Derya Tuna hakkında da skandal bir haber gündeme geldi. Yargıya intikal eden olay, iddiaya göre şöyle gelişiyor: Geçen ağustosta Derya Tuna’nın evine misafirliğe giden yeğeni ve arkadaşları, gece yarısı bahçede sohbet ediyor. Sitede oturan bir baba-oğul, gençleri bahçeden çıkmaları için uyarıyor ve kavga çıkıyor. Taraflar birbirinden şikayetçi oluyor. Tuna “Dua edin olayı İbrahim Tatlıses duymadı” diyor... Ne diyorsunuz olanlara?
#İbrahim TatlısesYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#Chatcpt“Her anlamda mental olarak çok daha sağlıklı bir dönemdeyim gibi hissediyorum” diyerek özetliyor şu anki durumunu. 10 yıldır ekranda ve beyazperdede. İsminin önüne konacak birçok sıfat var; yetenekli, güzel ve başarılı. Oyunculuğun yanı sıra bir yandan da çizim yapıyor. Hatta NFT dünyasına da adım attı. İlk NFT’sini de sattı. Bensu Soral’la buluştuk; İnegöl’den İstanbul’a uzanan hikâyesini, Hakan Baş’la olan evliliğini, yalan söyleyememesinin sebeplerini, yeni işini ve hakkında çıkan estetik iddialarını konuştuk: “İhtiyacım olmadığı sürece estetik gündemimde olan bir şey değil.”
#Bensu SoralModa endüstrisi son on yılda büyük ölçüde değişti. Bu değişim sektörün tasarım ve üretim yöntemlerinden tutun da dağıtım ve tüketimine kadar her sürecinde etkisini gösterdi. Markalar tarafında bir yandan “Moda sektöründe fijital defile trendi”, “Moda 4.0, Paris Haute Couture Haftası ve Teknoloji”, “Metaverse Moda Haftası” yazılarımda bahsettiğim uygulamalar hayata geçerken diğer yandan da işler daha ileri boyutlara taşınmaya devam ediyor.
#EcehanYapay zekâ gelecekte mesleklerimizi elimizden alacak diye kaygılanırken aklımıza çoğunlukla çevirmenlik, muhasebecilik, tezgâhtarlık gibi doğrusal yapıda işler geliyordu. Kimse yapay zekânın sanat gibi soyut bir alana nüfuz edebileceğini tahmin etmiyordu. Ta ki yapay zekâ marifetiyle üretilen sanat işleri dikkat çekici estetiğe kavuşana kadar! Üstelik üreten kişinin hiçbir sanatsal yeteneği olmuyor, sadece birkaç komut veriyor.
#Yapay ZekâNFT (non-fungible token) ya da Türkçe ismi ile “nitelikli fikri tapu", metaverse’ün gelişimi ile birlikte popülaritesi gitgide artan bir trend haline geldi. Her ne kadar bazı uygulamalar bu kavramın da içinin boşaltılmasına neden olsa da önümüzdeki dönemlerde NFT’nin stratejik önemi daha da belirginleşecek. Önde gelen Dapp (decentralized application - merkeziyetsiz uygulama) platfor-mu DappRadar verilerine göre, 2020’de sadece $95 milyon olan NFT’lerin ti-caret hacmi; 2021'de $24,9 milyara yükseldi. NBA şu ana kadar, NFT video özetlerinden $230 milyondan fazla hasılat elde etti.
#NftTürkiye’nin parlak, yetenekli ve konuşulan oyuncularından. Küçük yaşta başladığı mesleğinde adını başroller arasına yazdırdı. Attığı her adım öyle merak edildi ki sosyal medyada 5 milyondan fazla takipçi edindi. Birçok yeni işle karşımıza çıkmaya hazırlanan Dilan Çiçek Deniz’le buluştuk. Hayatını, projelerini, Cannes günlerini konuştuk. Son öğrendiği Klingon dilini, ‘her an, adını kullanmadan’ çıkarabileceği deneme kitabını, Thor Saevarsson ile ilişkisini ve aldığı evlilik teklifinin detaylarını da anlattı.
#Dilan Çiçek DenizGün geçmiyor ki metaverse’e yönelik yeni bir haber, araştırma, gündem ya da uygulama ile karşılaşmayalım. Metaverse’ün bu kadar ön planda olmasının en büyük nedenlerinden biri, metaverse ile ortaya çıkacak olan yeni ekonomik fırsatlar: Goldman Sachs ve Morgan Stanley metaverse'ü 8 trilyon dolarlık bir pazar olarak tanımlarken, Citi Group’un yaptığı bir analiz, metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 13 trilyon dolara çıkabileceğini ortaya koyuyor…
#Ergi ŞenerSon zamanlarda iş hayatında, birkaç yıl önce hayal edebileceğimizden çok daha hızlı ve çarpıcı bir dönüşüm yaşıyoruz. Covid-19 nedeniyle ivmelenen dijitalleşme, iş hayatında yıkıcı değişimlere neden oldu ve uzaktan çalışma, sanal toplantılar/etkinlikler gibi uygulamalar hızla benimsenerek kalıcı hale geldi.
#Ergi ŞenerGeçtiğimiz günlerde ülkemizde dijital teknolojilerin gelişimi, bu alandaki çalışmaların ve yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi; özellikle son dönemlerde oldukça öne çıkan metaverse, blokzinciri, web 3.0 gibi alanların regüle edilmesi adına oldukça önemli gelişmeler yaşadık. Dijital teknolojilerin her geçen gün hayati hale geldiği ve artık devletlerin rekabet se-viyesini etkilediği bir dönemde, ulusal teknoloji hamlesinin “dijital seferberlik” olarak ifade edilmesi ve bu vizyonun bizzat Cumhurbaşkanlığı nezdinde benimsenmesi oldukça önemli. Di-jital seferberlik vizyonu, “Ülkemizin, Dünya’nın en büyük 10 ekonomisine girmesi ile sonuçlan-acak Ar-Ge çalışmalarının artırılacağı, global e-ticaret ve e-ihracat yatırımlarının çoğaltılacağı" bir dönemi hedefliyor. Bununla birlikte “gelecek onu tasarlayana aittir” sloganı ile nihai hedefin, “kendi Silikon Vadimizi oluşturmak” olduğu net bir şekilde belirtildi...
#Ergi ŞenerKüratörlüğünü Zeynep Arınç’ın üstlendiği Akbank Sanat’taki ‘Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT’ sergisi, sanat, teknoloji ve toplum üzerine odaklanan yaratıcı düşüncelere ve uygulamalarına hayat veren sanat eserlerine, günümüz sanat dünyasını meşgul eden konu başlıklarına yer verirken sanatseverlere heyecan verici bir sanat alanı yaratmayı amaçlıyor.
#Akbank Sanat“Metaverse'te Fijital Moda” yazımda bahsettiğim ve heyecanla beklenen Metaverse Moda Haftası (MVFW), 24-27 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Moda dünyasının teknolojiyle yarattığı sinerjide son nokta olan, gerçek dünyayı sanal aleme yansıtmaya aday Metaverse Moda Haftası’nda neler oldu gelin bir göz atalım.
#Ecehan ErsözKızını canlı yayında kaybeden acılı baba Andy Parker, tam 7 yıldır korkunç cinayet görüntülerini internetten kaldırmak için mücadele veriyor. Her seferinde telif yasaları engeline takılan baba, son çare olarak teknolojinin popüler girişimlerinden biri olan NFT’den medet umuyor. İşte canlı yayında yaşanan korkunç cinayet, bir babanın savaşı ve NFT’nin bu savaştaki ilginç yeri…
#Alison Parker‘Kral Şakir’ 23 ülkede yayımlanıyor. Kitapları 5 milyon okura ulaştı. Bir tek filmi 2 milyondan fazla izlendi. ‘Kral Şakir’ şimdi de ‘Şirinler’ ve ‘Angry Birds’ ile birlikte Birleşmiş Milletler’in Kalkınma Programı’na dahil edildi. Bu başarının mimarı Varol Yaşaroğlu’yla buluştuk: “Türkiye’de bir animasyon sektörü olsun diye mücadele ettim. 20 sene para kazanmamayı göze alarak bu işe başladım.”
#Varol YaşaroğluDünya günlerdir 4,5 milyar dolar değerindeki çalıntı Bitcoin'i aklamakla suçlanan çifti konuşuyor. Çiftin yakın çevresindekiler ise ikiye bölünmüş durumda. Kimileri "Haberi görünce şoke oldum" derken kimileri de "Bunu yapabileceklerine yüzde 110 inanıyorum" diyor. İşte tanıyanların anlattıklarıyla "Bitcoin çifti"nin tuhaf hayatı...
#BitcoinCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal MedyaÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılEkonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi iş adamlarının kurduğu Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Vizyoner projesiyle geleceğe ışık tutuyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan ve “Bir kişiyi değiştirmek için gerekli olan, onun farkındalığını değiştirmektir“ fikrinden yola çıkan MÜSİAD Vizyoner, 2021 yılının zirve başlığını “Fark Et” olarak belirledi. Prof. Dr. Temel Kotil’den Prof. Dr. Kemal Sayar’a, Prof. Dr. Sadettin Ökten’den Steven Young’a kadar Türkiye ve dünyadan çok önemli konukların yer alacağı MÜSİAD Vizyoner’21, 22 Aralık’ta Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Zirveye ücretsiz olarak katılmak isteyenlerin www.musiadvizyoner.org adresinden 15 Aralık tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerekiyor.
#MÜSİAD