23 Temmuz Pazar günü gerçekleşen 2023 KPSS Genel yetenek genel kültür testi sona erdi. Sınavın ardından yorumlar gelirken, adaylar tarafından sınavda çıkan NFT sorusu gündem oldu. Sınavda NFT Türkçe karşılığı şıklar arasında yer aldı. İşte, NFT nedir, ne demek? KPSS sorusu NFT Türkçe karşılığı ve anlamı
#NFTNFT (non-fungible token) ya da Türkçe ismi ile “nitelikli fikri tapu", metaverse’ün gelişimi ile birlikte popülaritesi gitgide artan bir trend haline geldi. Her ne kadar bazı uygulamalar bu kavramın da içinin boşaltılmasına neden olsa da önümüzdeki dönemlerde NFT’nin stratejik önemi daha da belirginleşecek. Önde gelen Dapp (decentralized application - merkeziyetsiz uygulama) platfor-mu DappRadar verilerine göre, 2020’de sadece $95 milyon olan NFT’lerin ti-caret hacmi; 2021'de $24,9 milyara yükseldi. NBA şu ana kadar, NFT video özetlerinden $230 milyondan fazla hasılat elde etti.
#NftDijital üretken sanattaki eşsizlik ve rastgelelik durumunun ebru ile benzerliğine vurgu yaptığı 'Cryptomarbles' adlı NFT sergisiyle Taksim Metrosu içindeki Taksim Sanat’ta izleyiciyle buluşan sanatçı Ecem Dilan Köse, “Sanatçı dönemin fotoğrafını çeker. Bu dönem de elimizin altındaki en büyük araç bilgisayarlarımız” diyor.
#Ecem Dilan KöseKripto paralardaki sert düşüş, dijital para birimlerinin geçerli olduğu Metaverse evrenleri ile NFT’leri de vurdu. Metaverse’teki arsaların fiyatları plaftormuna göre yüzde 80’lere varan değer kayıpları yaşadı. Dünya haritasının parsellere bölündüğü Metaverse platformu OVR’de ocak ayında İstanbul’da ortalama 200 liradan alıcı bulan bir parselin bugünkü bedeli 60 liraya kadar düştü.
#MetaverseSon dönemde kripto varlıklara olan ilgisiyle dikkatleri üzerine çeken Michael Owen, danışman olarak görev aldığı projenin ardından şimdi kendi koleksiyonunu çıkarıyor. Ancak reklam aşamasındaki 'gerçek dışı' ve 'karşılıksız' vaadi sebebiyle projesi şimdiden ölü doğdu. Ayrıca gelen tepkiler yetmez mi gibi başı daha da derde gireceğe benziyor...
#Michael Owen"NFT nasıl yapılır" sorusunun yanıtı araştırılıyor. Yeni popüler teknoloji NFT yani Non-fungible token, herhangi bir dijital eserin veya varlığın eşsiz olarak tescillenmesine, bir anlamda tapulanmasına olanak sağlıyor. Peki NFT nasıl yapılır, ne işe yarar? İşte konu hakkında detaylar...
#NFT Nasıl YapılırKızını canlı yayında kaybeden acılı baba Andy Parker, tam 7 yıldır korkunç cinayet görüntülerini internetten kaldırmak için mücadele veriyor. Her seferinde telif yasaları engeline takılan baba, son çare olarak teknolojinin popüler girişimlerinden biri olan NFT’den medet umuyor. İşte canlı yayında yaşanan korkunç cinayet, bir babanın savaşı ve NFT’nin bu savaştaki ilginç yeri…
#Alison ParkerPerakende sektörü son yıllarda her açıdan pek çok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldı. COVID-19'un süregelen etkileri, iş gücü sıkıntısı, tedarik zinciri problemleri, tüketicilerin dijital deneyimlere yönelik artan beklentileri arasında; son dönemlerde bir de “metaverse”, sektör açısından adapte olunması gereken yepyeni bir konsept olarak öne çıkıyor.
#HürriyetSanatın blokzincir (blockchain) teknolojisiyle yarattığı sinerjiden ve son dönemlerde oldukça popüler hale gelen NFT’lerden, metaverse ile ilgili yazılarımda sizlere bahsetmiştim. NFT pazarı her geçen gün yeni eserlerle, projelerle, iş birlikleriyle hızlı bir şekilde büyümeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor.
#NftYok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan arılara ve çam balı üretimine yeniden hayat verebilmek için Le Petit Marseillais, National Geographic Türkiye Dergisi iş birliğiyle ‘’Beeing Hope – Arılara Umut Ol’’ isimli bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyor. Farklı disiplinlerden 28 sanatçının dijital eserlerinden oluşan NFT koleksiyonu ile hayata geçirilen proje, Türkiye’de mültidisipliner bir yaklaşımla oluşturulan ilk sanat koleksiyon olma özelliğine sahip.
#NftMetaverse çılgınlığı tüm hızıyla sürüyor. Özellikle son günlerde metaverse dünyasında satılık arsalar popüler olmaya başladı. Metaverse arsalar bir yatırım aracı mı yoksa tamamen dolandırıcılık mı? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye özel değerlendirdi...
#MetaverseKripto paraların popülerleşmesiyle birlikte sanat dünyası yeni nesil koleksiyonculukla tanıştı. Oyun ve kripto para meraklılarının bir süredir aşina olduğu dijital sahiplik sertifikası NFT’ler 2021’de patlama yaptı. NFT’lerin piyasa hacmi 22 milyar dolara ulaşırken, bu rakamın 16.7 milyar dolarını sadece 100 NFT oluşturuyor. NFT’lere biçilen değerler ise dudak uçuklatıyor. Açık arttırmalarda 69 milyon dolara satılan NFT eserler var.
#NFTKripto sanat olarak hayatımıza giren NFT’ler artık sosyal fayda aracı olarak da kullanılıyor. NFT, kripto paralarla ilişkisi nedeniyle birçok kişi için kafa karıştırıcı olsa da dijital dünyanın gelişimi açısından devrimsel nitelikte görülüyor. Ancak İngiltere’de akademisyenler bu alana umut bağlayanları uyarıyor: “NFT alıcılarının ve satıcılarının yüzde 90’ının işlem hacmi bu işten para kazanan yüzde 10’luk kesim kadar. Diğer yandan NFT’lerin dörtte üçünün ortalama satış fiyatı15 doları geçmiyor.
#NFTFacebook CEO'su Mark Zuckerberg 28 Ekim Perşembe günü şirketin adını "Meta" olarak değiştirdiklerini açıkladı. Bu değişiklik zaten, Zuckerberg'in uzun süredir öne çıkardığı ve şirketine yön verdiği "metaverse" stratejisine bir vurgu ve bu kavramı sahiplenme adına da önemli bir adım niteliğinde.
#Ergi ŞenerLondra'da yaşayan 12 yaşındaki Benyamin Ahmed, yaz tatilinde hazırladığı Weird Whales (Acayip Balinalar) adlı grafik serisini NFT (non-fungible token) olarak satıp 290 bin sterlin (yaklaşık 3,3 milyon TL) kazandı.
#NftÖzellikle mart ve nisan aylarında NFT (Non-Fungible Token) dünyası sıkça gündeme gelmiş, milyon dolarlık satışlar havada uçuşmuş, Beeple ve Pak başta olmak üzere dijital sanatçılar birer birer ‘star’ haline gelmiş, ünlü müzayede evleri peş peşe NFT dünyasına dahil olmuştu.
#Onur Baştürk