Hem denizde hem nehirlerde birçok gezi yaptım. Rahattır, lezzetlidir, insanı yormaz. İstediğini istediğin zaman yapmakta özgür olursun. Bu hafta size, daha önce yaptığım Nil Nehri yolculuğunu anlatmaya çalışacağım. Bu ilginç seyahatte ilginç görüntüler görmüş, ilginç lezzetlerle tanışmıştım. Evet, kaptan düdüğü çaldı, nehir gemisi kalkıyor.
#Nil GezileriAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#Mısırİlköğretim ve liselerin ilk ara tatili 15 Kasım’da başlıyor. Neredeyse iki yıldır okula gitmiyorlardı ve ilk dönem pek çoğu için kolay geçmedi. Keşif duygusunu harekete geçirecek, doğaya ve dünyaya ilgiyle bakacakları güzel bir tatili hak ettiler. Bir hafta sürecek bu küçük molada hem dinlensinler hem de öğrensinler diye çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz verimli bir tatil planlamak için jürimize danıştık. Yurtiçinden ve yurtdışından 10 ilgi çekici öneriyi sıraladık.
#HürriyetYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilAmazon Nehri denilince ilk aklımıza gelen Amazonlar bölgesi oluyor. Ama ben bu yazımda sizlere Brezilya’nın Amazonlar Eyaletinden değil, Peru’nun Puerto Maldonado kentini, buradaki vahşi milli parkları, canlılarını ve Amazon Nehri deneyimlerimi anlatacağım…
#AmazonADANA’da yaşayan teknoloji ve tasarım öğretmeni Önder Sayar (42) ile eşi tarih öğretmeni Gülsüm Börklüce Sayar (34), 4 yaşındaki kızları Yaprak Nil ile beraber Bolu’dan Çanakkale’ye bisikletleriyle geldi. Öğretmen çift ile kızları, yaklaşık 1500 kilometre pedal çevirerek, tarih ve kültür gezisi gerçekleştirdi.
#ADANA‘Piramitlerin Gölgesinde’, yazarının deyimiyle “Okuru Mısır’a yolculuğa çağıran, onu eşsiz bir coğrafyada ve bu coğrafyadan kaynaklanan gizemli bir tarihin içerisinde dolaştırmayı amaçlayan bir kitap. Biraz iddialı olabilir ama, edebiyatımızda belki de bir ilk.”
#Nedim GürselDünyanın en büyük tatlısu kaynağı, tek başına canlı çeşitliliğinin yüzde 10’unun ev sahibi, ciğerlerimiz, rengimiz, sesimiz, hayatın kaynağı ve yeryüzü cenneti ‘Amazon Ormanları’... Nehirde seyir, ormanda yürüyüşle bir hayalin içine girdim. 40-45 metrelik dimdik dev ağaçlar (ceiba), zehirli bitkiler, hiç ölmeyecekmiş gibi müthiş bir örgütlülük içinde yaprak taşıyan karıncalar, termit yuvaları, dev zehirli karıncalar, sincap maymunları, papağanlar, piranalar ve daha niceleri... Gördüğüm her şey ve onların bende yarattığı duygular hayatımda bir ilk oldu.
#AmazonBURSA Büyükşehir Belediyesi, Uluabat Gölü'nü Marmara Denizi'ne bağlayacak projeyle bölgeyi turizme açmayı planlıyor. Marmara Denizi ile göl arasındaki 30 kilometrelik hattın, Nil Nehri'nde olduğu gibi tekne turlarına açılması planlanırken, bölge ekonomisi turizmle kalkınacak.
İstanbullu fotoğrafçı Pınar Demiral ve eşi Portekizli avukat Miguel Martins, haziranda Etstur’un “İnanılmaz İş Teklifi”ni kazanıp yola düştü. Tüm masrafları firma tarafından ödenen, ayrıca beş bin TL maaş, 15 bin TL limitli kredi kartı verilen çift bunun karşılığında video günlükler hazırlıyor, gezi güncesi yazıyor. Maceralarını Hürriyet Pazar ve www.istebenimtatilim.com’dan binlerce kişi izliyor. Üç ay sonra bitecek bu mucizevi fırsat ikiliyi beklemedikleri kadar yormuş. “2 Ocak’ta bu iş bittiğinde, biriktirdiğimiz parayla tatile çıkacağız. Tropik bir adanın kumsalında, videosuz, telaşsız bir tatil hayal ediyoruz” diyorlar.
Geçmiş yıllara oranla yağışlı bir sezon geçirdiği halde Doğu Karadeniz sahillerinde deniz suyu sıcaklığı bu yıl da düşmedi. Trabzon’daki deniz suyu sıcaklığı Mersin’in Anamur sahilleriyle aynı: 27 derece. Giresun’dan Artvin’e uzanan sahil şeridinde bu yıl da mavi bayrak dalgalanmıyor. Temmuz ortasında başlayan yayla şenlikleri tüm hızıyla sürüyor.
Rehber ve yazar Turgay Tuna, Mısır’a bir iş için altı aylığına gitmişti, altı yıl kaldı. Bu süre içinde evlendi ve yaşadığı yerin tarihine ilgisi arttı. Türkiye’ye döndükten sonra da Mısır merakını kaybetmedi. 1995’ten beri FestTravel’la Mısır turlarına katılıyor. Tuna, şimdiye kadar 135 Mısır turuna rehberlik yaptı.