Ülkelere göre farklı anlamlar taşıyan ve renkli etkinliklere tanık olduğumuz Noel hazırlıkları hızla devam ediyor. Peki, Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinen Christmas (Noel) hangi ülkelerde, ne zaman ve nasıl kutlanır? İşte ülkeler için Noel'in anlamı ve yapılan etkinlikler...
#NoelInter formasıyla inanılmaz işler yapan ancak daha sonra kariyeri düşüşe geçen ve futbol dünyasından sessizce silinen Adriano, yitip giden kariyeriyle ilgili bir yazı kaleme aldı. Uyuşturucu bağımlısı olduğu iddialarına yanıt veren Brezilyalı efsane futbolcu, samimi cümlelerle sokaklarında büyüdüğü favelasından ve günlük yaşantısından bahsetti.
#BrezilyaDoğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinen Christmas (Noel) için hazırlıklar haftalar öncesinden başladı. Günümüzün Noel kutlamaları Hristiyan ülkelerde oldukça renkli geçer. Noel hazırlıkları aylar öncesinden başlar. Hristiyanların İsa'nın doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde advent mumları yakılır. Peki, Christmas ne zaman, hangi ülkelerde kutlanıyor?
#ChristmasÇocuklara göre yılbaşı yetişkinlerden farklı olarak bambaşka anlamlar taşıyor. Özellikle “Noel Baba, çam ağacı süsleme, hediye verme, Hindi yeme” gibi etkinlikler çocukların tüm bunların neden yapıldığını sorgulamalarına ve çeşitli soru sormalarına neden oluyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı, “Yeni yıl, çocuklara yeni başlangıçların geleneksel kutlaması olarak anlatılmalı, bu etkinliklerin neden yapıldığına dair somut örneklerle yeni bir yılın yeni güzellikler getireceği aktarılmalı“ dedi.
#Yılbaşı Neden KutlanırKimin aklında çocukluğundan kalma yılbaşı gecesi hatıraları yoktur ki? Ailece yenilen keyifli yemekler, mümkünse kırmızı kıyafetler, birbirimize hediye ettiğimiz minicik hediyeler, birinci ikinci çinko, tombalalar ve tabi ki bütün gece yağması ve geceyi taçlandırması beklenen kar. Bu yıl alışılmışın aksine öyle bir ortamda yeni yılı bekliyoruz ki, bu hatıralar daha da çok canlanıyor gözümde…
#Panama Gezi RehberiBENİ hem çok güldüren, hem hüzünlendiren biri Aydın Boysan. Birkaç kere röportaj dışında da birlikte olma fırsatım oldu. Bence “muhteşem” sıfatının karşılığı. Ve çok flörtöz, siz onun 92 olduğuna bakmayın. Şahane bir kavalye, şahane bir arkadaş. Kadeh tokuştururken de mutlaka parmakların değmesini ister! Yine kahkahalar içinde gerçekleştirdik bu röportajı. Siz çok yaşayın Aydın Boysan. Sizi çok seviyorum...
Baştan söyleyeyim. Eğer 24 ve 25 Aralık’daki Noel bayramında şöyle etrafı dolaşıp havayı koklamasam, eğer üç hafta önceki şiddet olayları ile akabindeki gösteriler 9 Ocak’a kadar "bayram tatiline" girmese ve eğer bu olaylar insanların yılbaşı heyecanını silip süpürecek kadar keyfini kaçırsaydı "hadi Atina’ya gelin" demezdim. Etrafı dolaştım, havayı kokladım, gereken tespitleri teftişleri yaptım ve evet.. Haydi, Atina’ya gelin..
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Kurban Bayramı ayrı, yılbaşı ayrı anlamdadır. Birbirine karıştırmamak gerekir. Yılbaşını nasıl kutlayacağına herkes özgür iradesiyle karar verir" dedi. Bardakoğlu, alkol kullanılmasının doğru olmadığını ancak bunun da kişiye bağlı olduğunu vurguladı.