Almanya’da nitelikli iş gücü açığı her alanda kendini gösteriyor. Son uyarı ise sağlık sektöründen geldi. Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, sağlık sisteminde sorunların her geçen yıl arttığını, 4 bin 800 aile hekimliği kadrosunun şu an boş olduğunu söyledi.
#AlmanyaAralarında sağ popülist AfD’li bazı politikacıların da bulunduğu aşırı sağcı ırkçıların Alman vatandaşı olsalar bile ülkede yaşayan milyonlarca göçmen kökenli insanın sınır dışı edilmesi, hatta bir Afrika ülkesine sürgüne gönderilmesi planları yaptıklarının ortaya çıkması, haklı olarak Almanya’da sağduyulu çevrelerin tedirginliğini artırdı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’daki yeni yılla birlikte bazı yasal düzenlemeler de yürürlüğe giriyor. Yaklaşık 21 milyon emekli, temmuz ayından itibaren emekli maaşlarında zam alırken, yasal asgari ücret de yılbaşından itibaren zamlanıyor. Hartz IV’ün yerini alan Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) yüzde 12 oranında artırılacak. Nitelikli göç yasasının kapsamı da mart ve temmuzdan itibaren kademeli olarak genişletilecek. İşte 2024’teki değişiklikler.
#AlmanyaAlmanya fırsat kartı için geri sayım başladı. Almanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor. Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.
#AlmanyaAlmanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor. Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.
#Fırsat KartıAlmanya’da yeni göç yasası Federal Meclis’te kabul edildi. İş piyasasındaki kalifiye personel açığını gidermek amacıyla, kalifiye göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştıran Nitelikli İşçi Göç Yasası iktidar partilerini oylarıyla Meclis’ten geçti. Nitelikli göç yasası 388 evet, 234 hayır, 31 çekimser oyla kabul edildi.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasanın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti, yaşanan iş gücü açığını kapatmak için 1955 yılında İtalya ile iş gücü anlaşması imzaladı. 1960 yılında İspanya ve Yunanistan, 1961’de Türkiye, 1963’te Fas, 1964’de Portekiz, 1968’de Yugoslavya ile anlaşmalar imzalandı.
#AlmanyaTürkiye’nin ‘meyve bahçesi’ olarak bilinen Isparta’da tardımda nitelikli iş gücünü artırmak amacıyla çalışma başlatıldı. ITSO Başkanı Mustafa Tutar, “İşçi sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sebeple 3 bin kişilik çadır oluşturuldu. Bu çadırlarda kalan mevsimlik işçiler, üzümden elmaya, kirazdan domatese ürünlerin toplanmasında istihdam ediliyor” dedi.
#IspartaBatı Kipaş Kağıt Fabrikası Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk ekonomisine güvenen herkese sahip çıkıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrikayla ilgili "Ülkemizin 250 milyon dolarlık kağıt ithalatını sonlandıracak bu tesis aynı zamanda 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecektir. 450 milyon dolarlık cari açığın kapanmasını sağlayacak" ifadesinde bulundu. '550 milyon dolarlık ilk etapta 800 kişi istihdam edilecektir' diyen Erdoğan, "2. etap için 450 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor. 600 kişilik ilave istihdam sağlanacak" açıklamasında bulundu. Erdoğan ayrıca, "Tesis çevreci üretim anlayışıyla faaliyet gösterecek, 2. etapla 21 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçilecek" dedi.
#CumhurbaşkanıAlmanya’ya Türk işçi göçünün 60’ıncı yılı Köln Büyükşehir Belediyesi Gürzenich Salonu’nda yapılan etkinlikle kutlandı. Programa Kuzey Ren Vestfalya (NRV) Eyalet Çocuk Aile Mülteci ve Uyum Bakanı Joachim Stamp, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, Eyalet Uyum Meclisleri Başkanı Tayfun Keltek, siyasiler, birinci kuşak gurbetçilerin çocukları ve çok sayıda Türk ve Alman vatandaşı katıldı.
#KÖLNAlmanya’da büyüyen nitelikli iş gücü açığını kapatmak için ilk kez AB dışından nitelikli işçinin önünü açacak tasarıdan ne işverenler memnun ne de iş ajansları. Üstelik tasarıda iyi Almanca, meslek eğitimi için 20 yaş sınırı, lise diploması ya da yabancı ülkedeki bir Alman okulundan mezun olma gibi ağır şartlar yer alıyor.
#Almanya“Bizim askerimiz Suriye’de savaşırken onlar nargile içiyor... Ucuza çalışıp Türkleri işsiz bırakıyorlar... Nitelikli olanları Avrupa’yı, eğitimsizler Türkiye’yi seçiyor... Bu kadar fakirlerse neden çok çocuk yapıyorlar...” TÜBİTAK ile birlikte ‘1003 Entegrasyon Projesi’nin startını veren Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem Köşer Akçapar’a göre bu düşüncelerin çoğu Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili yanlış bir algıdan besleniyor ve suç oranları sanıldığının aksine çok düşük: “Büyük kısmı burada yaşamaya devam edecek. 5-9 yaş arası 478 bin çocuk var. Bunların bir kısmı burada doğdu, bir kısmı çok küçükken geldi. Suriye ile ilgili hiçbir hatıraları yok. Bir an önce entegrasyon şart.”
#Şebnem Köşer AkçaparTürkiye’de yurtdışından gelen ekiplerin yürüttüğü arkeolojik kazılar için en az yüzde 51 Türk çalışan şartı getirildi. Uygulama devam eden 32 yabancı kazıda başlatıldı. Karar, arkeoloji alanında daha fazla Türk bilim insanının yetişmesi için alındı.
#Gazetehaberleri- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: - "Dünyanın hurdasını çekiyoruz ve onları eritip dünyaya satıyoruz. Dünyanın tam tersine bir durumla karşı karşıyayız. Biz Japonya ve Amerika'nın hurdasını satın alıyoruz. Bu sürdürülebilir bir şey değil" - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: - "İnşallah önümüzdeki dönemde endüstriyel ve tasarımı tamamlar tamamlamaz tamamı yerli olan yüksek hızlı trenlerimizi Türkiye'de üreteceğiz" - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin: - " Şimdi Artık Türkiye'de iş adamlarımız, sanayicilerimiz ve mühendislerimiz yabancı katkısı olmadan yüksek fırın yapacak kapasiteye geldiler"
Babası Almanya’ya ilk giden işçilerden olan Oflu MuratÖztürk, eğitimini tamamladıktan sonra İsviçre’de esansüreticisi bir firmada 3 yıl çalıştı. Bu firmanın distribütörüolarak Türkiye’ye döndü. Öztürk, sonunda Selimpaşa’ya 9milyon dolarlık yatırımla kendi esans fabrikasını kurdu.
Babası Almanya’ya ilk giden işçilerden olan Oflu Murat Öztürk, eğitimini tamamladıktan sonra İsviçre’de esans üreticisi bir firmada 3 yıl çalıştı. Bu firmanın distribütörü olarak Türkiye’ye döndü. Öztürk, sonunda Selimpaşa’ya 9 milyon dolarlık yatırımla kendi esans fabrikasını kurdu.