Güncelleme Tarihi:
EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM
Almanya’daki yaklaşık 21 milyon emekli, 1 Temmuz’dan itibaren emekli maaşlarında yüzde üçün üzerinde bir artış alacak. Son emeklilik sigortası raporuna göre, zammın hatta yaklaşık yüzde 3.5 civarında olabileceği belirtildi. Ancak kesin zam oranı bahar aylarında belirlenecek.
GASTRONOMİDE KDV ORANI
Almanya’da korona salgını döneminde gastronomi sektörüne destek olmak için yüzde 7’ye düşürülen KDV oranı 1 Ocak’tan itibaren yeniden yüzde 19’a yükseldi. Almanya’da Gastronomi ve Otelciler Birliği, KDV oranının yükselmesiyle branşın zora gireceği ve birçok restoranın iflasla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
BÜRGERGELD-VATANDAŞLIK PARASI
1 Ocak’tan itibaren, Hartz IV’ün yerini alan Vatandaşlık Parası standart oranları arttı. Bekar kişiler yaklaşık 61 Euro’luk artışla ayda 563 Euro alacak. Çiftlerde ise oran eş başına 451 Euro’dan 506 Euro’ya yükselecek. Çocuklar ve gençler, yaşlarına bağlı olarak 39 ila 51 Euro daha fazla sosyal yardım alacak.
ÇOCUK EK ÖDEMELERİ ARTIYOR
Çok düşük gelirli aileler 1 Ocak’tan itibaren çocukları için daha fazla destek alabilecek. Çocuk yardımı için mümkün olan maksimum miktar aylık 250’den 292 Euro’ya yükselecek. Belirlenen miktar ailenin kişisel koşullarına bağlı olacak. Halihazırda çocuk yardımı alan ya da bu yardım için başvuruda bulunmuş olan kişilerin herhangi bir işlem yapmasına gerek yok.
ASGARİ ÜCRET VE ‘MİNİ JOB’
Yasal asgari ücret 1 Ocak itibariyle saat başına brüt 12 Euro’dan 12.41 Euro’ya yükseldi. Ancak daha önceki asgari ücret artışlarından farklı olarak, ‘Mini job’ adı verilen kısa süreli işlerdeki işçilerin çalışma saatleri artık azalmayacak. Mini job Centre’a göre ayda yaklaşık 43 çalışma saati hâlâ mümkün olacak.
BAKIM ALANINDA ÇALIŞANLARA YENİ ÜCRET
1 Mayıs’tan itibaren yaşlı bakımında çalışan bakım asistanları saat başına 15.50 Euro ücret alacak. Bu alanda çalışanlar daha önce 14.15 Euro alıyorlardı. Bir yıllık eğitim almış kalifiye bakım asistanlarının saat ücreti ise 15.25 Euro’dan 16.50 Euro’ya yükselecek. Bakım uzmanları ise 18.25 yerine saat ücreti olarak 19.50 Euro alacak.
İŞ KAZALARI DİJİTAL BİLDİRİLEBİLECEK
1 Ocak’tan itibaren şirketler, çalışanlarının maruz kaldığı kazaları ve meslek hastalıklarını Alman Sosyal Kaza Sigortası’na online olarak da bildirebilecek. Bu amaçla bir hizmet portalı kuruldu. Dijital raporlama 2028 yılından itibaren zorunlu hale gelecek.
HASTALIĞIN İŞ BULMA KURUMUNA BİLDİRİLMESİ
Yasal sağlık sigortası olan işsizler, hastalandıklarında iş bulma kurumuna bildirimde bulunmaya devam etmek zorunda. Ancak 1 Ocak’tan itibaren artık iş göremezlik raporu sunmaları gerekmeyecek. Bunun yerine İş Ajansı bu bildirimi otomatik olarak ilgili sağlık sigortası kurumundan alabilecek.MÜLTECİLER İÇİN DAHA AZ NAKİT
Ocak 2024’ten itibaren, vatandaşlık parası ya da sosyal yardım alan ve tam pansiyonlu ortak konutlarda yaşayan mülteciler artık gıda ve evde enerji tüketimi için nakit para almayacak. Tek bir yetişkin için bu ayni yardımın değeri 186 Euro olarak belirlendi. Bu miktar artık vatandaşlık parasından ya da sosyal yardımdan düşülecek.
GÖÇ YASASININ KAPSAMI GENİŞLİYOR
Kasım 2023’ten bu yana yürürlükte olan Nitelikli Göç Yasası’nın kapsamı, bu yılın mart ayından itibaren genişleyecek. Yurt dışından Almanya’ya gelmek isteyen vasıflı işçiler, eğitim programlarına katılmak için 12 ay yerine 24 ay oturma izni alacaklar. Bu süre üç yıla kadar uzatılabilecek. Kalifikasyon programının yanı sıra yarı zamanlı bir işte çalışanlara, daha önceki 10 saat yerine haftada 20 saat çalışma izni verilecek. Yabancı bilişim uzmanlarının artık vize için dil becerilerini göstermeleri gerekmeyecek ve üç yerine sadece iki yıllık mesleki deneyimleri yeterli olacak. Üçüncü ülkelerden gelen yaşlı ve hasta bakıcı hemşire yardımcıları, eğitim süreleri üç yıllık düzenlenmiş uzmanlık eğitim programından daha az olsa bile sağlık ve bakım sektöründe istihdam edilebilecek. Ancak, gelecek kişilerin, bakım sektöründe Almanya’da geçerli bir mesleki eğitime ya da Almanya’da tanınan yabancı bir bakım yeterliliğine sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.
‘İŞ ARAMA FIRSAT KARTI’
Haziran 2024’ten itibaren bir ‘iş arama fırsat kartı’ uygulamaya konulacak. Bu kart başlangıçta en fazla bir yıl için verilecek ve bu süre zarfında kişi geçimini güvence altına alabilecek. Bu kart, Almanya’da kaldıkları süre boyunca mesleki deneme süresi ya da yarı zamanlı istihdam için fırsatlar sunuyor. Yabancı diplomalarının tam eşdeğer olduğunu kanıtlayabilen üçüncü ülke vatandaşları, herhangi bir özel şart olmaksızın fırsat kartı alabilecek.