İsveç Akademisi tarafından verilen ve yazın dünyasının en büyük ödülü kabul edilen Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro oldu. Sinemaya da uyarlanan ‘Günden Kalanlar’ ve ‘Beni Asla Bırakma’ gibi romanlarıyla tanınan Ishiguro’nun birçok kitabı Türkçede de yayımlandı.
#KitapsanatToplumların gelişmişliği bilim insanlarının üretkenliği ile doğru orantılıdır. Bilimsel çalışmalar yaparak araştırma-geliştirme ekosisteminde kendisini ispatlamış bilim insanlarının ürün-geliştirme faaliyetlerine yönelmesi ile teknoloji, kalkınma, refah üçgeni hayat bulmaya, toplumların refah mutluluk seviyeleri de logaritmik olarak artmaya başlar.
#Konuk YazarTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 20222021 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulunan Abdulrazak Gurnah, 2017 tarihli romanı ‘Kumdan Yürek’te Zanzibar’dan İngiltere’ye uzanan hüzünlü bir hikâye anlatıyor. Aile bağlarına dair, kendi kendini sürgün etmeye, ülkenizi sömürgeleştiren ülkeye göç etmeye, kimliğe dair bir hikâye bu... Ve aynı zamanda Batı’nın kendisi gibi olmayanlara dayattığı bireysel ve küresel yabancılaşmanın hikâyesi.
#Kumdan Yürek2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Türkçeye de çevrilen ‘Kumdan Yürek’, ‘Deniz Kenarında’, ‘Sessizliğe Hayranlık’, ‘Son Hediye’ ve ‘Terkediş’ gibi etkileyici romanlarında göç ve sömürgecilik gibi yakıcı konuları ele alan Tanzanya doğumlu yazar Abdulrazak Gurnah kazandı.
#Nobel Ödülü YazarOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil Kitapları2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazue Ishiguro, yeni romanı ‘Klara ile Güneş’te yapay zekâya sahip bir robotun insanı ve toplumu anlamlandırma çabasını işliyor. Ishiguro, yakın geleceğin bu distopik yorumunda bir kez daha hatırlayış ve unutuşu, sevgiyi, sevginin farklı tezahürlerini sorguluyor.
#Kazuo IshiguroYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Samuel Beckett’in ikonik fotoğrafıyla belleklerde yer eden Lütfi Özkök, Nâzım Hikmet’ten René Char’e, Sait Faik’ten Albert Camus’ya, Henry Miller’dan T.S. Elliot’a efsane edebiyatçı portreleriyle İstanbul Modern’de. Ömrünü fotoğrafa ve edebiyata adayan Özkök, çektiği sanatçı portreleriyle dünya fotoğraf dağarcığında unutulmayacak bir yer edindi.
#Lütfi ÖzkökAnkara Kitap Fuarı'nda İtalya rüzgarı esecek . Bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek Ankara Kitap Fuarı'nın konuk ülkesi İtalya olacak. Dönüş adlı romanıyla 2017 Campiello ödülü kazanan Donatella di Pietrantonio'nun Türk okuyucularla buluşacağı fuarda, İtalya'daki tarihi kütüphaneler, İtalyan çocuk ve polis edebiyatıyla şair Giacomo Leopardi, aydın Giovanni Papini, yazarlar Primo Levi, Italo Calvino, Luigi Pirandello hakkında konferanslar düzenlenecek
#Ankara Kitap FuarıYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo Nesbo23 Mayıs-12 Haziran arasında klasik müziğin dünyaca ünlü isimlerini ağırlayacak 46. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl son derece anlamlı bir proje başlattı: Yarının Kadın Yıldızları. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) desteğiyle hayata geçirilen projeye izleyiciler de 28 Mayıs’taki konser için bilet alarak destek olabilecek. Proje kapsamında jüri tarafından seçilen 14 üstün yetenekli kadın müzisyenin gelecek hayallerini dinledik.
#Yarının Kadın YıldızlarıYaklaşan Sevgililer Günü vesilesiyle, bu hafta aşkı en iyi anlatan romanları seçtik. Ancak bir sınırlama yaptık ve jürimize 21. yüzyılın en iyilerini sorduk. Ortaya çıkan listeye bakınca, henüz 17 yılı geride bırakmasına rağmen bu yüzyılda pek çok başyapıtın kaleme alındığını gördük. Listedeki romanların yarısı, çoktan sinemaya uyarlanmış bile.
#Aşk Romanlarıİsveç’in başkenti Stockholm’de Nobel ödüllerinin verileceği aralık ayının ortalarına doğru kenti bir heyecan sarar. Nobel Ödülü’nü alan bilim insanları Grand Hotel’de konaklar, konuklarını da burada ağırlar. Hatta otelin içinde daha girişten itibaren Nobel masaları oluşturulur, görüşmeler için özel salonlar açılır.
#ÇOCUKİsveç’in başkenti Stockholm’de Nobel ödüllerinin verileceği aralık ayının ortalarına doğru kenti bir heyecan sarar. Nobel Ödülü’nü alan bilim insanları Grand Hotel’de konaklar, konuklarını da burada ağırlar. Hatta otelin içinde daha girişten itibaren Nobel masaları oluşturulur, görüşmeler için özel salonlar açılır.
#Nuran ÇakmakçıEka Kurniawan romancılık kariyerinin ilk romanı olan ‘Güzellik Bir Yaradır’da ülkesinin 20. yüzyılında yaşadığı felaketleri hayali bir kent özelinde büyülü bir gerçekçilik içinde ele alıyor. Roman kişilerinin tarihin akışı içinde oradan oraya savrulduğu, fantastik öğelerin tarihsel gerçeklere kaynaştığı çok sayıda masalsı hikâye barındıran ‘Güzellik Bir Yaradır’ ile hem Endonezya edebiyatını hem de geleceği parlak bir yazarı tanıma fırsatı buluyoruz.
#Güzellik Bir YaradırPop müziğin son dönemdeki yıldız ismi Sıla Gençoğlu, bu kez şiirleriyle sesleniyor bize. İlk şiir kitabı ‘Anlatsam Geçer mi?’, Sıla’nın “Benim için hep ilkti” dediği, “Hep kendi biçemimin peşinde oldum” diye anlattığı ‘kaleminin’ sesi... Yazar ve şair Kemal Varol ile müzisyen ve şair Sıla Gençoğlu’nun sohbeti...
#Kitapsanat