İsviçre’de ‘esans’ı öğrendi Selimpaşa’da fabrika kurdu

Güncelleme Tarihi:

İsviçre’de ‘esans’ı öğrendi Selimpaşa’da fabrika kurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2012 00:00

Babası Almanya’ya ilk giden işçilerden olan Oflu Murat Öztürk, eğitimini tamamladıktan sonra İsviçre’de esans üreticisi bir firmada 3 yıl çalıştı. Bu firmanın distribütörü olarak Türkiye’ye döndü. Öztürk, sonunda Selimpaşa’ya 9 milyon dolarlık yatırımla kendi esans fabrikasını kurdu.

Haberin Devamı

KOZMETİK ve temizlik sektörü başta olmak üzere birçok sanayi sektörünün kullandığı ‘esans’ üretimi konusunda yeni yatırımlar yapılıyor. Babası Almanya’ya ilk giden işçiler arasında olan Oflu Murat Öztürk, Almanya’da eğtimini tamamladı ve sonra İsviçre’de bir esans üreticisinde iş buldu. Bu firmada 3 yıl çalışan Murat Öztürk, bu firmanın distribütörü olarak Türkiye’ye döndü. Kısa sürede yüksek cirolar yakalayan Seluz Kimya Kozmetik Ticaret Sanayi. A.Ş. (Seluz Kimya) Yönetim Kurulu Başkanı Munat Öztürk, İsviçrelilere ortak fabrika kurmayı teklif etti ama olumsuz sonuç aldı. Bunun üzerine kendi başına yatırıma soyundu ve Selimpaşa’ya esans fabrikasını kurdu. Murat Öztürk şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

Ofluyum, Almanya’da doğdum
Almanya 1972 doğumluyum. Hayatımın çoğu da Almanya’da geçti ama biz Ofluyuz. Babam, Almanya’ya işçi olarak ilk gidenlerden. Stutgart’ta bir palet fabriaksında işçi olarak çalıştı. Beni okuttu. İktisatı bitirdim. Sonra İsviçre’de yaşadım. Çünkü okul bittikten sonra İsviçre’de esans üreticisi bir firmada satış bölümünde çalışmaya başaldım. 3 yıl çalıştım sonra Türkiye’ye geldim.

Haberin Devamı

Sermaye Türkiye’de büyüdü
1999’da Türkiye’ye döndüğümde öyle birikimimiz de yoktu. Aslında sıfırdan başladık. İsviçre’de çalıştığım firmanın Türkiye mümessilliğini aldık. Oradaki genel müdür ile arkadaştık. Türkiye’deki mümessilllerinden memnun değildi. İşe küçük başladık. Birkaç yıl geçince satışlar yükseldi. Firmanın dünya satışlarının yüzde 25’ini Türkiye’de yapar hale geldik. 400 bin frank ciro yapan firma bizimle 4 yılda 10 milyon İsviçre Frankı’na dayandı.

Üretim yatırımı istedik
Ciro yükselince Türkiye’de üretim yapmak istedik. 2007’de distribütörü olduğumuz firmaya güzel bir teklif sunduk. ‘Türkiye pazarı çok iyi gidiyor, daha da iyi olacak. Birlikte üretim tesisi kuralım ve artık üretim yapalım yüzde 50-50 ortaklığa hazırız’ dedik. Ancak onlar üretimi ülkelerinden çıkarmak istemediler. Üretim know-how’u vermeyi de reddettiler. Biz de İsviçreli firmanın distribütörlüğünü bıraktık ve know-how’umuzu da kendimiz satın aldık. 2007’de üretime başladık.

Haberin Devamı

Önce deneme üretimi
2007 yılında Hadımköy’de başlayan üretim küçük çaplı bir deneme üretimi oldu. 100 çeşit ürünle başlamıştık. Pazarın bize kucak açması üzerine üretim büyüdü. Müşterilerimiz bizi seviyordu ve piyasa elimizden tuttu. Esans kullanan sanayicilerimiz bizi teşvik etti. Aylık 3-5 tonla başlamıştık. Şu anda aylık 70 tona kadar çıkmış durumdayız. 2010’da ise hayalimizdeki fabrikamızın inşaatına Selimpaşa’da kendi arsamız üzerinde başladık. 2011 döndüncü ayında üretime aldık. 10 binden fazla ürünümüz var. 1100 çeşit hammadde kullanıyoruz. Bunun için 40 civarında ülkeden ithalat yapıyoruz. Gül yağı Türkiye’den diğerleri ithalat.

9 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz

Haberin Devamı

SELUZ Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öztürk, Selimpaşa’da 4 bin metrekare kapalı alana sahip yatırım projesinin 2 bin metrekarelik bir Ar-Ge laboratuvarını da kapsadığını belirterek, şöyle konuşuyor: “Şu an kozmetik için esans üretim tarafı tamam ve üretimimizi yapıyoruz. Laboratuvarın inşaatı sürüyor. Üretimde ikinci aşama sadece gıda esansları üretecek bir ek yatırımımız da olacak. Yatırımımız bitince kapalı alanımız 8 bin metrekareye çıkacak. Toplam yatırım tutarımız ise 9 milyon dolarlık olacak. Yatırım için gerekli tüm yüksek teknoloji makinelerimizin siparişini verdik. Tesisimiz, eskiden mümessili olduğumuz İsviçreli firmanın fabrikasından çok daha üstün. Türkiye’de bu sektörde çok üretici yok, ithalat çok yüksek. 70 ton olan aylık esans üretimimizi 150 tona kadar çıkaracağız. 2011’de 19 milyon dolar ciro yaptık. Bu yıl 25 milyon dolar hedefliyoruz. İhracatımız da çok kısa sürede 1.5 milyon dolara çıktı. 15 ülkeye ürün satar hale geldik. Hong Kong’a başladık, Hindistan’a bu yıl başlıyoruz.”

Haberin Devamı

5 parfümör almak için ilana çıktık 80 yabancı başvurdu

SELUZ Kimya’da şu anda 42 kişilik istihdamları olduğunu belirten Murat Öztürk, ilginç bir gelişmeyi de anlatıyor. Öztürk, “Sektör Türkiye’de yeni olduğu için örneğin parfümör gibi teknik elemanları bulamıyoruz. Bu yüzden de Avrupa’da gazetelere ilan verdik. Tamamı İngiliz, Alman, İtalyan vatandaşı olan (Türk değiller) 70-80 kişi müracaat etti. Gelip Türkiye’de çalışmak istiyorlar. Bu da bizi çok duygulandırdı. Çünkü önceden Türkiye’yi yaşanmaz bir yer olarak görüyorlardı. Şimdi en nitelikli Alman, İngiliz bile Türki-ye’de iş arıyor ve gelmek burada yaşamak istiyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER

Haberin Devamı

BUTGEM, imzayı attı Kosovalıya kapı açtı

BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) ile Kosova Ticaret ve Sanayi Odası, mesleki eğitim konusunda işbirliği protokolü imzaladı. Protokole BUTGEM Başkanı İlhan Parseker, Kosova TSO Başkanı Safet Gerxhaliu ve UNDP Kosova Üst Düzey Sorumlusu Osnat Lubrani imza koydu. Nisan ayında Kosova’dan 22  öğrenci ve 2 öğretmen BUTGEM’de talaşlı üretim ve temel bakım onarım konularında eğitim alacak. BUTGEM Başkanı İlhan Parseker, iyi yetişmiş insan gücünün önemine işaret ederek, “Mesleki ara eleman ihtiyacına köklü çözüm bulma konusunda BUTGEM’le ciddi bir fark yarattığımıza inanıyorum” dedi. Parseker, işsizlik oranı yüzde 40’ların üzerinde olan Kosova’nın kısa sürede yol alacağına inancını “Balkan topluluklarının çalışkanlığını, tutumluluğunu ve hırsını çok iyi biliriz. 2 milyon nüfusun kısa sürede makul bir refah seviyesine ulaşması hiç de zor değil” şeklinde ifade etti.

Demiryolu fuarına 20 ülkeden 200 firma katılıyor

EUROASIA Rail 2. Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’na 20 ülkedn 200 fima katılıyor. Sektördeki küresel dev firmalar bu sefer İstanbul’da buluşuyor. 8 Mart’ta başlayacak fuarın açılışını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yapacak. Türkel Fuarcılık’ın düzenlediği fuarın açılışına, Bulgar Ulaştırma Bakanı Ivaylo Moskovski, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nazarguly Saguliyew, Türkmenistan Demiryolu Bakanı Rozymyrat Begendikoviç Seyitkulyyew, Çek Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Direktörü Jindrich Kusnir, Yunanistan Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ioannis Petropoulos, Rus Devlet Demiryolları üst düzey yetkilileri de katılacak. İstanbul Fuar Merkezi’nde 10 Mart’a kadar açık kalacak fuar, 11 bin metrekare alanda demiryolu ve altyapısı ile ilgili her türlü ürün ve teknolojiyi tanıtacak bir platform olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!