Paylaş
Yılbaşı yaklaştıkça hepimizi tatlı bir yeni yıl telaşı sarar. Her yeni yıl yeni umutlar, yeni heyecanlar ve geleceğe yönelik yeni planlar demektir. Her ülke ve her kültür kendi inançlarına ve değerlerine göre yeni yılı karşılar ve aslında yılbaşının ne anlama geldiği konusunda da birbirine benzer inançlar taşır. Peki, miniklerimiz için yılbaşı nasıl bir anlam ifade eder?
Aynı bayramlarda olduğu gibi yılbaşında da en tatlı payı çocuklar alır. Bütün kutlamalara özgü hediye alma kavramı yeni yılı karşılarken de öncelik her zaman çocuklardadır.
Yılbaşı çocuklar için hediyeler, sürprizler, bol abur cubur ve isteklerin yerine getirildiği bir tören demektir. İsteklerin yerine getirilmesi ise yılbaşının ünlü kahramanı Noel Baba tarafından gerçekleştirilir. Burada kafa karıştıran da bu Noel Baba olur.
Aynı şekilde çam ağacı modası da çok yaygınlaştı. Bu karmaşa ve telaşenin içinde çocuklar haklı olarak bazı sorular sorabilirler. Durumu abartmadan esprili bir anlatımla yılbaşı kavramını ve ne anlama geldiğini çocuklara açıklamak gerekir.
Çocukların yeni yıl sorularına verilecek yanıtlar
Bütün bu hazırlıklara ve telaşa tanık olan çocuklar neler olup bittiğini merak ederler ve
dolayısıyla da sorular sorarlar. Ne sorarlar ve nasıl cevap vermeliyiz diye düşündüğümüzde verilecek ilk yanıt şudur: Abartılı bir hayal dünyası sunmak da, son derece gerçekçi olmak da doğru olmaz. Yaşları kaç olursa olsun sonuçta onlar henüz çocuklar ve neşeli, heyecanlı biraz da süslü hikayeler duymak isterler.
- En önemli soru Noel Baba’ya yönelik gelir. Noel Baba kimdir,ne iş yapar,niye çocuklara hediyeler getirir?
- Yılbaşı ne demektir, niye kutlanır?
- Niye bu kadar hazırlık yapılır?
- Komik bir sorudur ama çocukların çok sık sordukları bir soru da, yılbaşı ne zaman kutlanır, niye başka bir tarih değil de 31 Aralık yılbaşıdır?
- Ev niye süslenir, niye çam ağacı alınır, niye hediyeler verilir?
Bu sorulara açıklama getirmek bazen kafa karıştırıcı ve zorlayıcı olabilir. Burada biraz masalsı unsurlar kullanılabilir ama olayı tamamen hayal ürünü haline getirmemek gerekir. Özellikle 6-7 yaşlarına kadar çocukların Noel Baba’ya inancını sarsmamak. Onlar hala masal dünyasında yaşayan minikler. Peki, bu sorulara cevap olarak ne söyleyebiliriz?
- Noel Baba’nın çocukları çok seven bir insan olduğu, çocuklara hediye vermekten mutluluk duyduğu, sürprizler yaptığı anlatılabilir. Daha büyük yaş grupları için eski zamanlarda böyle bir insanın yaşadığı ama şimdi o inancın devam ettirildiği söylenebilir.
- Yılbaşı zaman ve tarih kavramını vermek için uygun bir andır. Özellikle büyüdüğü ve artık bir yaş daha büyük olduğu vurgulanabilir. Yeni bir yıla girmemizi kutladığımız, bunun da yeni ve güzel şeyler olacağına inanmamızla ilgili olduğu anlatılabilir.
- “Neden 31 Aralık yılbaşıdır?” sorusuna verilecek yanıt da önemlidir. Bütün insanların ortak bir karara vararak, bir gün belirledikleri ve bu takvimleri oluşturarak karışıklığın önüne geçildiği söylenebilir.
- Eğlenceli ve süslü bir evde misafirlerle beraber geçirilecek uzun bir gecenin daha hoş olacağı ve hediye alıp vermenin de insanları mutlu edeceği açıklanabilir.
Ailelerin yılbaşı kavramına yaklaşımı
Yeni yıl hepimiz için heyecan kaynağıdır. Çocuklar için de öyle. Onlar, işin eğlence kısmıyla ilgilidirler ama meraklı olmalarından kaynaklanan soruları da vardır. Bu sorulara ailenin kendi yapısıyla uyumlu yanıtlar verilirken açıklamaların çok ayrıntılı olmasına gerek yoktur. Olayın bilimsel ve tarihi yönü onları çok ilgilendirmez.
Aslında hemen hemen bütün kutlamalar gibi yılbaşı günleri de bir araya gelmek için güzel fırsatlar olarak değerlendirilmelidir. Hoş sohbetlerin yapıldığı, eğlenceli oyunların oynandığı, hediyelerin verildiği yılbaşı geceleri pek çok umudun da yeşerdiği özel günlerdir. Gelecekte de çocuklarımıza geçmişlerinden güzel anılar bırakır.
Psikolog Serap Duygulu
Paylaş