genel anestezi nasıl bir yöntemdir? Bölgesel anestezinin çeşitleri var mıdır? Lokal anesteziye ne tür durumlarda ihtiyaç olur? Anestezi ilaçlarına karşı hastanın alerjisi olup olmadığını gösteren bir test var mıdır? Hastalar anesteziye nasıl hazırlanmalı ve anesteziyi kim vermelidir? Anestezinin cerrahi müdahale sırasında hem hekime, hem de hastaya getirdiği kolaylıklar nelerdir? Merak edilen tüm bu soruları anestezi ve reanimasyon uzmanı Dr. Serpil Özsezgin anlattı.
#1Rahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her 5 kadından birinde, çapı ufak veya büyük, az ya da çok sayıda ‘miyom’ tespit ediliyor! Vücuttaki östrojen seviyelerinin daha yüksek olması nedeniyle sıklıkla üreme çağındaki 18-45 yaş grubundaki kadınlarda görülen miyomlar, rahim alınması operasyonlarının en sık nedenini oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomların tedavisi ve V-Notes yöntemi hakkında bilgiler verdi.
#V-NOTES YöntemiDoğumdan sonra bebekler için önemli olan anne sütü salgılanmaya başlar. Anne sütü bebeklerin gelişimi açısından çok önemlidir. Bu anlamda karşımıza kolostrum çıkmaktadır. Peki, kolostrum nedir, ne işe yarar? Kolostrumun özelliği nedir, hangi vitaminlerde bulunur? Sizlere kolostrum hakkında merak edilenleri yazımızda derledik.
Zor zamanlarında arkadaşımızın elinden tutmak, canı yandığında çocuğumuza sarılmak, karşımızdakine destek verdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu göstermek için omzuna vurmak… İnsanlar arası iletişimde en etkili yöntemlerden biri belki de dokunmak… Gerçekten de araştırmalar tensel temasın stres seviyesini düşürdüğünü, kalp sağlığını koruduğunu, acı hissini hatta ölüm riskini azalttığını gösteriyor.
#TemasNektarin, aslında şeftalinin tüysüz halidir. Nektarin şeftali kadar lezzetli bir meyvedir. Genelde sindirim sistemi üzerinde de çok önemli etkileri bulunur. Nektarin, aynı zamanda şeftali ve erik ve şeftali ile aynı aileye aittir. Nektarinin faydaları nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#FaydalarıAnkara’da belediyenin girişimiyle “Lezzet Ankara” uygulaması başlatıldı. Esnaftan 0 komisyon alarak üreticiyle tüketiciyi buluşturmayı amaçlıyor. Bir yanıyla şahane: Böylece rekabet oluşacak, belki bu sayede Yemeksepeti de aynı hizmeti daha ucuza vermenin yollarını arayacak. Ama bir yanıyla...
#Savaş ÖzbeyFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitGebelik dönemi, anne adaylarının fizyolojik ve psikolojik olarak değişimler yaşadığı hassas bir dönemdir. Peki gebeler bu dönemi nasıl fırsata çevirebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konuyla ilgili öneriler ve bilgiler verdi.
#HamilelikKadın Hastalıkları, Perinatoloji ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şenol Kalyoncu, özellikle daha önce doğum yapmış hamile kadınlara ‘suda doğum’ uygulamasını tavsiye etti. Kalyoncu, suda doğumun hem bebek hem de anne için daha stressiz ve sancısız gerçekleştiğini söyledi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUNormal doğum, vajinal doğum adıyla da bilinir. Hamileliğin 38. - 42. haftaları arasında gerçekleşen normal doğumun üç evresi bulunmaktadır. İlk evrede sancılar başlar, ikinci evrede rahim ağzı açılır. Üçüncü ve son evrede ise bebek dünyaya gelir. Normal doğum zor mu, sezeryan doğum ile arasındaki farklar nelerdir? Sizin için derledik.
#Normal Doğum NedirMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideHamilelik sırasında cinsel ilişki, gebeliğin tamamında serbesttir. Bazı kişiler ilişki yaşarsa bebeğe zarar gelir düşüncesi ile cinsel ilişkiden kaçınır. Cinsel ilişkiden sonra kramp gibi geçici kasılmalar olabilir ve bunun yaşanması normaldir. Bu krampın geçmesi için bir süre dinlenmek yeterlidir.
#Hamilelikte Cinsel İlişkiİlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGTOrtadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başlamıştır. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, duygusal ve zihinsel yorgunlara iyi gelmesi, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirmesi, yağ yakımını hızlandırması, zayıflatması yönünde çıkan haberler ne kadar doğrudur? Uzman diyetisyen Turgay Köse tüm sorularımızın yanıtını veriyor.